Zi după zi, două investigații jurnalistice, cea a GSP și cea a ziarului canadian The Globe and Mail, aduc la lumină secretele unei Academii fabulos de bogate și ale unui faimos antrenor care au stopat cariera Simonei Halep.
Când dumneavoastră, cititorii, veți deveni cu toții „betting conversions”, adică veți fi convertiți în pariori, cine va mai da frisoane mai marilor din lumea tenisului mondial? Pe cine veți mai trimite la capătul lumii, ca să caute acul în carul cu fân?
Așa, pornind la drum curios, fără să știi unde vei ajunge, poți descoperi firma care a produs suplimentul pe care Patrick Mouratoglou l-a recomandat Simonei Halep. De ce l-a recomandat? Antrenorul auzise că e un praf bine produs și frecvent folosit de sportivi importanți. Da, chiar așa a declarat antrenorul către ITIA: că știa din auzite de marca aceasta de colagen - Keto MCT. Îl producea un tip, Koveos, un cunoscut al lui Mouratoglou. Astfel a ajuns Academia francezului să-l administreze Simonei Halep.
1 dolar cutia a costat producția colagenului dat de Mouratoglou lui Halep
Numai că, ce să vezi, firma e vai de ea. Iar fabrica nu mai există. A intrat în faliment la câteva săptămâni după ce Simona și Academia au fost anunțați că a venit rezultatul pozitiv.
Și nu e vorba doar de un jurnalist, de colegul meu Costin Ștucan, care a fost trimis în Canada, de fapt, de dumneavoastră. E vorba și The Globe and Mail, care a văzut ce a scris Gazeta. Tot pentru dumneavoastră, publicul, canadienii s-au dus să vadă ce zice patronul firmei Quantum Nutrition, același Koveos, amicul lui Mouratoglou.
Koveos a spus că mai mulți jucători au folosit, la US Open, praful său de 1 dolar cutia. Atât a costat producția, apare în actele consultate de GSP: 1 dolar cutia. Cea mai scumpă Academie de tenis din lume lucrează cu cel mai ieftin praf.
Cine sunt acești alți jucători cărora francezul le-a oferit praful de colagen? Sau praful a fost dat la liber, de mai mulți antrenori? Și, de fapt, nu cumva Patrick Mouratoglou a recomandat și altor sportivi, în trecut, același supliment, fără ca nimeni să-i depisteze?
Da, poate că va veni o zi în care oamenii nu vor mai avea ziariștii pe care să-i trimită să le caute faptele. Mulți oameni s-au întrebat, pe bună dreptate, ce ne-a apucat să strigăm din răsputeri, ca pe stadion, că reclamele trebuie separate de articole și că nu cedăm, după îndepărtarea redactorului-șef, Cătălin Țepelin. Vrem să rămânem independenți ca să aveți informații independente. A venit cazul Mouratoglou - Halep și avem ocazia să explicăm.
Simona Halep și Patrick Mouratoglou // FOTO: ImagoMouratoglou, miza pe praf
Când presa sportivă va fi la dispoziția firmelor, nu a oamenilor, sportul va arăta diferit, fără să vă dați seama.
Stând în redacții care vor semăna cu rotițele hamsterilor, oameni angajați special vor strecura nume de firme de jocuri de noroc în articole. Veți vedea, fără să știți, mici impulsuri strălucitoare, care să vă orbească prin miza favorabilă a pariului, să urle cota în tine când apeși tasta. Apoi, convertiți în pariori, o vom lua de la capăt, încărcați de tristețea plină de adrenalină de a recupera suma. Inutilă încercare, de vreme ce sistemul e conceput ca să pierzi.
Sute de ani, cunoscând pericolul, societatea s-a îngrijit să permită și pariurile, dar să protejeze și informația. Să separe reclama de abuziv și de subliminal. Să nu cotonogească nici afacerea, dar nici să lase omul să devină dependent, păcălindu-l.
Acum, însă, la putere ajung, încet, încet, cei care vor să prescurteze totul: profesii, logică și sensul unei vieți împreună. Vor să câștige numai ei.
În loc de informații pentru microbiști, în loc de știri despre o fabrică inexistentă din Canada, unde pulsează destinul unei mari campioane, vom primi cu toții convertirea cea de pe urmă.
Dar e puțin probabil să câștige pentru că, în timp, oamenii sunt mai puternici decât impulsul lor de a paria pe nimic, pe praf. Mouratoglou e un bun exemplu. Halep a pariat totul pe el, în orb. Mai devreme sau mai târziu, vom afla ce s-a întâmplat. Și cine, cu vorbele ei, „a trădat-o”.
{{text}}