Campionate

Scandal de rasism în Franța » Antrenorul a fost suspendat de club, iar Parchetul a deschis o anchetă!

Bernard Casoni // Foto: Imago

Articol de Daniel Scorpie  —  marţi, 10 octombrie 2023

Bernard Casoni (62 de ani) e învinuit de cinci jucători de la Orleans și de alți foști angajați ai clubului că a folosit cuvinte cu tentă rasistă, în mai multe rânduri. Fostul tehnician al lui OM dezminte acuzațiile, dar există probe că le-ar fi spus jucătorilor de culoare „voi nu mai aveți nevoie de sutane că sunteți deja negri”.

Un alt scandal de rasism a explodat în Franța. Se întâmplă la echipa de pe penultmul loc din National (liga a treia), Orleans, iar personajul negativ este antrenorul Bernard Casoni. Fostul fundaș al lui Marseille, cu 30 de selecții în naționala „cocoșului galic” a fost suspendat de club, după acuzațiie aduse din interior de cinci fotbaliști ai săi și alți angajați ai lui US Orleans.

Bernard Casoni: „Am lucrat șase ani în Africa și credeți că sunt rasist?”

Gruparea din apropierea Parisului a deschis o anchetă internă, la fel ca Parchetul francez, Casoni fiind învinuit că a folosit cel puțin trei fraze nepotrivite, în diverse circumstanțe. 

La conferința de presă din 21 septembrie, înaintea meciului cu Châteauroux, Bernard a spus, referindu-se la elevii săi, că „nu sunt mai proști decât nord-africanii”, pentru ca uneori să schimbe exprimarea în „jucătorii mei sunt la fel de inteligenți precum cei nord-africani. Am lucrat acolo timp de șase ani și voi credeți că eu sunt rasist?”

Bernard Casoni, acuzat de rasism: „Astăzi nu mai poți spune chiar nimic. Așa e la fotbal”

A doua frază care i-a deranjat pe jucătorii săi a fost rostită în august. „Făceam exerciții cu două echipe de câte cinci. Echipa mea era compusă în întregime de fotbaliști de culoare. La un moment dat, antrenorul a spus «voi nu aveți nevoie de sutane pentru că sunteți deja negri»", probabil pe un ton umoristic. M-a șocat, este o rușine", a mărturisit un jucător al lui US Orleans. 

Casoni a răspuns la scurt timp la un post de radio: „Eu sunt un tip din sud, așa este la fotbal, nu făceam decât să îi ironizez. Astăzi nu mai poți spune chiar nimic".

Bernard Casoni: „Trebuie să mai albim puțin lotul”

O a treia frază incriminată de un fost angajat al clubului a fost rostită în dialog cu președintele Philippe Boutron, căruia i-a cerut „să mai albească un pic lotul”. 

Casoni a dezmințit și a declarat că „nu voiam decât să existe un echilibru. Nu-i bine dacă sunt prea mulți creoli, la fel cum nu este să ai prea mulți africani ori prea mulți albi”.

Marți n-a fost la antrenament, apoi a venit sancțiunea

US Orleans a decis astăzi suspendarea lui Bernard Casoni. Acesta n-a mai participat la ședința de pregătire cu porțile închise de dimineață și nici nu a mai susținut o conferință de presă. 

După-amiaza, a venit comunicatul clubului, în care era anunțată suspendarea lui Casoni pe toată durata anchetei. Antrenamentul a fost conduse de secunzii Bertrand Baillou și Benoît Darcy.

Voi nu aveți ca scop decât să omorâți clubul, sunteți într-o misiune de distrugere. Procedați ca în cazul lui Galtier, Casoni are un limbaj mai colorat, dar nu e rasist. Nu există rasism în fotbal.

- Philippe Boutron, președinte US Orleans

Citește și alte știri din fotbalul internațional: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.