Scrisoarea de protest semnată marți de peste 90 de angajați ai celor două publicații românești „Gazeta Sporturilor" și "Libertatea" a fost preluată și de Deutschlandfunk, un program de informare publică cu sediul la Köln, în revista sa de media @mediasres.
- UPDATE 6 octombrie: Într-un mesaj transmis vineri, 6 octombrie redacției Libertatea, jurnalistul Thomas Wagner, autorul articolului de la postul public german, a revenit asupra afirmației sale inițiale potrivit căreia Ringier nu i-a răspuns. Wagner a transmis Libertatea că a încercat să ia o reacție la telefon, nu a reușit, după care a încercat prin email, dar că mesajul său nu a ajuns la Ringier media team. „A fost o problemă cu adresa de email. E vina mea. Vă rog să notați că, în acest punct, nu văd nicio greșeală în reacția echipei media Ringier din Zürich”, a precizat Wagner.
Reporterul radioului Deutschlandfunk, Thomas Wagner, aflat în prezent în România, a descris îngrijorările jurnaliştilor români cu privire la amestecul grupului de editură elveţian Ringier în conţinutul "Gazetei Sporturilor" şi "Libertatea", publicații care îi aparţin.
Reporterul Deutschlandfunk a vorbit despre problema actuală: reportajele critice asupra "jocurilor de noroc" românești, pe care Ringier a vrut să le prevină prin solicitarea articolelor în avans, lucru pe care jurnaliștii l-au refuzat.
În emisiunea Deutschlandfunk, ascultătorii au mai aflat că problema influenței holdingului editorial elvețian asupra libertății interne a presei a angajaților români durează de peste un an. Au existat încercări repetate de a face acest lucru, de exemplu prin solicitarea ca articolele să fie prezentate conducerii editurii înainte de publicare.
Reporterul Deutschlandfunk Thomas Wagner a citat din scrisoarea angajaților români către Ringier, unde se specifică că aceasta "a fost o încălcare a legii române a presei și chiar a regulilor interne ale grupului de edituri Ringier".
Jurnalistul a fost întrebat de moderatorul emisiunii și care este starea generală a libertății presei în România. Wagner a comentat: "Sunt multe canale private de televiziune în spatele cărora se află grupuri de interese precum partidele politice sau companii private. Nu poate fi vorba de o adevărată libertate a presei. Situația este similară și în mass-media online și tipărită".
Situația de la GSP și Libertatea, publicații ”consacrate în jurnalismul de interes public”, cum au spus mai multe ONG-uri, e cu atât mai importantă cu cât, potrivit lui Wagner, care urmărește și ascultă des programele de radiodifuziune publică din România, media publică din România nu e axată pe o critică a Puterii. Pe canalele publice, crede el, "relatarea este obiectivă, dar nu deosebit de critică. Există o mare diferență față de radiodifuziunea publică din Germania, finanțată prin taxe. În România, pe de altă parte, radiodifuzorii publici depind direct de bugetul de stat".
Când vine vorba de libertatea presei, în România este încă „mult loc de îmbunătățire”, a declarat prezentatoarea Deutschlandfunk Brigitte Baetz, încheind conversația în direct.
- Erată: În urma precizărilor transmise de jurnalistul Robert Wagner, acest text a suferit editări importante, fiind eliminată afirmația acestuia potrivit căreia Ringier nu a oferit nicio reacție.
{{text}}