Liga 1

Adrian Mititelu a primit o lovitură de 11 milioane de euro » Victor Pițurcă, marele perdant

Adrian Mititelu (stânga) și Victor Pițurcă

Articol de Viorel Tudorache  —  sâmbătă, 28 octombrie 2023

Adrian Mititelu (55 de ani) a pierdut 11 milioane de euro din cele 13 milioane pe care a sperat, la un moment dat, să le obțină de la Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI), pentru un teren de 43 de hectare din Craiova, și să achite integral datoriile către creditorii din dosarul de faliment al vechii societăți Fotbal Club U Craiova. Marele perdant este Victor Pițurcă, înscris la masa credală cu 6,9 milioane de euro.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins recursul declarat de patronul FCU Craiova și a păstrat sentința Curții de Apel Craiova, în baza căreia societatea veche Fotbal Club U Craiova, aflată în faliment, urmează să fie despăgubită cu numai două milioane de euro.

În noiembrie 2021, Tribunalul Dolj a decis ca societatea lui Adrian Mititelu aflată în faliment să fie despăgubită de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor cu circa 13 milioane de euro, pentru un teren de 43 de hectare din Craiova.

În septembrie 2022, Curtea de Apel Craiova a schimbat sentința Tribunalului Dolj, în sensul că a redus semnificativ suma prevăzută pentru despăgubiri, de la 13 milioane de euro la două milioane de euro.

Cum a obținut Adrian Mititelu terenul de 43 de hectare

Adrian Mititelu a obținut cele 43 de hectare de teren cumpărând drepturi succesorale. 

Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor trebuie să-l despăgubească, deoarece statul a construit blocuri pe terenul respectiv înainte de 1989. Terenul se află în cartierul Craiovița.

SC Fotbal Club U Craiova are datorii de 12 milioane de euro

Decizia ÎCCJ reprezintă o lovitură importantă atât pentru Adrian Mititelu, cât și pentru Victor Pițurcă.

Adrian Mititelu calcula ca prin recuperarea creanței de 13 milioane de euro să achite intergal datoriile către creditorii înscriși la masa credală. 

Confom tabelului definitiv consolidat actualizat rectificat din octombrie 2023, valoarea totală a datoriilor este de 57.692.807,88 lei, circa 12 milioane euro.

În ceea ce-l privește pe Victor Pițurcă, fostul antrenor se află în fruntea tabelului celor înscrişi la masa credală, cu 31.087.800 lei, reprezentând echivalentul sumei de 6.964.893 euro calculată la un curs valutar de 4,4635 lei/1 euro stabilit de BNR pentru data de 9 aprilie 2014, data declarării falimentului SC Fotbal Club U Craiova SA.

Pițurcă a reclamat despăgubiri în martie 2011, după ce finanțatorul Adrian Mititelu i-a reziliat unilateral contractul cu echipa sa. Pițurcă a fost angajat pe 23 septembrie 2010 și a fost data afară pe 11 ianuarie 2011.

Conflictul dintre Pițurcă și Mititelu a stat la baza excluderii din fotbal a clubului FC Universitatea Craiova de către FRF și LPF.

Cum s-a ajuns ca Victor Pițurcă să ceară despăgubiri de 6.964.893 euro

  • 164.893 de euro restanțe salariale;
  • 1.800.000 euro cu titlu de indemnizație de instalare datorată pentru toată perioada contractului;
  • 5.000.000 clauză penală datorată pentru rezilierea contractului de muncă.

Citește și alte articole:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.