Progresul Aluniș joacă în liga a șasea prahoveană. Formația câștigă un derby pe terenul propriu, unul atât de prost, că nici lui Ianis Hagi nu i-ar fi ușor să facă o preluare de Doamne-ajută! Au existat și vremuri mai bune în care biserica din vecinătate era patroana echipei.
Galben-albaștrii pe care-i conduce George Simion luptă pentru promovarea în liga a cincea. E doar o coincidență de nume, Progresul Aluniș nu-l are șef pe parlamentarul AUR.
Simion din Aluniș procură echipament, aduce apă în vestiar, vinde programe de meci pentru care fiecare spectator plătește atât cât vrea și cât poate.
Când ia o pauză de la treburile organizatorice, omul devine antrenor, stabilește tactici și ține un discurs mobilizator înaintea partidei cu Flacăra Mălăiești.
Antrenorul George Simion a ținut ședința pe terenPase scurte și pe sus
Mălăieștii sunt pe primul loc, cu un avans de două puncte pe care aveau să-l piardă ca urmare a înfrângerii cu 0-1 de aici, de la Aluniș.
La Flacăra, gloria absolută din toată istoria e Gheorghe Liliac, portarul care s-a aflat în lotul României la Campionatul Mondial din 1990.
Liliac, fost goalkeeper al SuperStelei din a doua jumătate a anilor '80, a evoluat la Mălăiești în urmă cu douăzeci de ani, într-o vreme în care se retrăsese deja din fotbalul real.
Peste 200 de oameni au asistat la meciul din week-end de la AlunișTot în trecut, dar mai recent, gazdele de la Progresul găsiseră o strategie unică pentru finanțarea echipei, ceva la care rivalii din serie nu se gândiseră: preotul din comună aduna bani de la enoriași și cu ei finanța echipa de fotbal.
Sponsorizarea era la vedere, jucătorii purtau pe tricouri, ca sponsor principal, "Parohia Ostrov".
Preotul s-a putut juca de-a patronul până când femeile din comună s-au prins ce se petrecea și l-au luat la rost: "Bine, părinte, păi, noi îți dăm bani pe lumânări, tu-i iei și-i dai la fotbal?!". Din acel moment, biserica a încetat să mai concureze în campionat.
Alunișul marchează singurul gol din meci. Mai multe goluri ar fi greu de dat pe un asemenea teren, un câmp în valuri pe care nu prea poți să construiești vreo fază.
Glume-clișee din fotbalul vechi se potrivesc pentru descrierea exactă a stilului de joc de aici: "Ai, n-ai mingea, dai la poartă!", "Azi jucăm cu pase scurte și pe sus!", "Dăm un gol și apoi jucăm la 0-0".
Pe jos chiar nu se poate pasa, că nu ai de unde să știi unde va sări mingea. Ianis Hagi sau Ianis Zicu în cea mai bună formă a lui n-ar mai părea foarte tehnic pe terenul acesta.
"Sunt buni ai noșțri, da' nu știu care or fi"
Singura tribună e plină cu oameni. Alți spectatori își improvizează o peluză, vin cu scaune de acasă și le aranjează pe un dâmb din spatele unei porți. Unii dintre ei au fumigene și petarde pe care le aruncă în fața delușorului pe care s-au postat.
Atmosferă de derby cu torțe și fumigeneO explozie îl sperie pe un copil care încerca să escaladeze un alt dâmb din fața tribunei. În loc să mai urce un pic până la gradene, copilul e șocat de zgomot și se rostogolește înapoi, la baza dealului.
Se ridică și râde, amuzat și el de spaima care-l făcuse să alunece și încântat de gluma involuntară care le provocase hohote adulților din tribună.
Alte explozii îi trezesc pentru o clipă pe spectatori anesteziați de țuică. "Am adus sticla asta de doi litri să ne cinstim în timpul meciului. E producție proprie, normal! Păi, eu nu beau din comerț! E numai prună, sută la sută naturală, și-am mai băgat și niște mere-n ea".
Spectatorii au venit cu țuica de acasă și-au dat-o din mână în mânăPe altul îl derutează alcoolul combinat cu soarele care încinge anormal de tare groapa în care se află terenul.
E cald ca vara dacă norii nu mai umbresc un pic câmpul. "Șefule, ai noștri sunt pe primul loc. Eu atâta știu. Acuma... Nu mai știu care-s ai noștri! Albii?". "Galbenii", îi zice un vecin.
Replica îi provoacă uluială: "Ce?! Galbenii-s ai noștri?!". El ținuse până atunci cu adversarii.
Arbitru de liga a doua
Cel mai experimentat și mai bine cotat de pe teren e arbitrul Ionuț Neagu. În vârstă de 50 de ani, el a condus inclusiv partide din eșalonul secund.
Arbitrii au venit cu aceeași mașină și-au condus meciul perfectCea mai recentă pe care a avut-o în "B" a fost una dintre Chindia Târgoviște și Unirea Slobozia. Neagu a fost delegat și la meciuri din prima ligă, însă numai ca rezervă.
Statutul lui îl ajută să se impună în fața jucătorilor din liga a șasea, ei nu îndrăznesc să protesteze așa cum ar face în fața unui "central" obișnuit din divizia aceasta.
Antrenorul oaspeților de la Mălăiești e suspendat tocmai din cauza protestelor:
În etapa trecută am strigat la arbitru să dea un «galben». A venit la mine și mi-a zis «Ia tu un cartonaș, dacă te crezi arbitru!». L-am întrebat de ce-mi dă «galben» și a spus «Aaa, da? Ia "roșu", atunci!»". Tehnicianul gazdelor, Simion, își avertizează fotbaliștii: "Nu vă luați cu arbitrul, că mai tare-l întărâtați!
- antrenorul oaspeților de la Mălăiești
Premii în eșarfe
Cei de la Progresul au organizat un concurs pe pagina de Facebook a clubului.
Persoanele care au ghicit scorul final au primit câte o eșarfă cu Aluniș. Scorul e transmis în timp real pe aplicația Sofascore. O persoană din club actualizează datele live.
Antrenorul gazdelor și-a pus mâinile în cap la ratările echipei saleSpectatorii sunt preocupați și de jocurile din prima ligă. Concluzia lor: "VAR e cea mai mare nenorocire din fotbal! N-ai văzut că a intrat mingea un metru în poartă la UTA cu Rapid și ăia n-au dat golul?".
Ei sunt fani ai Petrolului, echipa fanion a județului, și îi enervează suspendarea lui Țicu, căpitanul "lupilor galbeni": "Cum să-i dai șaișpe etape pentru un fault care nici măcar n-a fost de «roșu»? Dacă nu-i rupea ăluia piciorul, arbitrul nici nu-l elimina pe Țicu! Și acum îl pui să stea șaișpe meciuri?".
Țicu i-a rupt glezna lui Dragoș Iancu, de la Hermannstadt, cu un atac prin alunecare.
Petrecere "La Ciocolată"
Jucătorii se adună după meci la un local din comună cunoscut ca "La Ciocolată".
Imagine cu terenul unde s-a jucat partida de duminică dimineață"Când a fost înființat urma să vândă ciocolată caldă. De atunci, doar ciocolată n-a vândut. Acolo găsim bere, mici", explică cineva.
"La Ciocolată" e aproape de teren. În Aluniș totul e aproape. Terenul e pe Strada Brutăriei, învecinat cu cimitirul, cu biserica și cu școala.
{{text}}