Luni seară, Leo Messi va primi al 8-lea său Ballon d'Or, în sfârșit unul după ce a câștigat Mondialul cu naționala Argentinei. În istoria de 67 de ani a anchetei France Football, doar 7 campioni ai lumii au fost premiați. „La Pulga”, la 17 ani după italianul Fabio Cannavaro.
Luni, 30 octombrie, France Football va oferi după ancheta sa Balonul de Aur, într-o ceremonie care se va desfășura la Theatre du Chatelet din Paris, începând de la ora 21:45. Prezentatori vor fi Sandy Heribert și Didier Drogba.
Leo Messi, nu cel mai bun sezon la club, dar MVP la turneul final din Qatar
Se știe de câteva săptămâni numele câștigătorului. Chiar dacă Erling Haaland a fost eroul sezonului trecut (52 de goluri în 53 de meciuri la Manchester City) în Anglia și Europa, cucerind trei trofee (Premier League-FA Cup-Liga Campionilor) și fiind Gheata de Aur (36 de reușite) și cel mai prolific în Champions (12), jucătorul anului e Leo Messi, anunțat de câteva săptămâni de presa internațională.
Deși nu a avut cea mai bună stagiune la club (21 de goluri și 20 de assisturi în 41 de partide la PSG, campion al Franței), argentinianul a cucerit titlul mondial cu naționala albiceleste pe 18 decembrie 2022, primul în carieră.
Cel mai valoros la turneul final din Qatar (7 goluri, 3 pase decisive), ales MVP-ul competiției, câștigă astfel al 8-lea său Ballon d'Or în topul all-time, trei mai multe decât următorul clasat, Cristiano Ronaldo.
Leo Messi, după Fabio Cannavaro. Trei la rând între 1998 și 2006
După o pauză de 17 ani, „La Pulga" e primul jucător care ia trofeul pentru titlul mondial. Italianul Fabio Cannavaro a fost precedentul campion al lumii cu Balonul de Aur în acel. De atunci, Messi a fost ales în 2010 (Spania a fost numărul 1 la CM), Cristiano în 2014 (Germania) și Luka Modric în 2018 (Franța).
Creat în 1956, Ballon d'Or a fost cucerit doar de șapte campioni mondiali în 67 de ani. Întîiul a fost Bobby Charlton (1966, Anglia), urmat de Paolo Rossi (1982, Italia) și de Lothar Matthaus (1990, Germania). Apoi, trei ediții la rând, cum nu s-a mai întâmplat:
- 1998: Zinedine Zidane (Franța).
- 2002: Ronaldo (Brazilia).
- 2006: Fabio Cannavaro (Italia).
De atunci, nimeni până la Leo Messi. Al 7-lea BdO în 17 turnee de CM!
De amintit că, până în 1995 (la liberianul George Weah), France Football nu a decernat Balonul unui jucător din afara Europei. Astfel a fost posibil ca Pele sau Maradona să nu devină Ballon d'Or. Ambii au primit însă ulterior un trofeu onorofic.
Aitana Bonmati, jucătoarea numărul 1. Jude Bellingham, cel mai bun tânăr
Alte două premii sunt cunoscute dinainte la gala Balonului de Aur. După Alexia Putellas, în 2022, o altă jucătoare spaniolă va fi Ballon d'Or: Aitana Bonmati. Și pentru Liga Campionilor câștigată cu Barcelona, dar mai ales pentru titlul mondial. Englezul Jude Bellingham va primi trofeul Kopa, pentru cel mai bun tânăr.
{{text}}