Sporturi   •   Rugby   •   REFORMĂ

Revoluție totală anunțată în rugbyul mondial » Ce se întâmplă cu România

World Rugby, organizația internațională care reglementează regulamentul și competițiile, a aprobat un nou calendar competițional. Începând cu anul 2027, Cupa Mondială de rugby va avea la start 24 de echipe în loc de 20.

Articol de Adrian Jitea   —  marți, 24 octombrie 2023

World Rugby, organizația internațională care reglementează regulamentul și competițiile, a aprobat un nou calendar competițional. Începând cu anul 2027, Cupa Mondială de rugby va avea la start 24 de echipe în loc de 20.

Consiliul World Rugby a pus la cale o adevărată revoluție în sportul cu balonul oval. Cupa Mondială va fi extinsă, va avea 24 de echipe la start. La ediția următoare, din Australia, ele vor fi distribuite în 6 grupe a câte 4 echipe. Urmează direct optimile de finală.

Reformă totală în rugbyul mondial

 Paradoxal, deși sunt mai multe echipe la start, durata turneului se va scurta cu o săptămână, informează Reuters


Cupa Mondială din 2023 a fost incredibilă și a demonstrat pasiunea și potențialul celor mai bune 10-12 națiuni. Dar e inacceptabil să ne mulțumim cu asta, e inacceptabil să nu ne dorim mai mult

- Bill Beaumont, șeful World Rugby

52 de meciurise vor desfășura la următorul Mondial, cu patru mai multe decât la cel de anul acesta

Nu este singura modificare majoră venită în sprijinul națiunilor mici, aflate în curs de dezvoltare. 

Începând cu anul 2026, va fi introdus un nou concept de Nations League, cu 12 echipe aflate în eșalonul de elită. Din 2030, Liga Națiunilor va avea un sistem în care națiunile pot retrograda/promova. 


Din primele informații, la start vor fi regăsite echipele din „Six Nations” și „Rugby Championship” (fostul Turneu al celor Trei Națiuni”). Fiji și Japonia vor completa locurile libere.

  • Cine va concura în primul eșalon din Nations League: Africa de Sud, Argentina, Australia, Noua Zeelandă, Anglia, Franța, Irlanda, Italia, Scoția, Țara Galilor, Fiji și Japonia.

Vești bune pentru România

World Rugby încă nu a anunțat cum vor fi distribuite cele 4 locuri suplimentare de la Cupa Mondială, dar pentru România ar putea fi o șansă în plus. Cel puțin un loc din cele 4 suplimentare ar putea ajunge la Europa sau la un baraj inter-continental care ar implica o echipă din Europa. Eugen Apjok (51 de ani), selecționerul „stejarilor”, cerea o astfel de modificare într-un discurs ținut în Franța. 

Am avut o întâlnire la Paris în luna iulie, apoi una la Londra. Toată lumea a spus același lucru. E foarte greu să concurezi la acest nivel, după 4 ani în care nu înfrunți nicio echipă din primul eșalon. Ca să crești ai nevoie de astfel de partide. 



Țin minte că România a cerut, înainte de Mondialul din 2015, timp de 4 ani să jucăm un meci test cu o echipă din primul eșalon. Nu s-a întâmplat, apoi am jucat în 4 zile cu Franța și Irlanda. Aceeași situație a fost și la Cupa Mondială de acum, când am jucat cu Irlanda, Africa de Sud și Scoția. Cred că toată lumea din eșalonul secund dorește asta. Știm, trebuie să fim onești, e o diferență mare. Dar cum o poți reduce dacă nu simți intensitatea an de an? 



Din acest gen meciuri înveți multe, progresezi, înțelegi unde te afli. Chiar dacă poate fi dureros! Avem nevoie de mai multe meciuri tari. Băieții trebuie să muncească și să pună în practică totul. Sper să facem pașii corecți în perioada următoare!

- Eugen Apjok

În plus, România, care acum ocupă locul 20 în ierarhia mondială, ar putea intra într-o eventuală Ligă B din viitoarea Nations League.

VIDEO. Criticile lui Eugen Apjok la adresa condițiilor din rugby-ul românesc: „Nu avem nici măcar stadionul nostru!”

Citește și alte știri din sportul internațional: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.