Euro 2024

Turcia, al treilea Euro consecutiv, premieră! Schimbarea selecționerului, capitală! „Sunt cel mai fericit antrenor din lume”

Vincenzo Montella este selecţioner al Turciei, foto: Imago

Articol de Theodor Jumătate  —  Monday, 16 October 2023

Luna trecută, turcii l-au demis pe tehnicianul naționalei, Stefan Kuntz, iar italianul Vincenzo Montella le-a redat încrederea jucătorilor. Două victorii legate, 1-0 în Croația și 4-0 cu Letonia, au calificat Semiluna la al treilea turneu final continental în serie, caz unic în istoria Turciei.

De trei decenii, naționala Turciei chiar contează în fotbal. Locul 3 la CM 2002, nu a mai jucat de atunci la Mondial, dar a prins șase turnee finale de Euro în 27 de ani, cu „sferturi" în 2000 și semifinale în 2008.

Prima calificare la Euro cu selecționer străin: Vincenzo Montella

Acum, tocmai s-a calificat la al treilea CE consecutiv, performanță unică în istoria echipei Semilunii. Și alt record la Istanbul, e prima oară când obține biletele de Euro cu selecționer străin: Vincenzo Montella.

Legat de Montella, federația a făcut o mutare capitală în această toamnă. A schimbat antrenorul. Pe 20 septembrie, după un egal surprinzător acasă în preliminarii, 1-1 cu Armenia, și o înfrângere neașteptată, 2-4 în amicalul cu Japonia, Stefan Kuntz a fost concediat după fix doi ani! Deși germanul în vârstă de 60 de ani nu avea nici el un palmares atât de rău: 12 victorii, 3 egaluri, 5 înfrângeri. Dar, psihic, jucătorii erau afectați și nu mai puteau avansa cu naționala.

Vincenzo Montella, excelent motivator

A fost adus Montella, mai tânăr decât neamțul, 49 de ani, cu idei mai proaspete și care știa ce înseamnă Turcia. O pregătise înainte pe Adana Demirspor, între septembrie 2021 și iunie 2023, încheind pe locul 4 precedenta ediție de Super Lig, după cele trei mari puteri locale, Galatasaray, Fenerbahce și Beșiktaș.

Peninsularul a preluat echipa și, excelent motivator, le-a redat încrederea turcilor. Au urmat două meciuri decisive, ambele câștigate: 1-0 în deplasare în fața Croației, a treia în lume la CM 2022, și 4-0 duminică, la Konya, cu Letonia.

Vincenzo Montella: „Unită, echipa mea poate învinge pe oricine"

După aceste două succese, Turcia s-a distanțat în fruntea grupei D, la șase puncte de Țara Galilor și Croația (ambele o restanță de jucat). Imposibil să mai piardă calificarea!

„Sunt cel mai fericit antrenor din lume. Mândru să fiu selecționerul Turciei!", a exclamat Montella, mulțumindu-le jucătorilor: „Au făcut totul pentru mine în această săptămână. De-abia aștept să ajungem în Germania".

Ce a adus nou? „Am îmbunătățit comunicarea, în primul rând. Unită, echipa mea poate învinge pe oricine". Cum va fi Turcia la Euro: „Entuziastă. Mergem în Germania pentru a face performanță".

Turcii se gândesc că va fi și o lovitură financiară calificarea la Euro: 9,25 de milioane pentru participare, 1,5 milioane la victorie și 0,75 la egal. Dacă trec de grupe, mai primesc două milioane! 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.