Nationala

Locul care ne-a „murdărit” istoria » Stadionul pe care vom înfrunta Belarusul trezește o amintire dureroasă: România a pierdut aici cu 0-9!

+29 Foto
Stadionul „Szusza Ferenc” a fost inaugurat la coșmarul nostru, 0-9 cu Ungaria lui Ferenc Puskas

Articol de Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video)  —  Wednesday, 11 October 2023

Joi seara, cu Belarus, naționala României va juca pentru a doua oară în istorie pe stadionul lui Ujpest. Precedenta întâlnire a fost în urmă cu 75 de ani și a marcat cel mai negru moment al istoriei noastre.

  • Belarus - România e programat pe 12 octombrie, de la ora 21:45. Meciul va fi liveTEXT pe GSP.ro și televizat de Antena 1
  • Reporterul Vlad Nedelea și operatorul video Iosif Popescu sunt la Budapesta și transmit toate informațiile relevante înainte, în timpul și după meciul dintre Belarus și România

Naționala poate face un pas uriaș spre primul turneu final după o pauză de 8 ani, în deplasare, la 200 de kilometri de România. „Tricolorii” întâlnesc Belarus la Budapesta, așa cum UEFA a impus selecționatei lui Carlos Alos. Meciul de joi va fi găzduit de arena lui Ujpest, „Szusza Ferenc”.

>

De stadionul lui Ujpest se leagă cea mai neagră amintire

Stadionul e considerat un adevărat talisman pentru naționala Ungariei, care a disputat aici 29 de partide, a pierdut o singură dată, în 2006, cu Norvegia, 1-4. Mai mult, primul meci jucat aici e unul de referință pentru maghiari, dar un coșmar pentru noi. 

De arena lui Ujpest se leagă cea mai neagră filă din istoria naționalei noastre. Înfrângerea cea mai rușinoasă, 0-9, cu Ungaria, partidă din Jocurile Balcanice. Un fiasco pentru noi, o amintire plină de bucurie pentru vecini.

Am jucat cu 7 maghiari în acel meci

În garnitura „tricolorilor” evoluau atunci șapte jucători maghiari, printre care și legendarul Iosif Petschovski, singurul despre care se spune că le-a ținut piept adversarilor în acel meci. 

Pentru Ungaria a reușit să înscrie în acel meci inclusiv celebrul Ferenc Puskas, chiar de două ori. Înaintea acelui joc, România a mai pierdut două meciuri, 1-5 la juniori și 0-3 selecționata B.

Atunci 45.000, acum 0 spectatori

Cert e că nu va fi niciun fel de presiune în plus pe „tricolori”, căci acest meci se va juca fără suporteri. În urmă cu 75 de ani, la meci au fost 45.000 de oameni. Și dacă s-ar disputa cu fani, tot n-ar fi ca atunci. 

Astăzi, pe „Szusza Ferenc” mai intră doar 13.000 de oameni, după amplul proces de renovare a stadionului din 2001.

Cine a fost Ferenc Szusza?

Stadionul lui Ujpest poartă numele lui Ferenc Szusza, fost mare atacant, care a jucat 19 ani pentru violeți. 

Decedat în 2006, la 82 de ani, Szusza a adunat 462 de meciuri la Ujpest, singurul club pentru care a jucat și a marcat un număr impresionant de goluri, 398. O medie pe care a ținut-o și la națională, unde în 24 de apariții a marcat de 18 ori. 

FCSB a câștigat aici

România are totuși și un succes pe acest stadion. S-a întâmplat în 2009, în turul 3 preliminar al Europa League. 

FCSB a învins-o pe Ujpest, 2-1, goluri marcate de Ianoș Szekely și Rafal Grzelak. Pe banca FCSB-ului de atunci se afla Cristiano Bergodi, actualul antrenor al Rapidului.

VIDEO. Filmare din dronă cu stadionul „Szusza Ferenc” din Budapesta, unde se va disputa Belarus - România

>

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.