Joggingul este minunat pentru sănătate și pentru menținerea unei forme fizice de invidiat, cu condiția să fie făcut în condiții de siguranță, respectând niște reguli simple. Este important să te pregătești corespunzător pentru o sesiune de jogging, pentru a evita eventuale incidente sau accidente și la fel de importantă este și recuperarea de după alergare.
Iată 5 lucruri pe care trebuie să le știi dacă faci jogging:
Încălzirea înainte de alergare
Chiar dacă alergi într-un ritm mai lent, corpul va depune un efort mai mare decât de obicei și este necesar să-l pregătești. Astfel, înainte de jogging este esențial să faci exerciții de stretching timp de 5-10 minute, pentru a-ți încălzi și pregăti mușchii și articulațiile. De asemenea, sunt recomandate și exercițiile de respirație.
Recuperarea după alergare
Despre recuperare se vorbește mai puțin, dar este la fel de importantă ca și încălzirea și este menită să restabilească echilibrul în organism după efort. Pentru musculatură și articulații este recomandat să faci din nou câteva exerciții de stretching imediat ce te-ai oprit din alergat. De asemenea, masajul poate fi de mare ajutor, fie că este executat cu mâinile, fie că apelezi la dispozitive speciale. O a doua etapă a recuperării este hidratarea. Pentru că ai pierdut o cantitate semnificativă de lichide prin transpirație, rehidratarea este esențială pentru a restabili echilibrul de lichide din corp. Hidratarea corectă ajută la menținerea temperaturii corpului și la transportul eficient al nutrienților către celule. Lipsa hidratării poate duce la oboseală, crampe musculare, dar și la complicații mai grave. De asemenea, după alergare, organismul are nevoie să fie alimentat pentru refacerea rezervelor de energie. Ideal este să consumi o masă echilibrată cu carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase în primele 1-2 ore după alergare. În cazul persoanelor care au depus un efort ridicat în timpul alergării sunt recomandate băile reci sau compresele cu gheață pe zonele suprasolicitate, pentru reducerea inflamațiilor și a durerii. Este o metodă la care apelează, în general, sportivii de performanță, însă pentru cei care fac jogging în scop recreativ, masajul are același efect.
Fă jogging dimineața
Deși este bine să faci jogging în orice moment al zilei, alergatul de dimineață este mai bun, pentru că stimulează metabolismul și astfel corpul va consuma mai multe calorii pe parcursul zilei.
Folosește echipament potrivit
Spre deosebire de alte sporturi, pentru jogging nu ai nevoie de echipament costisitor, dar, potrivit Health Direct, este esențial să ai încălțăminte potrivită, special concepută pentru alergare, pentru a-ți proteja picioarele. Îmbrăcămintea trebuie să fie comodă și ușoară, pentru confort sporit.
Ascultă muzică în timp ce alergi
Muzica te ajută să te relaxezi în timp ce depui efort, așa că este o idee excelentă să-ți iei cu tine căștile și să-ți pregătești un playlist cu melodiile care îți plac. Timpul va trece mai ușor, iar efortul depus va fi mult mai ușor de suportat.
Foto: Unsplash
{{text}}