În Anglia, un suporter a fost arestat și riscă 6 luni de pușcărie pentru că a arătat o fotografie cu un copil mort acum 6 ani, iar Dănuț Lupu, după 22 de ani de condus fără permis ne spune: “Astea sunt legile în România, nu avem ce să facem!”
Excelentă opinia colegului meu, Remus Răureanu, care scrie despre felul în care Dănuț Lupu, practic, n-a înțeles nimic în cei 22 de ani cât a condus fără permis auto.
Pe mine m-au șocat declarațiile sale, dar mai ales valul de oameni care îl apără, plus jurnaliști care se declară într-un mod ipocrit la fel de șocați de decizie.
Adică, stați puțin, să ne înțelegem: un fost fotbalist, care și-a cam bătut joc de talentul său, conduce 22 de ani fără permis, ba chiar îmi amintesc că, în perioada de la Rapid, a trecut cu un BMW negru pe sub Arcul de Triumf.
Moment istoric pentru autoritățile române, care au amplasat un gard înlănțuit, pentru ca oameni grăbiți precum Dănuț Lupu să nu mai treacă pe sub monumentul pe unde intrase armată română după Războiul de Independență. Avea și Lupu independența lui față de lege.
Unde se conduce fără permis?
Din ceea ce declară Lupu, unii ar înțelege că există și țări unde poți încălca de câte ori vrei tu legislația rutieră, că scapi doar cu amenzi. Adică poți să bei, să circuli peste viteza admisă în localități, la ce naiba îți mai trebuie permis de conducere?
Permisul de conducere este eliberat de o jurisdicție (țară, stat, teritoriu), în care deținătorul permisului este rezident, în toată lumea. Nu există stat pe glob unde să conduci fără. Probabil că
Lupu a fost iertat 22 de ani doar pentru că sistemul din România a fost tot timpul permisiv cu anumite persoane, în special angajați pe la Dinamo, avea grijă Ministerul de mulți dintre ei, când călcau pe bec. Mi-ar fi plăcut ca Dănuț Lupu să-și asume, să fie bărbat, ba chiar să se ia la mișto, împreună cu statul român: „ia uite, ai naibii, bă, abia după 22 de ani m-au prins!”.
La pușcărie 6 luni pentru o poză
Sheffield Wednesday pierde în weekend în Championship, 0-3 cu Sunderland. Echipa lui Xisco Munez, abia revenită în liga secundă, are un start dezastruos, 2 puncte în 9 etape și e printre abonatele la retrogradare.
Doi fani, de o prostie rară, încep să râdă pe stadion, iar cel mai needucat, bag de seamă, arată către camerele de luat vederi o imagine cu un copil. Acel copil a fost Bradley Lowery, fan Sunderland, care s-a stins în 2017, la doar 6 ani, după o formă rară și foarte agresivă de cancer, neuroblastom.
La 1 an și jumătate, Bradley s-a atașat de Sunderland, iar eroul său a fost Jermaine Defoe. Aproape meci de meci, pe Stadium of Light, micuțul apărea în brațele jucătorilor de la Sunderland și reaprindea speranța că orice boală poate fi învinsă cu dragostea oamenilor.
Bradley s-a stins, cu toate eforturile medicilor, dar a lăsat în urma sa o fundație, care strânge bani pentru copiii bolnavi de cancer, și speranța că oamenii pot fi mai buni, mai toleranți.
Dale Houghton, suporterul în vârstă de 31 de ani, a fost arestat după meci, le-a spus polițiștilor că i s-a părut “funny” gestul său, a fost eliberat pe cauțiune, dat afară de la serviciu, iar la 17 noiembrie va afla sentința, mai mult ca sigur, 6 luni de închisoare cu executare și daune morale de plătit câțiva ani.
Când a ieșit din sala de judecată, judecătorul districtual James Gould a descris acțiunile sale drept „cu totul deplorabile și fără sens”. Într-o altă lume, oamenii cred în lege, pe când la noi, pentru unii e oarbă, pentru alții stă cu ochii deschiși vreo 22 de ani și îndeamnă precum paznicul din supermarket: “Mergeți, mergeți! Mai faceți, mai faceți!”.
{{text}}