Mănușile cu care Helmuth Duckadam a scris istorie la Sevilla au părăsit azi Muzeul Fotbalului din București și s-au întors la Montreal, în Canada, în camera lui Marco Valentir, fiul celui care a plătit 3000 de dolari pentru a le cumpăra.
- Pe 7 mai 1986, la Sevilla, Steaua învingea Barcelona (2-0 la penalty-uri) și câștiga Cupa Campionilor Europeni.
- Acolo, Helmut Duckadam fost erou. A devenit primul portar din istoria fotbalului care reușea să apere nu mai puţin de 4 penalty-uri la loviturile de departajare, performanţa sa ajungând direct în Guinness Book.
Cu ocazia acestui eveniment, fostul mare portar al Stelei a mers încă o dată pe drumul finalei istorice de la Sevilla și a povestit câteva episoade mai puțin cunoscute. Apoi a împărțit autografe pentru câteva zeci de copii ce au venit să asculte poveștile celei mai importante performanțe din istoria fotbalului românesc.
1. Antrenamente cu interdicții antiradiații
„A fost accidentul de la Cernobîl, campionatul României a fost oprit pentru 2 săptămâni. Noi aveam aprobare specială să ne antrenăm doar pentru că urma finala de la Sevilla.
Au venit soldați echipați ciudat, cu niște aparate de măsurat radiațiile. Mergeau pe teren, radiațiile depășeau limita normală cu vreo 200%. Mi s-a atras atenția să nu prind mingea la piept. Pentru că mingea, mergând prin iarbă, aduna radiații”, a rememorat Duckadam.
2. Fără meciuri în nocturnă
„Am mai avut inconvenientul că nu jucam niciodată în nocturnă. Era criza energiei în România. Cu ajutorul lui Valentin Ceaușescu am obținut acordul de a face două antrenamente pe stadionul 23 August la lumina reflectoarelor”, a declarat fostul portar.
3. Probleme cu tricourile. Echipament venit pe ultima sută de metri
„A treia problemă a fost pentru că aveam echipament precum Barcelona. UEFA a hotărât ca ei să joace în echipamentul tradițional și noi să jucăm în alb. Neavând tricouri, cei din conducere au vorbit cu APACA, să ne facă niște tricouri albe, ca să ne obișnuim cu ele. De antrenament.
Numai că după prima zi de antrenament, tricourile s-au murdărit. Le-au băgat la spălat. Din mari sau făcut mici. A fost interesantă toată perioada până la finală”, a declarat Duckadam
4. Mâncare controlată
„Când am aterizat am avut o problemă. Prima echipă venită din Est, cu bucătar și mâncare de acasă. Era acea discuție ca să nu ne pună ceva în mâncare.
Venind din Est, cu problema de la Cenobîl, au fost controlate alimentele. După meci am mâncat din mâncarea noastră. Inclusiv sticlele de vin erau de acasă”, a povestit Helmut Duckadam.
5. Aruncau cu gheață din tribune
„La Sevilla au venit peste zeci de mii de fani ai Barcelonei. Stadionul a fost în mare de partea lor. Au fost câteva mii de suporteri ai Sevillei care au ținut cu noi. Plus 3 sau 4 avioane, primite de la un sponsor, care au adus români. 1500-2000 de oameni. La încălzire, eram la poarta unde erau fanii Barcelonei. Au aruncat cu portocale, banane, le tot strângeam, le-am pus lângă bară.
La final ziceam că le iau și le duc în cabine. După ce i-am transmis arbitrului, au inovat. Aveau răcoritoare pline cu gheață. Aruncau cu cuburi de gheață, pentru că dacă mă loveau sau nu, ele cădeau și se topeau repede, deci arbitrul nu mai avea dovezi”, a încheiat Duckadam.
{{text}}