Gimnastica

Sabrina Maneca-Voinea, la 0,2 puncte de bronz, în timp ce Simone Biles a ajuns la 30 de medalii mondiale

Sabrina Maneca-Voinea în timpul exercițiului de la sol în calificări FOTO Imago Images

Articol de Roxana Fleşeru  —  Sunday, 08 October 2023

Sabrina Maneca-Voinea (16 ani) s-a clasat pe poziția a patra la sol la Campionatele Mondiale de la Antwerp. Simone Biles s-a impus în ambele finale feminine pe aparate de duminică. 

Ultima zi a Campionatelor Mondiale de la Antwerp a venit cu șase finale pe aparate extrem de disputate. România a avut o singură reprezentantă, pe Sabrina Maneca-Voinea în finala de la sol. Medaliată cu bronz la Campionatele Europene, gimnasta din Constanța s-a calificat în finală cu ultimul punctaj, însă totul a pornit de la zero duminică. 

Românca în vârstă de 16 ani, cea mai tânără dintre finaliste, a intrat ultima pe covorul de la Antwerp. Pe primele trei locuri erau Simone Biles 14,633 (8,033, 6,700), Rebecca Andrade 14,500 (8,400, 6,100) și Flavia Saraiva 13,966 (8,266, 5700). 

Sabrina a avut un exercițiu pe care comentatorul l-a catalogat drept perfect pentru a pune punct competiției feminine. Ea și-a stăpânit emoțiile și a avut o evoluție fără erori majore, cu aterizări lipite de covor. Și-a încheiat exercițiul cu un sărut trimis spre tribune, însă s-a clasat lângă podium, pe patru. 

Românca a avut o dificultate de 6.000 și o execuție de 7,766, cea mai mică dintre toate participantele la egalitate cu ultima clasată, Alice Kinsella. Punctajul său a fost 13,766, la 0,2 puncte de medalia de bronz.

După ce a coborât de pe podium, Sabrina a fost îmbrățișată de Simone Biles, cea împotriva căreia și-a dorit să concureze. Imediat după afișarea notei, românca a mai primit o îmbrățișare de la americancă, apoi a rămas câteva secunde pe scaun, privind spre covorul albastru pe care evoluase cu câteva secunde înainte. 

Simone Biles, treizeci de medalii în zece ani 

Cu victoria de la sol, Biles (26 de ani) a ajuns la 30 de medalii mondiale, 23 de aur, 4 de argint și 3 de bronz, adunate în zece ani. Prima sa participare la o ediție a Campionatelor Mondiale a fost în 2013, tot la Antwerp. În cealaltă finală feminină de duminică, la bârnă s-a impus tot Simone Biles (14,800), urmată de chinezoaica Yaqin Zhou (14,700) și de brazilianca Rebeca Andrade (14,300). 

Seria continuă pentru România

Este a șasea ediție consecutivă a Campionatelor Mondiale pe care România o încheie fără medalie, însă delegația tricoloră pleacă de la Antwerp având asigurată calificarea olimpică a echipei feminine, care a fost pe zece în calificări, și pe cea a lui Andrei Muntean. 

2015 este ultima edițiela care România avut medaliați, atunci Marian Drăgulescu a câștigat argintul la sărituri, iar Larisa Iordache bronzul la individual compus

cbaa

Medaliații din finalele pe aparate

  • FEMININ 
  • SĂRITURI: Rebeca Andrade (Brazilia), Simone Biles (SUA), Yeo Seo-jeong (Coreea de Sud)
  • PARALELE: Qiu Qiyuan (China), Kaylia Nemour (Algeria), Shilese Jones (SUA)
  • BÂRNĂ: Simone Biles (SUA), Zhou Yaqin (China), Rebeca Andrade (Brazilia)
  • SOL: Simone Biles (SUA), Rebeca Andrade (Brazilia), Flavia Saraiva (Brazilia)
  • MASCULIN 
  • SOL: Artem Dolgopyat (Israel), Kazuki Minami (Iaponia), Milad Karimi (Kazahstan)
  • CAL CU MÂNERE: Rhys McClenaghan (Irlanda), Khoi Young (SUA), Ahmad Abu Al-Soud (Iordania)
  •  INELE: Liu Yang (China), Eleftherios Petrounias (Grecia), You Hao (China)
  • SĂRITURI: Jake Jarman (Marea Britanie), Khoi Young (SUA), Nazar Chepurnyi (Ucraina)
  • PARALELE: Lucas Dauser (Germania), Shi Cong (China), Kaito Sugimoto (Iaponia)
  • BARĂ FIXĂ: Daiki Hashimoto (Japonia), Tin Srbic (Croația), Weide Su (China)

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.