Campionate

Mondialul, încă o catastrofă: „E o aberație ecologică" + Trucul folosit de Infantino pentru a readuce turneul în Arabia Saudită!

Gianni Infantino a fost reales în funcția de președinte al FIFA. Foto: Imago

Articol de Theodor Jumătate  —  joi, 05 octombrie 2023

Proiectul FIFA, CM 2030 în șase țări de pe trei continente, Uruguay-Argentina-Paraguay-Maroc-Spania-Portugalia, e lovit dur mai ales în Europa: „O alegere catastrofală”. Și iese în față scenariul potrivit căruia Gianni Infantino, șeful FIFA, a decis astfel pentru a „scăpa” de alte candidaturi în rotația continentală la următorul turneu. Și a-l oferi Arabiei Saudite în 2034, la doar 12 ani după întrecerea din Qatar!

FIFA a transformat Mondialul într-un tur al lumii. Turneul din 2030 se va juca în șase țări de pe trei continente, America de Sud, Africa și Europa. Va începe în Uruguay, la Montevideo, unde vor fi ceremonia și meciul de deschidere, pentru a marca 100 de ani de la primul CM, va continua în AmSud cu încă două partide, în Argentina și Paraguay, apoi se va muta în Maroc, Spania și Portugalia. Finala va fi la Madrid, pe „Santiago Bernabeu"

Așa va arăta întrecerea cu 48 de echipe și 104 dueluri în șase săptămâni. Mondialul globetrotter, cu toate cele șase gazde calificate din oficiu.

Atac la Gianni Infantino: „Cea mai nebună Cupă Mondială din toate timpurile!"

Proiectul, aprobat miercuri de Consiliul FIFA (din care face parte și Răzvan Burleanu) și care va fi confirmat la Congresul de la Zurich la sfârșitul lui 2024, e puternic contestat. „Cea mai nebună Cupă Mondială din toate timpurile!", a titrat Daily Mail. „Bine ați venit la ultimul plan FIFA lipsit de rațiune. Gianni Infantino a ridicat nivelul vandalizării World Cup".

Jurnaliștii britanici protestează, nu cred în globalizarea CM: „Crearea unei candidaturi comune Spania/Portugalia/Maroc punea deja probleme, cu trei națiuni pe două continente. Adăugarea Uruguayului, Argentinei și Paraguayului e un pacifism stângaci".

„Reputația FIFA e abject de murdară cu atâtea scandaluri"

Alt reproș capital: „Nepăsarea față de fani și de sănătatea jucătorilor e uluitoare. Pentru suporteri, acest turneu va costa o avere și atmosfera generată la o competiție organizată într-o singură țară va fi distrusă. O decizie ciudată, ilogică. Într-o perioadă în care reputația FIFA e abject de murdară cu atâtea scandaluri, putem doar specula asupra motivului ascuns în spatele hotărârii".

Explicația lui Infantino: „Într-o lume divizată, FIFA și fotbalul unifică". În iarna lui 2022, când lumea întreagă era pornită împotriva Mondialului din Qatar, o țară în care drepturile omului erau încălcate constant și grav, președintele forului a declarat: „Astăzi, eu sunt qatarian, astăzi mă simt arab, astăzi mă simt african, astăzi mă simt gay, astăzi mă simt handicapat, astăzi mă simt muncitor migrant".

Stratagema lui Gianni Infantino în beneficiul Arabiei Saudite

Motivul din spatele deciziei ar fi, speculează presa europeană, trucul lui Infantino, încercarea lui reușită de a „scăpa" la un singur Mondial de trei continente. Dintr-o dată, Europa, Africa și America de Sud nu ar mai fi putut candida pentru următorul CM și rotația continentală readucea turneul nu doar în Asia, ci mai exact, în Orientul Mijlociu.

După numai două ediții, în America de Nord și Centrală (2026) și AmSud/Africa/Europa (2030), FIFA revine cu Mondialul în zona Golfului Persic. Mai exact, în Arabia Saudită, care va fi aproape sigur unicul dosar pentru CM 2034. Din nou, World Cup într-o țară acuzată global de încălcarea drepturilor omului, plecând de la cel ce conduce regatul asiatic, prințul moștenitor Mohammed bin Salman.

Avertisment pentru Gianni Infantino: „Fotbalul nu trebuie să-și ardă terenul de joc"

Înapoi la CM 2030. Asociațiile pentru protejarea mediului reacționează furibund la proiectul competiției pe trei continente. „Infantino ne-a spus că Mondialul din 2022 era ecologic, pentru că era compact, cu deplasări limitate. Și totuși, în 2026, aceeași FIFA a ales teritoriul cel mai vast pentru o Cupă Mondială, un continent întreg. Apoi, organizează cel mai răsunător turneu, în 2030, an hotărâtor pentru climat, când avea ocazia unei revoluții ecologice", a atenționat în L'Equipe francezul Jeremie Suissa, liderul asociației Notre Affaire a Tous.

Expertul Mael Besson a tunat: „Acest plan e o aberație ecologică. O alegere catastrofală, total deplasată față de urgența climatică". Din perspectiva sa, „fotbalul ar trebui să fie interesat să reducă amprenta de carbon pentru a nu-și arde terenul de joc. No planet, no football". 

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.