La 16 ani de la dispariția marelui fotbalist, clubul FC Argeș, de fapt Primăria, de fapt primarul, s-a gândit să retragă tricoul alb-violet cu numărul 10
Nu receptați acest text drept ce nu este, pentru că aceia cărora nu le convine mesajul transmis l-ar putea lua ca pe un afront adus memoriei marelui Dobrin. Nici vorbă de așa ceva!
Dimensiunea fotbalistică și umană a lui Gicu rămâne aceeași, efigia sa există în mintea și în sufletul celor care l-am văzut jucând și, mai mult, al celor care am avut privilegiul de a-l cunoaște personal.
Comunicat despre driblinguri
Așadar, după 16 ani cu Dobrin doar în amintire, nu și în viață, clubul FC Argeș, măcinat de mediocritatea eșalonului secund și aflat în deficit de imagine, decide ca de astăzi înainte nimeni să nu mai poarte tricoul cu numărul 10 al echipei piteștene.
Decizia e pictată stângaci într-un comunicat scris cu limbă de lemn, se vorbește acolo despre driblingurile lui Dobrin care "au amuțit stadioane întregi", ca dovadă că autorul banalelor rânduri nu l-a văzut jucând pe Gicu și nici nu s-a documentat asupra temei care i s-a dat, pentru că la marele Dobrin nu neapărat driblingurile "amuțitoare" ieșeau în evidență, ci tot ce făcea el în teren.
16 ani de profundă meditație
În fine, fiecare scrie așa cum a învățat, nu frazarea e problema, ci inutilitatea absolută a gestului de a retrage tricoul cu numărul 10. Fiind vorba despre un club finanțat de Primărie, se poate spune că e vorba de un act de inutilitate publică.
Nicolae Dobrin a câștigat două titluri de campion al României cu FC Argeș. Primul în sezonul 1971-1972, al doilea în 1978-1979
Așadar, vreme de 16 ani, de la dispariția lui Dobrin încoace, o mulțime de jucători au purtat tricoul lui Gicu, iar de-acum încolo nu-l va mai purta nimeni. De ce a trebuit să treacă 16 ani, nimeni nu poate să răspundă.
La alții mai mari nu a fost retras numărul 10
Plus că povestea cu retrasul tricoului (de fapt numărului) marilor fotbaliști retrași (unii doar din fotbal, alții chiar din viață) nu se prea practică. A fost încercată acum două-trei decenii, cu 6-le lui Baresi la "pensionarea" marelui Franco, dar s-a revenit, Milan a repus în circulație respectivul "numero sei".
Apoi, deși Maradona nu mai e în viață, 10-le alb-azuriu al Argentinei continuă să fie purtat, de Messi, dar și de altcineva, atunci când Leo lipsește. Ca și 10-le lui Pele, care se regăsește în continuare în vestimentația "auriverde" a Braziliei.
Vin alegerile!
Probabil că autorii piteșteni ai retragerii din circulație ai 10-lui lui Dobrin nu știu aceste lucruri. Și poate că s-au gândit că în ziua comemorării lui Gicu trebuie să facă și ei ceva, să iasă cumva în evidență, să se mai vorbească de FC Argeș și altfel, nu să se spună doar că dormitează în partea a doua a clasamentului diviziei secunde.
Plus că în cauză e o echipă finanțată preponderent din bani publici, iar alegerile locale nu sunt departe. Nu e cel mai bun moment pentru a se vorbi de fotbalul piteștean, dar dacă-l invoci pe Dobrin sau faci ceva legat de el, imediat lucrurile se schimbă, geniul din trecut ia locul mediocrității din prezent.
Cum în vârful piramidei clubului din Trivale se află însuși primarul urbei, actualul și probabil viitorul, acesta s-a exprimat că "din punctul meu de vedere nimeni nu merită să îmbrace acest tricou".
Antiteza trecut-prezent e un strălucitor instrument electoral.
{{text}}