Luni, 30 octombrie, se va decerna Balonul de Aur. Câștigător al Campionatului Mondial în 2022 cu naționala Argentinei, Lionel Messi, este favorit să-și treacă în cont al optulea trofeu.
Cu ocazia acestui eveniment, Gazeta Sporturilor vă prezintă 30 de jucători care nu au reușit să câștige Balonul de Aur, deși au avut cariere impresionante.
Pele și Diego Maradona n-au fost niciodată eligibili pentru a câștiga Balonul de Aur
Balonul de Aur s-a acordat pentru prima dată în anul 1956, iar câștigătorul trofeului a fost Sir Stanley Matthews. Până în anul 1995, doar jucătorii europeni au fost eligibili pentru acest trofeu, astfel că foarte multe nume mari, precum Diego Maradona sau Pele nu au putut câștiga Balonul de Aur.
Diego Maradona a fost cel mai important jucător al Argentinei la cucerirea Campionatului Mondial din 1986, în timp ce Pele este singurul jucător din istorie care a cucerit Campionatul Mondial de trei ori, în 1958, 1962 și 1970.
Franco Baresi a ratat, de asemenea, Balonul de Aur, deși, a avut o carieră plină de trofee la AC Milan, club pentru care a fost „stâlpul defensivei” timp de 18 sezoane. Baresi a câștigat de 6 ori Serie A și o dată Champions League în tricoul „rossonerilor” și alături de naționala Italiei a cucerit Campionatul Mondial din 1982. Baresi a ieșit pe locul 2 în cursa pentru Balonul de Aur în 1989, în spatele coechipierului de la AC Milan, Marco Van Basten.
Un alt fundaș celebru al lui AC Milan, Paolo Maldini, a fost în două rânduri pe podiumul Balonului de Aur, dar n-a reușit să-l câștige. În 1994, Maldini ieșea pe poziția a treia, în spatele lui Hristo Stoichkov și a câștigătorului, Roberto Baggio, iar în 2003, Maldini a ieșit din nou pe poziția a treia, în spatele lui Thierry Henry și al câștigătorului, Pavel Nedved. Maldini a jucat timp de 25 de sezoane pentru AC Milan, timp în care a cucerit de 7 ori Serie A și de 3 ori Champions League.
Carles Puyol n-a reușit să câștige Balonul de Aur, deși fundașul a cucerit un Campionat European și un Campionat Mondial alături de naționala Spaniei. Puyol a fost căpitanul Barcelonei, în perioada în care echipa a reușit să câștige de 6 ori La Liga și de 3 ori Champions League.
Bernd Schuster, fotbalistul german care a evoluat pentru cei trei granzi ai campionatului Spaniei, Barcelona, Real Madrid și Atletico Madrid, a fost foarte aproape să cucerească Balonul de Aur la vârsta de doar 20 de ani. În 1980, Schuster a ieșit pe locul 2 în clasamentul Balonului de Aur, în spatele conaționalului său, Karl-Heinz Rummenigge.
Ferenc Puskas a avut o carieră impresionantă la Real Madrid, club cu care a reușit să câștige de 5 ori campionatul Spaniei și de 3 ori Cupa Campionilor, dar în cursa pentru Balonul de Aur cea mai bună clasare a lui Puskas a fost locul 2, în 1960, când trofeul era câștigat de rivalul său de la Barcelona, spaniolul Luis Suarez.
Dennis Bergkamp a fost în doi ani consecutivi pe podiumul Balonului de Aur, în 1992 și 1993. În primul an, olandezul s-a clasat pe locul 3, în spatele lui Hristo Stoichkov și a câștigătorului, Marco Van Basten, iar în următorul an, Bergkamp a fost devansat doar de câștigătorul Roberto Baggio. Bergkamp a câștigat de 3 ori Premier League în tricoul lui Arsenal și de două ori Cupa UEFA, o dată cu Ajax și o dată cu Inter Milan.
Xavi și Iniesta, campioni mondiali în 2010, au pierdut trofeul în fața lui Lionel Messi
Xavi Hernandez și Andres Iniesta au avut cariere pline de succes, cei doi fiind parteneri multe sezoane în mijlocul Barcelonei și al naționalei Spaniei. Cei doi au reușit să câștige Campionatul European în 2008 și 2012 și Campionatul Mondial în 2010. Iniesta marca unicul gol al finalei Campionatului Mondial din 2010 împotriva Olandei, însă Lionel Messi a cucerit Balonul de Aur în 2010, în timp ce Iniesta și Xavi, au ieșit pe locurile 2, respectiv 3.
Un alt jucător care poate acuza decernarea trofeului din 2010 este Wesley Sneijder, care a ocupat locul 4 în clasament. Mijlocașul a fost cel mai bun fotbalist al Olandei, finalista Campionatului Mondial, iar la nivel de club, Sneijder a cucerit „tripla”, Serie A, Cupa Italiei și Champions League, în tricoul lui Inter.
Franck Ribery a trecut printr-o situație similară în 2013, când a marcat 22 de goluri și a oferit 18 pase decisive în sezonul în care Bayern Munchen a cucerit Bundesliga, Cupa Germaniei și Champions League. Francezul a ocupat atunci locul 3, în spatele lui Lionel Messi și a câștigătorului Cristiano Ronaldo.
