Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele înregistrate de naționala României la Cupa Mondială. „Stejarii” n-au obținut nicio victorie din grupa infernală cu Irlanda, Africa de Sud, Scoția și Tonga, dar ce a dezamăgit opinia publică a fost prestația elevilor lui Eugen Apjok .
La o zi după revenirea naționalei de la Coupe du Monde, diriguitorul rugby-ului românesc, Alin Petrache, a susținut o amplă conferință de presă, la care au participat și selecționerul Eugen Apjok, dar și câțiva dintre jucători.
Dacă microbiștii așteptau explicații ceva mai concrete din partea șefului Federației, Petrache a susținut un discurs extrem de formal, citit aproape în întregime de pe foaie, care a atins prea puțin modul în care „stejarii” s-au prezentat în Franța și mult mai mult neajunsurile de natură financiară pe care le-a identificat în sportul pe care-l conduce.
Alin Petrache: „Înainte de a ne fi judecată performanța, trebuie să privim condițiile în care am concurat”
Principalele declarații ale lui Alin Petrache:
„Aș dori să înțelegem contextul în care aceste rezultate au fost obținute. E adevărat că uneori am avut momente în care am reușit să ne ridicăm la nivelul așteptărilor, iar alteori nu am avut. Înainte de a ne fi judecată performanța, trebuie să privim și condițiile în care noi am concurat.
Ne-am măsurat forțele cu cele mai mari echipe din lume, echipe care dispun de bugete mult mai mari și de condiții de antrenament de top. Cu toate acestea, am reușit să ne menținem ca una dintre cele mai bune echipe ale națiunii noastre românești și să concurăm în competiții elitiste.
Acest lucru nu e o coincidență, este rezultatul muncii asidue, pasiunii și eforturilor făcute de acest grup. În fața acestor adversități pe care le-am avut, vom decide ce acțiuni trebuie să luăm”.
Alin Petrache: „Trebuie să solicităm condiții mai bune, finanțare mai decentă. Avem nevoie de resurse!”
„În primul rând, trebuie să recunoaștem și să valorizăm efortul fiecărui membru în parte al echipei. În al doilea rând, trebuie să solicităm condiții mai bune, finanțare mai decentă. Pentru a concura la cel mai înalt nivel, avem nevoie de resurse și de sprijin.
Mai presus de toate, trebuie să ne amintim de ce iubim acest sport și de ce continuăm să luptăm pentru el.
Luptăm pentru pasiune, pentru onoare și luptăm cu mândrie pentru națiunea noastră. Chiar dacă bugetul și condițiile n-au fost și nu sunt ideale, spiritul și determinarea noastră ne pot duce mai departe. În încheiere, vreau să mulțumesc fiecărui suporter care a fost alături de noi, care a crezut în noi, chiar și în cele mai dificile momente.
Vom continua să luptăm, să ne îmbunutățim și să aducem mândrie națiunii noastre”, a spus Petrache. Șeful Federației a mai spus că NU se gândește să demisioneze!
Petrache s-a plâns de bugetul de care au dispus „stejarii”
„Bugetul echipelor cu care ne-am confruntat în primele trei meciuri este mult peste bugetul sportului românesc, în parte, de care beneficiază din partea Guvernului României.
Dacă discutăm de Africa de Sud, discutăm de 132 de milioane. Dacă discutăm despre Scoția, discutăm de peste 80 de milioane de euro. Dacă discutăm despre Irlanda, vorbim de 113-114 milioane de euro.
Astea sunt bugetele cu care noi ne-am confruntat! Putem discuta și despre Tonga, au undeva peste 6,8 milioane de euro”.
Putem cere banii de care avem nevoie, dar nu știu dacă în acest moment națiunea ne poate oferi acești bani. Vă pot spune bugetul pe care l-am avut, care a fost de 6,2 milioane de lei. Asta înseamnă 1,2 milioane de euro
- Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby
„Ne dorim condiții mai bune pentru echipele naționale, ne dorim condiții mai bune de antrenament, de pregătire, tocmai pentru că avem de fiecare dată competiții internaționale de mare anvergură”, a mai spus Petrache.
Alin Petrache: „Un moment crucial pentru sportul românesc, nu doar pentru rugby-ul românesc”
Petrache și-a continuat discursul:
„E un moment crucial nu doar pentru rugby-ul românesc, ci și pentru sportul românesc. Și alte sporturi se confruntă cu ceea ce noi ne confruntăm. Cum am mai spus de atâtea ori, cred că sportul ar trebui să devină una dintre principalele acțiuni ale Guvernului (n.r. - se referă la priorități).
De fiecare dată, am așteptat ca acești contestatari să vină alături de noi. Nu neapărat alături de mine, ci alături de echipa mea, adică de rugby-ul românesc. Avem o strategie bine pusă la punct, pe care cred că multă nume nu a citit-o, nu o știe.
Noi facem această strategie din patru în patru ani și o trecem prin forul tutelar al Federației, [adică] prin Adunarea Generală. Mergem mai departe pe următorii patru ani. Avem niște obiective și de fiecare dată obiectivul nostru a fost calificarea la Cupa Mondială.
Nici mie, nici colegilor noștri nu ne convin rezultatele pe care le-am avut. Tocmai din acest motiv, va trebui să facem clar o analiză, să venim clar cu concluzii și să vedem cum strângem rândurile și mergem mai departe”.
Din punctul meu de vedere, participarea naționalei României [la un turneu] între primele 20 de națiuni ale lumii este un lucru nemaipomenit. Suntem printre singurele sporturi care încă se califică la un Campionat Mondial.
Am avut și ghinionul, dacă vreți să-i spunem așa, de a juca împotriva locului 1 mondial, împotriva campioanei mondiale și împotriva locului 5 mondial. Au fost meciuri extrem de grele, care ne-au extenuat extrem, meciuri care ne-au decimat din punct de vedere sportiv. După fiecare meci, am pierdut câte doi, trei jucători.
- Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby
Elevii lui Eugen Apjok au stabilit mai multe contraperformanțe la acest turneu final, inclusiv cea mai drastică înfrângere din istorie, 0-84 contra Scoției.
{{text}}