În această seară, Dragoș Pătraru le-a avut în platou la „Starea Nației” pe jurnalistele GSP Mirela Neag și Ioana Mihalcea, care au comentat pe seama situației din prezent de la Gazeta Sporturilor, unde redactorul-șef Cătălin Țepelin a fost îndepărtat de patronii elvețieni de la Ringier.
CONTEXT:
- Gazeta Sporturilor a rămas fără redactor-șef după ce Cătălin Țepelin, cel care ocupa de 5 ani această poziție și lucra în echipa GSP de 20 de ani, a fost forțat să plece de către conducerea trustului Ringier.
- Jurnalistul a publicat marți motivele despărțirii, într-un mesaj postat pe Facebook: „În opinia mea, ruptura a fost provocată de faptul că m-am împotrivit unor decizii care, cred eu, încercau să încalce principiile unei prese independente. (...) Am transmis că eu și colegii mei nu vrem să lucrăm sub o asemenea presiune. Și nici nu vrem să arătăm conducerii, înainte de publicare, articolele “sensibile” despre industria pariurilor, de exemplu”.
- Poziția patronilor de la Ringier a fost prezentată de Robin Lingg, președintele Consiliului de Administrație al Ringier Sports Media Group, care a spus tot marți, în redacție, când s-a întâlnit cu reprezentanți ai Libertatea și GSP, că „noi am acordat întotdeauna libertate editorială” și a susținut că despărțirea de Cătălin Țepelin a intervenit fiindcă „lipsea colaborarea acestuia cu grupul internațional de presă”.
Dragoș Pătraru într-o discuție cu jurnalistele GSP Mirela Neag și Ioana Mihalcea
„Mă simt un pic vinovat că m-am folosit de această situație pentru a atrage atenția și asupra a ceea ce ni se întâmplă nouă și li se întâmplă altora, pentru că lucrurile nu stau cum ar trebui.
Aș vrea ca toată lumea să înțeleagă cât de important este ca presa să revină la cea care stă cu portavocea în mână, având în spate oamenii, și urlând la corporații și instituțiile statului, situație care nu prea mai e de actualitate”, a afirmat Dragoș Pătraru în introducerea emisiunii.
Ce au afirmat jurnalistele Ioana Mihalcea și Mirela Neag la Starea Nației
Situația a escaladat foarte mult în ultima lună. A fost un apel făcut de către redacția noastră la Zurich în urmă cu puțin mai mult de o lună, în care s-a cerut ca aceste interferențe în zona editorială să dispară. Răspunsul a venit pe 2 octombrie, prin concedierea redactorului-șef, care era unul dintre cei mai importanți inițiatori ai apelului respectiv și care a acuzat aceste interferențe.
- Ioana Mihalcea, editor Gazeta Sporturilor
- Referitor la momentul plecării lui Cătălin Țepelin din redacție, când toți colegii l-au aplaudat, Ioana Mihalcea a explicat: „El nu a vrut acel moment, dar noi am simțit că trebuie marcat într-un fel. Ne-am gândit că nu puteam să-l lăsăm să plece acasă ca atunci când pleca la sfârșitul programului, când își lua ghiozdanul, ieșea din birou și părăsea redacția. Era imposibil să plece în același mod”.
Mulți dintre cei din anturajul meu mi-au spus: «Totuși, a plecat (n.r. - referitor la Cătălin Țepelin). Înseamnă că a ajuns la o înțelegere cu patronii». Păi ce voiau, să se lege cu lanțurile de scaun?
Niciun patron nu are dreptul să-i ceară unui salariat să încalce legea. Punct! Despre asta este vorba aici.
Acum așteptăm poziția Comisiei Europene. Ei au vrut să iasă, a venit de la Bruxelles inițiativa. Așteptăm să trimită. La noi am înțeles că au fost câțiva europarlamentari care au reacționat. În rest, de aici, instituții publice, nimic. Să iasă vreun lider politic, să spună că e inadmisibil ce se întâmplă? Nu, tăcere.
- Mirela Neag, reporter Libertatea și Gazeta Sporturilor
Ne-am pus problema demisiei și am discutat cu colegi care au presiunea ratelor, a copiilor, a altor responsabilități. Și noi avem diverse presiuni, dar ne-am gândit că pur și simplu nu există altă variantă.
Mulți nu înțeleg situația, presiunile, nu fac diferența între a primi bani pentru un contract publicitar și presiunile care se fac asupra părții editoriale.
- Ioana Mihalcea, editor Gazeta Sporturilor
- Cele două jurnaliste au explicat cum au propus acționarii schimbarea modului de lucru la Gazetă.
- „Robin Lingg, nepotul patronului Ringier, care conduce divizia de sport, a venit cu o nouă viziune asupra jurnalismului sportiv împreună cu co-acționarul la Gazeta Sporturilor, cu 49%, un cetățean din Bulgaria. Ei s-au gândit că trebuie să schimbe strategia, iar în cazul subiectelor sensibile, să fie informați dinainte”, a precizat Mirela Neag.
- Ioana Mihalcea a completat: „Oficial, au spus că vor să fie informați, să fie la curent cu ceea ce urmează să publicăm. Ei susțin că nu voiau să primească articolul integral pe mail, ci să fie informați că urmează să scriem despre anumite subiecte sensibile. Neoficial, lucrurile au stat puțin altfel”.
„Vrem să tragem o linie clară între comercial și editorial”
Moderatorul Dragoș Pătraru a întrebat „Cât de OK este să ai lângă partea editorială, care atrage atenția asupra problemelor legate de jocurile de noroc, multe reclame la pariuri?”.
„Nu putem fi ipocriți, este clar că avem contracte de publicitate la nivel de companie cu firme de pariuri. Pe noi ne interesează implicarea în editorial, vrem să tragem o linie clară între comercial și editorial, să avem independența de a scrie ceea ce vrem fără să fim sub presiune, iar contractele de publicitate să meargă pe zona de publicitate și atât.
Cum e și la echipele de fotbal. Sunt echipe sponsorizate de case de pariuri, dar nu vine casa de pariuri să-i spună antrenorului pe cine să bage, sau jucătorilor să ia goluri, sau alte lucruri de genul acesta”, a răspuns jurnalista Ioana Mihalcea.
Mesajul nostru a fost foarte clar: nu ne cereți articolele înainte, ce vom publica mâine, pentru că nu o să se întâmple.
- Mirela Neag, reporter Libertatea și Gazeta Sporturilor
De ce nu plecăm? Toți suntem atașați emoțional de acest brand, Gazeta Sporturilor, am lucrat atât timp aici. E vorba și despre Cătălin, despre toată nedreptatea care i s-a făcut lui. Această luptă se duce și pentru ceea ce i s-a întâmplat lui și ni s-ar putea întâmpla tuturor care lucrăm aici.
Nu poți să te ridici și să pleci în condițiile existente. Trebuie să încerci să schimbi cât de mult poți, să mergi până unde poți. Dacă reușești să schimbi ceva, oamenilor să le pătrundă în minte ceea ce vrei să le transmiți, felul în care vrei să lucrezi, iar ei sunt de acord cu asta și putem continua împreună, OK. Dacă nu, măcar am făcut tot ce am putut.
Asta nu mi se pare în regulă: mă ridic și plec. Și pe cine las în locul meu? Te gândești și la asta: ce las în urma mea?
Dacă ne-am da demisia, a doua zi probabil ar fi la calculatoare 20 de oameni care ar continua să scrie sub brandul Gazetei Sporturilor ceea ce li se spune să scrie.
- Ioana Mihalcea, editor Gazeta Sporturilor
{{text}}