Opinii   •   EDITORIAL

Care este adevărul în „cazul Olaru"?

Editorial Cristian Geambașu

Articol de Cristian Geambașu   —  marți, 17 octombrie 2023

Poate cel neștiut pe care i l-a spus Edi Iordănescu atunci când l-a sunat pe „nea" Gigi. Apropo, de când se justifică selecționerul în fața șefilor de club?

Ecourile triumfaliste ale victoriei cu 4-0 în fața Andorrei încă se lovesc de pereții Casei Fotbalului. Crucile, mai ales cea amplă evocată cu aer inițiat de Anghel Iordănescu, în tandem cu pupatul succesiv de iconițe purtătoare de noroc (poate le explică un teolog că norocul nu are a face cu credința, dimpotrivă, e mâna altcuiva), par să fi mers mână în mână cu tactica fiului Edi. 

Totuși, oricum am da-o, nu vi se pare caraghios să îți faci cruci și să pupi icoane la un meci cu Andorra? Dacă jucam cu vreo Anglie, cu vreo Franță, chiar și cu Olanda, hai cu Elveția, mai ziceam.

Rele tratamente


Ieșim din zona actului religios exercitat la tribuna VIP, procedură apărată ferm de Iordănescu tatăl, și intrăm în scandalul zilei. 

"Cazul Darius Olaru", oprit să joace la meciul cu Andorra din rațiuni medicale invocate stafful tehnic al naționalei, confirmate de doctorul acesteia. În opoziție se află, previzibil, tabăra FCSB, în frunte cu patronul Becali, care, alături de managerul Mihai Stoica, susține relele tratamente aplicate lui Olaru.

Ce spun statisticile

Contrar clișeului, adevărul nu este niciodată la mijloc. Să încercăm atunci câteva explicații fără să ne punem poalele-n cap, dar bazându-ne pe statistica fotbalistului la echipa națională în preliminariile Euro 2024. 


Mijlocașul de 25 de ani a fost o singură dată titular în preliminariile Euro 2024, în chiar primul meci din grupă (cel cu Andorra în deplasare, scor 2-0) și a jucat, în total, doar 164 de minute în actuala campanie pentru România. Selecționat la toate acțiunile naționalei din preliminarii, Olaru a mai fost de 6 ori rezervă, în două dintre aceste meciuri nefiind folosit niciun minut.

Întrebările

Bilanț la echipa națională după 14 selecții? Zero goluri, zero pase de gol. În antiteză se află prestațiile lui Olaru la echipa de club, acolo unde are o jumătate de sezon foarte bun. A înscris 6 goluri, are 3 assisturi și a contribuit efectiv la 11 dintre cele 31 de goluri ale FCSB. De unde și întrebările. Care este adevărul cu acest jucător? Este Darius Olaru nedreptățit și nevalorizat la echipa națională? Are o problemă de adaptare? Nu este folosit pe postul care îi convine? Și care ar fi acesta?

Accidentarea-alibi

Dar un fotbalist nu este dator să se adapteze și la ce are nevoie antrenorul? Am impresia că „accidentarea" lui Olaru a fost alibiul la îndemână al selecționerului, care nu poate spune cu voce tare că mijlocașul FCSB-ist nu e ce își dorește și că din cine știe ce motive acesta este un jucător la națională și altul, clar mai bun, la echipa de club. Sigur că aici ar fi de discutat și rolul pe care un antrenor, fie el și selecționer, ar trebui să îl aibă în evidențierea calităților unui jucător.

Precedentul

Jucătorul lunii septembrie în Ancheta Gazetei, Darius Olaru a prilejuit și un dialog telefonic între Edi Iordănescu șu Gigi Becali. Potrivit lui Becali, Iordănescu junior a fost cel care a sunat. 

Faptul că selecționerul a ținut să se explice în fața lui "nea" Gigi, căci asta a făcut, îl pune într-o poziție subalternă față de acesta. Una e să ai telefonul deschis, cum a zis Edi, și alta e să te justifici în fața unui patron cu gura mare. Precedentul fiind creat, vor urma și alții cu gura mare.

O explicație de la Olaru?

Mă îndoiesc că Olaru va deveni un caz Tudorel Stoica (căpitanul emblematic al Stelei anilor ‘80, dar care refuza ostentativ naționala) sau Radu Ștefan. Nu are nici anvergura, nici personalitatea, nici ranchiuna naturală a acestora. Ca dovadă, jucătorul evaluat la 5,3 milioane de euro pe Transfermarkt (cel mai scump jucător român din SuperLiga) tace mâlc.

Dacă avea personalitate, domnul Olaru era dator cu o explicație publică. Simplă, clară, subiect, predicat. Îl scutea de un telefon compromițător pe Edi, iar pe noi nu ne mai punea să ne dăm cu presupusul săpând prin statistici.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.