Și persoanele cu dizabilități au nevoi. Iar evenimentul „Spre normalitate în caiace adaptate” este primul pas pentru adaptarea lacurilor urbane pentru ei.
Ionuț Stancovici, arbitru de caiac, a pus bazele organizației Caiac SMile în 2018. Iar acesta învață persoanele cu dizabilități să folosească canoea și caiacul.
În ultimii ani asociația lui a dotat mai multe lacuri din țară cu pontoane speciale pentru ca persoanele cu dizabilități să poată să practice aceste sporturi. Ultimul dintre ele fiind inaugurat pe lacul Titan din București.
"Am dezvoltat în România sportul denumit caiac slalom, care este și sport olimpic. Am avut o persoană cu nevoi speciale pe care am vrut să o punem în caiac. Așa că pentru început am dus-o la o piscină. Când am văzut câtă libertate de mișcare are și câtă bucurie am zis că trebuie să ne ocupăm de mult mai mult", explică Ionuț pentru GSP.
Apoi a adăugat: „A fost doar dorința noastră și ne-am hotărât să-l ajutăm pe acel om. Am avut atunci un scaun din material simplu, dar ca să se poată bucura de sport și după ce plecăm noi, am ales să accesibilizăm lacurile din țară”.
„Își scotea copilul din casă doar o dată pe an”
Apoi acesta a prezentat un caz emoționant pe care l-a întâlnit la Buzău în timpul unui eveniment organizat acolo. "Era o familie acolo care își scotea copilul din casă doar o dată pe an când veneam noi acolo”, începe povestea.
„Ei stăteau la etajul patru al unui bloc. M-a afectat destul de mult! Mi-am dat seama că acești oameni nu puteau să coboare din locuință. E important ca autoritățile să vadă ceea ce se întâmplă cu aceste persoane pentru că mulți dintre ei n-au apucat să vadă nici măcar parcurile”, spune Ionuț.
În România sunt 899.000 de persoane cu nevoi speciale. Cam 66 la sută dintre ei n-au coborât din casă să vadă parcurile și ceea ce este în orașul lor. Am vorbit cu toți primarii din România și le-am explicat că aceste persoane nu pot vedea ceea ce fac ei într-un oraș! Urmează un proiect mare pentru accesibilizare
- Ionuț Stancovici
Și pentru că vorbeam despre implicare și nevoi speciale, fiecare caiac are montat câte un scaun special. Iar pontonul are montată o rampă flexibilă prin care persoanele să poată coborî spre ambarcațiuni. În plus voluntarii îi ajută pe oamenii cu dizabilități în tot ce au nevoie.
Cât costă cu un caiac special?
"Costurile sunt destul de mari pentru astfel de echipamente. La schi un scaun special pentru o astfel de persoană ajunge la 6.000 de euro. La caiac în schimb un scaun ajunge la 2.000 de euro, iar un ponton ajunge la 9.000 de euro. Mi se par foarte mari prețurile, dar n-avem ce face. Astea sunt cele mai performante echipamente la ora actuală și acești oameni merită din plin", spune Ionuț.
Care a anunțat că își propune un nou proiect important. Prin care pârtiile din România să fie dotate cu schiuri speciale prin care aceeași categorie de persoane să poată practica și iarna acest tip de sport.
„Statul nu poate!”
Întrebat de cât de mult se poate implica statul în ajutorarea persoanelor cu dizabilități răspunde fără să arunce vina pe cineva: „Statul nu poate!”.
Apoi spune că „am o experiență pozitivă cu tot ceea ce înseamnă instituțiile de stat din România. M-au sprijinit tot timpul”.
Dar „din păcate, ei au programe fixe și nu pot face mai mult”.
Apoi susține că: „Noi ne putem mula pe ceea ce e nevoie pentru că noi creăm totul, doar că trebuie să găsim varianta corectă prin care ei să ne sprijine. Dacă noi mergem la o Primărie sau la un Consiliu Județean trebuie să știm ce să le cerem. Ei au anumite programe fixe care nu pot să ne ajute de cele mai multe ori. La cumpărarea de echipamente este mai greu”.
Sunt arbitru de caiac și în anii trecuți îmi era greu să fac față cu programul. Mergeam la cinci cupe europene și eram invitat la toate competițiile internaționale să le arbitrez. O idee am preluat-o de acolo în timp ce mă aflam în Slovenia când au făcut un maraton de caiac pentru strângerea de fonduri
- Ionuț Stancovici
{{text}}