Ionuț Chirilă (57 de ani), fost antrenor la juniorii lui Dinamo, a comentat la GSP Live situația actuală a echipei. După 13 etape din acest sezon, primul pentru ei de la revenirea în Liga 1, „câinii” ocupă un loc retrogradabil și nu au mai câștigat un meci de mai bine de două luni.
Foarte apropiat de echipă și de acționari în această perioadă, prezent la meciurile alb-roșiilor, inclusiv la înfrângerea usturătoare din ultima etapă, 0-4 cu Hermannstadt, Chirilă crede că staff-ul trebuie să antreneze polivalența jucătorilor.
Ionuț Chirilă: „Lumea îi acuză pe domnii Nicolescu și Voicu, dar Dinamo trebuie să producă bani, nu să primească!”
„Să le spunem oamenilor ce se întâmplă din punct de vedere tehnic. Dinamo este într-un moment în care niște oameni încearcă să fac altceva decât ce s-a făcut în fotbalul românesc. Pot spune asta doar pentru faptul că lumea îi acuză pe domnii Nicolescu și Voicu (n.r. - acționarii majoritari) că nu bagă bani.
Dom'ne, Dinamo trebuie să producă bani, nu să primească. S-au primit în trecut milioane de euro, când erau 7 acționari extrem de potenți, și totuși Dinamo a ajuns să aibă datorie vreo 20 de milioane de euro.
Degeaba bagi bani ca într-un sac fără fund, dacă nu ai un management corect, care să producă bani, echipa să ajungă spre autofinanțare și să devină un business profitabil în viitor”, a afirmat Chirilă inițial.
Ionuț Chirilă: „Să vă spun ce trebuie să facă Dinamo ca să se salveze”
„Să nu se spună că fac presiune asupra băiatului ăsta, Ovidiu Burcă. În opinia mea, el trebuie să se construiască ca antrenor odată cu această echipă. El nu a ajuns la nivelul de experiență pentru a manageria un club de talia și anvergura lui Dinamo, ca tradiție, istorie și suporteri.
Trebuie să acumuleze din mers, să se construiască cu această echipă, să se solidifice din punct de vedere profesional. Din punct de vedere tehnico-tactic, fizic și mental, echipa este oglinda celui care o construiește.
Să vă spun ce trebuie să facă Dinamo ca să se salveze. Ei nu se pot bate din punct de vedere individual, box to box, cu jucătorii Craiovei lui Rotaru, ai FCSB-ului, ai celor de la Sepsi, Viitorul, nici măcar cu jucătorii Galațiului, care datorită experienței lui Dorinel a ajuns să aibă o stabilitate în SuperLigă”, a adăugat antrenorul liber de contract din decembrie 2021.
Cele 3 măsuri tactice gândite de Ionuț Chirilă: „Dinamo trebuie să devină o forță de joc și de șoc”
- „La Dinamo trebuie ca din organizarea jocului, din antrenarea polivalenței, să creezi acea forță colectivă care într-un joc cu cei mari să echilibreze diferența de valoare individuală față de Ivan, Florinel Coman, Deac, Camora, toți jucătorii care-ți sunt superiori individual.
- Dinamo trebuie să devină o forță de joc și de șoc, în care liderul este echipa, care ajunge să schimbe sistemele de joc din mers, să construiască atacuri poziționale, iar pe minge pierdută jucătorii care vin din față să îi acopere pe cei care pleacă cu construcția din spate, să aibă știința recuperării balonului în terenul adversarului și alte lucruri care să dezvolte valoarea jucătorilor lui Dinamo.
- Ca Dinamo să facă puncte și să se salveze, ei trebuie să crească ca joc, în condițiile în care nu pot cumpăra jucători, în care știm situația financiară a clubului. Ăștia sunt jucătorii lui Dinamo. Eu zic că nu sunt sub nivelul celor de la Oțelul sau al altor echipe, dar trebuie să se dezvolte ca joc”.
Îmi aduc aminte că nu aveam nicio șansă într-un meci între Chiajna, cu 7 jucători sub 21 de ani, și Astra, cu Budescu, Teixeira, Laban, Găman, Morais, Silviu Lung.
Când am câștigat acel meci cu 3-1 (n.r. - în 2013), nu l-am câștigat pe valoarea individuală a jucătorilor, ci pe o organizare a jocului care a echilibrat diferența de valoare individuală dintre Budescu și ai mei.
- Ionuț Chirilă
{{text}}