Campionate

Decăderea zeilor » Foste campioane în Europa ani de-a rândul, nevoite acum să lupte pentru evitarea retrogradării

Decăderea zeilor: Lyon, Ajax și Basel. Foto: Imago Images

Articol de Daniel Scorpie   —  marţi, 24 octombrie 2023

Lyon, Ajax și Basel trec printr-o criză profundă în acest debut de sezon, în care au ajuns la coada clasamentului, amenințate de un picaj în liga secundă. Acestea au avut un mercato agitat, au schimbat antrenori și mulți jucători, dar nu-și revin pe linia de plutire.

Au fost cândva, nu demult, echipe ce dominau întrecerea internă, cucerind titlul și alte trofee importante. Ani de-a rândul au însemnat ceva și în cupele europene, devenind niște prezențe obișnuite în grupele Ligii Campionilor ori chiar mai departe, în fazele eliminatorii. 

Însă situația s-a schimbat radical între timp și acum au ajuns formații de pluton, chiar amenințate cu retrogradarea și scufundate într-o criză de joc și rezultate. Toate au schimbat deseori antrenorii, au rulat mulți jucători în mercato, numai că tot nu reușesc să-și revină la normal.

Lyon, fără victorie de nouă etape! A căzut pe ultimul loc din Ligue 1


Cel mai reprezentativ caz e al lui Olympique Lyon. După nouă etape, echipa cu șapte titluri în Hexagon trăiește un coșmar. Aflată deja la al doilea antrenor în acest sezon, după demiterea lui Laurent Blanc, OL are cel mai slab atac (7 goluri marcate), la egalitate cu Clermont, cea de care a fost învinsă duminică cu 2-1 chiar pe teren propriu, și a doua cea mai penetrabilă apărare (18 goluri încasate). 

După plecarea lui Jean-Michel Aulas și preluarea puterii de către americanul John Textor, OL nu se regăsește, prăbușindu-se până pe ultimul loc. E unica din Ligue 1 ce nu s-a întâlnit cu victoria în actualul campionat. „Nu există riscul să retrogradăm, însă putem avea un sezon mediocru!”, susține noul patron.

Lyon a vândut de peste 100 de milioane

Șocul înlocuirii lui Laurent Blanc n-a avut efectul scontat la Lyon. Noul tehnician italian, Fabio Grosso, fost campion mondial în 2006, a bifat cel mai slab start al unui antrenor din istoria clubului, cu un punct în patru etape. Nu-i mai puțin adevărat că OL a vândut mulți jucători în vară, aducând 107 milioane de euro la buget, și a cheltuit numai 19 milioane pe achiziții


5 luniau trecut de la ultimul succes al lui Lyon în campionat. De-atunci, a făcut trei egaluri, cedând de șapte ori. Este cea mai neagră serie de la cea din decembrie 1965 - aprilie 1966 (11 partide fără succes)

„Nu ne mai putem uita decât înainte și cred că există suficiente etape să facem punctele necesare ieșirii din coada ierarhiei. Dispunem de calități pentru a ne ridica, trebuie să reușim! Dar ne lipsește starea de spirit potrivită pentru a rupe seria negativă. Cei care nu cred că vom reveni mai bine să stea deoparte”, a spus optimist Fabio Grosso.

VIDEO. Lyon, învinsă de Clermont pe propriul teren (1-2)

Ajax, doar două puncte în ultimele 6 etape! A ajuns pe loc retrogradabil în Eredivisie

La fel de jenantă e situația în care se zbate Ajax. Clubul cu șapte titluri în ultimele 13 sezoane din Eredivisie a ajuns pe penultima poziție în Țările de Jos. Este doar la un punct de „lanterna roșie” Volendam, dar are o restanță și cu alt meci suspendat în prelungiri. „Lăncierii” au cel mai prost debut de stagiune din istorie. 

O singură victorie în șapte meciuri de campionat, pe 12 august, 4-1 acasă în prima rundă cu Heracles. De atunci, de peste două luni, niciun alt succes în Eredivisie, cu două remize și un lanț de patru înfrângeri.

Ajax a schimbat patru antrenori în ultimele 9 luni

Ultima, 3-4 cu Utrecht, i-a semnat sentința lui Maurice Steijn, adus în urmă cu patru luni la Amsterdam. De la începutul lui 2023 s-au perindat patru antrenori la fosta campioană batavă, lista fiind completată de Alfred Schreuder, demis în ianuarie, John Heitinga, pus interimar până la numirea lui Steijn. Și acum Hedwiges Maduro, soluție de avarie până la găsirea altui antrenor, care va avea misiunea să-i repună pe „lăncieri" pe linia de plutire. 

Lotul a slăbit după vânzările din vară, cifrate la 156 de milioane de euro, din care Ajax a investit 106 milioane, însă nu a transferat jucători de aceeași calitate și randamentul lor a fost sub așteptări. Așa se explică faptul că echipa din Amsterdam este la 22 de puncte de liderul PSV Eindhoven, cu care se va întâlni în week-end!

O echipă de rahat și jucători de rahat. De acum înainte, Ajax trebuie să înceapă să joace ca Excelsior. Nu mai ești Ajax, nu mai poți pleca de la ideea că ești mai bun decât adversarul, pentru că nu mai ești, nu mai ai calitate. 



- Rafael van der Vaart, fost star al lui Ajax

VIDEO. Ajax a pierdut încă un meci în campionat, cu Utrecht (3-4)

Basel trece printr-o criză profundă în acest debut de sezon! Ultimul loc în campionatul Elveției

Și în Elveția lucrurile s-au schimbat mult în ultimii ani. Din 2016-2017, după o perioadă de opt titluri consecutive, FC Basel a dat înapoi și a cedat hegenomia. Locul 5 din sezonul trecut trebuia să fie o alarmă, dar nimeni nu se aștepta la o prăbușire abruptă spre ultimul loc în Super League, cu doar 5 puncte din 10 meciuri. Basel are cel mai slab golaveraj și de trei luni nu a mai învins pe nimeni în campionat, de la 5-2 cu Winthertur! 

„Nu știu dacă jumătate dintre jucătorii actuali înțeleg despre ce este vorba și ce înseamnă să porți tricoul acestei echipe”, s-a plâns vicecăpitanul Taulant Xhaka. „Trebuie să acceptăm că jucăm prost”, a completat și fundașul Adrian Barisic, într-o declarație pentru ziarul Blick.

Basel și-a vândut tinerii cu cotă mare

Și la Basel a avut loc o modificare pe banca tehnică, Timo Schultz fiind demis și înlocuit cu interimarul Heiko Vogel în urmă cu o lună. Fosta multiplă campioană a vândut jucători de peste 50 de milioane de euro în vară, între care talentații tineri Zeki Amdouni la Burnley (18 milioane de euro) și Andy Diouf la Lens (15 milioane). Mijlocașul francez de origine senegaleză fusese cumpărat de la Rennes cu 5,5 milioane.

25 de aniau trecut de la ultimul succes obținut de Servette Geneva pe terenul lui FC Basel. Sâmbătă, Basel a cedat cu 0-1, al treilea eșec la rând la zero în acest campionat

Și n-a pus în loc fotbaliști de aceași calitate, cele mai scumpe achiziții fiind Renato Veiga (20 de ani), mijlocaș portughez cumpărat de la Sporting B cu 4,6 milioane, și extrema dreapta Juan Carlos Gauto (19 ani),  adus de la Huracan cu 3,9 milioane.

VIDEO. Sâmbătă, Basel a cedat în fața lui Servette (0-1)

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.