Gimnastica

Simone Biles înaintea execuției la sol din finala mondială pe echipe: „Ce notă ar trebui să iau? De cât avem nevoie?”

Simone Biles în evoluția la sol Foto Imago

Articol de Luminița Paul  —  joi, 05 octombrie 2023

Echipa feminină a SUA a cucerit al șaptelea aur mondial pe echipe, iar Simone Biles, revenită după o pauză de 2 ani, a avut un cuvânt greu de spus în acest rezultat istoric

Simone Biles a revenit la o ediție a Campionatelor Mondiale pentru prima dată din 2019 încoace, iar evoluția completă a vedetei americane în vârstă de 26 de ani a însemnat enorm pentru SUA în finala pe echipe.

Ea a primit 14.800 pentru o săritură Cheng, a contribuit cu o notă de 14.466 la paralele inegale și a avut cea mai ridicată apreciere la bârnă dintre americance, 14.300.

Cea mai strălucitoare evoluție a lui Biles a fost însă la sol, acolo unde a livrat o compoziție strălucitoare, cu aterizări aproape perfecte. Calificativul primit, 15.166, cel mai înalt al concursului, a propulsat echipa SUA în poziția de vârf.

Simone Biles: „A fost mai strâns decât o arată clasamentul”

Nu a fost un concurs perfect pentru noi, am avut o colegă care nu a putut să evolueze plus câteva greșeli ici, colo”, a comentat Simone la final, referindu-se la și la accidentarea la picior suferită de debutanta Joscelyn Robertson chiar la încălzirea finală, la sărituri, înainte de startul concursului.

Leanne Wong i-a luat locul la sărituri și sol.

„A fost ceva mai strâns decât o arată clasamentul, iar înainte de exercițiul la sol întrebam în stânga și-n dreapta: Ce notă ar trebui să iau? De cât avem nevoie?”, a adăugat Biles, citată pe site-ul FIG. „De obicei nu simt presiunea, dar acum a fost, însă ne-am ridicat la nivelul provocării. Sunt entuziasmată pentru felul în care au mers toate fetele”, a încheiat americanca.

Brazilia, o medalie pentru toate generațiile

Una dintre surprizele întrecerii a fost echipa Braziliei, medaliată cu argint, premieră pentru o țară din America de Sud. Rebeca Andrade, Jade Barbosa, Flavia Saraiva, Lorrane Oliviera și Julia Soares au urcat abrupt pe poziția a doua în rotația finală, la sărituri.

Echipa Braziliei, cu Jade Barbosa, a doua din dreapta, plângând Foto Imago

Barbosa, 32 de ani, a participat la a patra ediție de CM a carierei, a deschis cu un 13.933, după o săritură Yurchenko cu dublu șurub, Saraiva a urmat cu 13.833, iar campioana olimpică de la Tokyo, Andrade, a închis cu un Cheng solid excutat și o notă stelară, 14.900.

Am reușit ceva pentru care am muncit mai mult de cinci cicluri olimpice”, a spus Barbosa. „Sunt recunoscătoare și binecuvântată să fac parte din istoria sportului meu.

E greu să pun în cuvinte: aceasta este Brazilia la care am visat mereu. Nu doar pentru această generație, ci și pentru cele dinainte, pentru toate”, a subliniat ea.

Pe locul de bronz s-a clasat Franța, încă o realizare istorică.

Clasament finală pe echipe feminin

ȚarăPunctaj
1. SUA167.729
2. Brazilia165.530
3. Franța164.064

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.