Ungaria a câștigat cu Serbia pe Puskas Arena, scor 2-1, și e la un pas de EURO 2024. Înainte de meci, ultrașii maghiari s-au dat în spectacol și au afișat o scenografie impresionantă.
Povestea din spate este însă una controversată. Cel portretizat este Sándor Rózsa, un haiduc maghiar care a trăit secolul 19. El a murit în închisoarea din Gherla, în 1878, iar pe parcursul vieții a terorizat Clujul cu furturile lui și ale găștii sale de bandiți.
„Dacă fiecare împinge cât de tare poate, atunci toată lumea trage așa cum ar trebui să tragă!”, este traducerea mesajului afișat de maghiari sub scenografia cu Sandor Rozsa, unul celebru al haiducului.
Cine a fost Sandor Rosza, personajul din scenografia de la Ungaria - Serbia
Sandor Rozsa este unul dintre cei mai cunoscuți haiduci maghiari. A trăit între 1813 și 1878, iar prima infracțiune a comis-o la 23 de ani, când a furat două vite de la o fermă.
A fost condamnat la închisoare și a stat după gratii la Szeged, de unde a evadat. A trăit apoi ca fugar, iar în 1848 a participat la Revoluția Maghiară, când a condus 150 de haiduci și a luptat împotriva sârbilor. Aceste este, de altfel, și motivul pentru care ultrașii maghiari l-au ales drept personajul scenografiei la meciul cu Serbia.
În timpul Revoluției, a ucis 36 de locuitori dintr-un sat alături de banda lui, guvernatorii au renunțat la serviciile lor. A fost capturat și închis în 1857, iar 9 ani mai târziu era eliberat în urma unei amnistii generale.
A fost unul dintre tâlharii care au speriat Clujul. Împreună cu o bandă de 17 haiduci, a furat mai mulți cai, și avea curajul să atace poliția în timpul zilei.
A fost în cele din urmă capturat și a murit la închisoarea din Gherla, în 1878.
{{text}}