Noua Zeelandă și Africa de Sud se vor duela în finala Cupei Mondiale sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 22:00, având în față o provocare imensă: trofeul cu numărul 4, record absolut. Meciul va fi live pe GSP.ro și în direct la Digi Sport 2, Prima Sport 3 și Orangesport 3
Două națiuni a căror identitate sportivă este definită de rugby, Noua Zeelandă și Africa de Sud, se întâlnesc în finala Cupei Mondiale având o miză uriașă în față.
Pare greu de crezut, având în vedere trecutul glorios al ambelor naționale, dar este abia a doua oară când se vor înfrunta cu trofeul pe masă. Iar învingătoarea va deveni campioană pentru a patra oară, un record absolut.
Prima dată când au disputat ultimul act a fost în 1995, la ediția găzduită chiar de Africa de Sud. Springboks s-au impus atunci cu 15-12 în prelungiri pentru întâiul lor trofeu. Au oferit și una dintre imaginile-emblemă ale istoriei sportului, când președintele Nelson Mandela i-a înmânat cupa căpitanului Francois Pienaar.
Au trecut de atunci 28 de ani, lumea s-a schimbat, rugbyul la fel, dar substanța rivalității sportive rămâne intactă în fața unui moment de imensă importanță.
Ambele finaliste, câte o înfrângere pe traseu
Cupa Mondială 2023, desfășurată în Franța, a început acum 50 de zile, iar Noua Zeelandă pornea cu o înfrângere în fața țării gazdă, 13-27. Acum e în finală.
Antrenorul Ian Foster a făcut doar două schimbări față de echipa care a învins Argentina în semifinale, 44-6: Brodie Retallick în locul lui Samuel Whitelock în linia a doua, Nepo Laulala înlocuindu-l pe Fletcher Newell pe banca de rezerve.
3 titluri mondialeare Noua Zeelandă, cucerite în 1987, 2011 și 2015
Și campioana en titre, Africa de Sud, a fost nevoită să recupereze după o înfrângere în grupe, cea în fața Irlandei, dar a răzbit până la ultimul act.
Antrenorul Jaques Nienaber a operat cinci schimbări față de cei care au depășit Anglia cu un punct în semifinale, 16-15, două în echipa de start, trei pe bancă.
All Blacks, inspirați de „Band of Brothers”
În afara antrenamentelor obișnuite, neozeelandezii s-au pregătit într-un mod inedit pentru marele meci de sâmbătă, 28 octombrie. Ei au urmărit în hotelul din suburbiile Parisului, unde sunt cazați, miniseria Band of Brothers, a dezvăluit flankerul Dalton Papalii.
Aceasta a avut premiera pe HBO în 2001 și redă istoria regimentului de parașutiști americani pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Poate fi o inspirație pentru noi”, a spus Papalii, citat de cotidianul Daily Dispatch.
„Acesta este momentul pe care toată lumea îl urmărește, să ajungi în vârful muntelui. Când ești copil, ai acest gând în minte: Oh, mi-ar plăcea să fiu acolo într-o zi, iar acum este realitate”, a spus Papalii.
„Am trecut peste toate obstacolele, acum urmează cel mai mare. Este meciul în care vrei să lași totul pe teren”, a subliniat el, dezvăluind și că veteranii echipei insistă ”să rămânem fideli planului care ne-a dus unde suntem acum, să ne concentrăm pe asta și să nu despicăm prea mult firul în patru”.
De asemenea, să se tempereze excesul de entuziasm. „Liderii noștri ne-au spus: Asta simțiți acum, dar când se aude fluierul de start, avem o treabă de dus la capăt”, a încheiat el.
Căpitanul Springboks: „Este uriaș totul”
De cealaltă parte, căpitanul Africii de Sud, Siya Kolisi, are un discurs asemănător. „Nu cred că vom mai avea o altă experiență precum aceasta în viețile noastre, atât de uriaș este totul”, a spus el pentru BBC.
Kolisi s-a referit și la oportunitatea de a face istorie, de a cuceri al patrulea titlu mondial, pe care ambele echipe o au în față. „De aceea este atât de special. De aceea oamenii ne urmăresc”.
3 titluri mondialeare Africa de Sud, câștigate în 1995, 2007 și 2019
El a făcut parte din echipa care a cucerit titlul în 2019, la precedenta ediție, și îl poate egala pe legendarul All Black Richie McCaw, primul jucător care a ridicat trofeul în două rânduri consecutive, 2011 și 2015.
Flankerul în vârstă de 32 de ani s-a adresat cu respect adversarilor: „Au fost cei mai buni din lume multă vreme, dar și noi suntem o țară cu mult succes în rugby.
Din punctul meu de vedere, este cea mai mare rivalitate din istoria sportului nostru, mă simt norocos și onorat să fac parte din ea. Este ceva grandios”, a încheiat Kolisi.
Lumea așteaptă cu nerăbdare acest duel. În cea mai recentă înfruntare a celor două echipe, meciul-test din 25 august, Africa de Sud s-a impus cu 35-7. Noua Zeelandă câștigase meciul din 15 iulie cu 35-20. Acum e altceva, e vârful muntelui. Let the best team win!
Echipele celor două finaliste
- NOUA ZEELANDĂ
- Beauden Barrett; Will Jordan, Rieko Ioane, Jordie Barrett, Mark Tele’a; Richie Mo’unga, Aaron Smith; Ethan de Groot, Codie Taylor, Tyrel Lomax; Brodie Retallick, Scott Barrett; Shannon Frizell, Sam Cane (căpitan), Ardie Savea
- Rezerve: Samisoni Taukei’aho, Tamaiti Williams, Nepo Laulala, Samuel Whitelock, Dalton Papali’i, Finlay Christie, Damian McKenzie, Anton Lienert-Brown
- AFRICA DE SUD
- Damian Willemse; Kurt-Lee Arendse, Jesse Kriel, Damian de Allende, Cheslin Kolbe; Handré Pollard, Faf de Klerk; Steven Kitshoff, Mbongeni Mbonambi, Frans Malherbe; Eben Etzebeth, Franco Mostert; Siya Kolisi (captain), Pieter-Steph Du Toit, Duane Vermeulen
- Rezerve: Deon Fourie, Ox Nche, Trevor Nyakane, Jean Kleyn, RG Snyman, Kwagga Smith, Jasper Wiese, Willie Le Roux
{{text}}