Nationala

Talismanul lui Edi » România s-a schimbat cu el pe teren în mandatul lui Iordănescu + Drăgușin, start excelent în „tricolor”

Edward Iordănescu, selecționerul naționalei României. Foto: Facebook @ Echipa națională de fotbal

Articol de Marius Mărgărit  —  marţi, 10 octombrie 2023

De când a preluat echipa națională, în ianuarie 2022, Edward Iordănescu (45 de ani) a avut 16 meciuri, 12 oficiale, în grupa de Liga Națiunilor și în cea preliminară pentru EURO 2024, plus 4 partide amicale. Iar bilanțul general este pozitiv, 6 victorii (5 în oficiale), 5 remize (4 în oficiale) și 5 înfrângeri (3 în oficiale). 

  • Belarus - România are loc pe 12 octombrie, de la ora 21:45. Meciul va fi liveTEXT pe GSP.ro și televizat pe Antena 1
  • România - Andorra se joacă pe 15 octombrie, de la 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și la TV pe Prima TV

Punctual însă, rămâne marea contraperformanță că sub conducerea lui România a retrogradat în Divizia C a Ligii Națiunilor, clasându-se ultima în grupă.

În actualele preliminarii însă, „tricolorii” sunt neînvinși după 6 runde, au cea mai bună apărare, cu numai patru goluri încasate, și ocupă locul 2, direct calificabil la turneul final continental de la anul, din Germania. 

Și chiar dacă în unele meciuri jocul a suferit, naționala nu a mai pierdut totuși de 7 partide, de la amicalul de acasă cu Slovenia, din 17 noiembrie 2022. Și acum urmează „dubla” cu Belarus și cu Andorra, în care România vizează toate cele 6 puncte, așa cum s-a întâmplat la acțiunea din martie.

Andrei Burcă, titular în 10 meciuri cu Edi Iordănescu pe banca naționalei, Nicolae Stanciu în 7 din cele 11 meciuri fără înfrângere

Talismanul lui Edward Iordănescu pare să fie căpitanul Nicolae Stanciu. Un aspect subliniat chiar de mijlocașul lui FC Damac: „Cu Mister nu am pierdut niciun meci la acțiunile la care am fost prezent”. 

El juca în China în prima parte a mandatului lui Edi, care l-a putut aduce la lot la numai 8 meciuri. De 7 ori a fost titular și o dată, la remiza din deplasare cu Finlanda (1-1, în Liga Națiunilor), a intrat pe final, pentru 25 de minute. 

De la venirea sa, România a pierdut un singur joc, amicalul cu Slovenia, 1-2, dar la care Stanciu n-a fost prezent. Recordmanul titularilor în partidele în care România nu a pierdut cu Edi Iordănescu la cârmă este însă stoperul Andrei Burcă. 

El a fost titular în 10 din cele 11 meciuri fără înfrângere ale actualului selecționer. Fundașul a lipsit doar în Finlanda, din cauza cumulului de cartonașe galbene. Burcă a evoluat în 13 partide sub comanda lui Iordănescu jr. fiind pe teren și la eșecurile din Bosnia (0-1), apoi cu Muntenegru (0-3) și cu Slovenia.

34de jucători titulari a folosit Edi Iordănescu în cele 11 partide fără înfrângere, alți remarcați, cu câte 6 astfel de meciuri, fiind Cr. Manea, M. Marin, Sorescu și Alibec

Radu Drăgușin, fără înfrângere în tricoul naționalei României de când e titular

Foarte bine stă și fundașul central Radu Drăgușin (21 de ani). El a fost titular și integralist în toate cele 6 meciuri din această campanie pentru EURO 2024, în care România nu a pierdut. 

Radu Drăgușin, în timpul meciului România - Kosovo

Are numai 9 partide la naționala mare, intrând foarte puțin în meciurile amicale pierdute cu Grecia (0-1), Slovenia, dar și în victoria cu Moldova (5-0). Și pare că România și-a găsit iar un cuplu de fier în centrul defensivei, un amalgam între experimentatul Burcă și promițătorul Drăgușin.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.