Manuel Neuer, Iker Casillas și Gianluigi Buffon, campioni mondiali, n-au reușit să câștige Balonul de Aur
Manuel Neuer a cucerit Campionatul Mondial cu naționala Germaniei în 2014, dar a ratat Balonul de Aur, clasându-se pe locul 3, în spatele lui Lionel Messi și a câștigătorului Cristiano Ronaldo. Pe lângă triumful din 2014, Neuer a câștigat în tricoul lui Bayern Munchen de 11 ori Bundesliga și de 2 ori Champions League.
Iker Casillas a câștigat Campionatul Mondial în 2010 alături de naționala Spaniei, pe lângă trofeele de la Campionatele Europene din 2008 și 2012. În 2008, Casillas a prins poziția 4 din clasamentul Balonului de Aur, în spatele conaționalui Fernando Torres, Lionel Messi și a câștigătorului Cristiano Ronaldo. Casillas a câștigat cu Real Madrid de 5 ori La Liga și de 3 ori Champions League.
Gianluigi Buffon a câștigat Campionatul Mondial din 2006 cu naționala Italiei, după ce a primit doar două goluri în tot turneul. În acel an, Buffon s-a aflat pe locul al doilea în clasamentul Balonului de Aur, în spatele conaționalului Fabio Cannavaro. Buffon a cucerit de 10 ori Serie A în tricoul lui Juventus, dar n-a reușit să câștige și trofeul Champions League, după ce a pierdut finalele din 2003 și 2015.
Alessandro Del Piero a fost, de asemenea, o piesă importantă la cucerirea Campionatului Mondial din 2006 de către Italia și pe lângă cele 6 trofee Serie A cucerite alături de Juventus, atacantul italian a câștigat și Champions League în 1996. Cea mai bună clasare la Balonul de Aur a lui Del Piero a fost în 1995, când acesta a ocupat locul 4.
Andrea Pirlo a jucat la toate cele 3 forțe ale campionatului Italiei, AC Milan, Inter Milan și Juventus. Titular incontestabil pentru Italia la Campionatul Mondial cucerit în 2006, Pirlo a mai câștigat de 6 ori Serie A și de 2 ori Champions League, dar cel mai aproape de Balonul de Aur a fost în 2007, când a ocupat locul 5.
Francesco Totti este, de asemenea, campion mondial alături de naționala Italiei, dar la nivel de club nu a cucerit decât o dată Serie A în tricoul Romei, club pentru care a evoluat toată cariera. Cea mai bună clasare a lui Totti la Balonul de Aur a fost în 2001, când italianul a ocupat poziția 5.
Ryan Giggs și Paul Scholes sunt doi dintre cei mai importanți jucători din istoria lui Manchester United, singurul club pentru care au evoluat. Ryan Giggs a jucat timp de 24 de sezoane pentru „diavolii roșii”, timp în care a câștigat de 13 ori Premier League și de 2 ori Champions League, dar galezul nu a fost niciodată în primii 10 clasați pentru Balonul de Aur. În aceeași situație s-a aflat și Paul Scholes, care a jucat 19 sezoane pentru Manchester United, cucerind de 11 ori Premier League și de 2 ori Champions League.
David Beckham a fost coleg cu Giggs și Scholes la Manchester United, iar în 1999 „tripla” câștigată de „diavolii roșii”, Premier League, Cupa Angliei și Champions League, l-a propulsat pe Beckham pe locul 2 în topul Balonului de Aur, în spatele lui Rivaldo. Beckham, care a mai evoluat și pentru Real Madrid, AC Milan și PSG, a mai prins locul 4 în clasamentul Balonului de Aur din 2001.
Frank Lampard și Steven Gerrard sunt alți doi mijlocași englezi care s-au apropiat de cucerirea Balonui de Aur. În 2005 Lampard și Gerrard s-au clasat pe locurile 2, respectiv 3 în topul Balonului de Aur, câștigat atunci de Ronaldinho. Gerrard n-a reușit să câștige Premier League în tricoul lui Liverpool, dar a fost căpitanul „cormoranilor” vreme de 12 ani, timp în care a reușit să câștige Champions League chiar în 2005. Lampard a avut parte de mai multe trofee la Chelsea, cu care a cucerit de 3 ori Premier League și o dată Champions League, în 2012.
Eric Cantona, considerat de mulți cel mai bun jucător din istoria Premier League, a fost aproape de cucerirea Balonului de Aur în 1993, când a prins podiumul, în spatele lui Dennis Bergkamp și a câștigătorului, Roberto Baggio. Cantona a cucerit de 5 ori campionatul Angliei, de 4 ori cu Manchester United și o dată cu Leeds United.
Raul Gonzalez este unul dintre cei mai importanți jucători din istoria lui Real Madrid, alături de care a câștigat de 6 ori La Liga și de 3 ori Champions League. Raul a fost aproape de a câștiga Balonul de Aur în 2001, dar a ieșit pe locul al doilea, la doar câteva puncte în spatele lui Michael Owen, atacantul lui Liverpool la acea vreme.
Un alt „galactic” care a fost aproape de cucerirea Balonului de Aur este Roberto Carlos. Fundașul stânga a câștigat de 4 ori campionatul în Spania și de 3 ori Champions League alături de „Los Blancos”, iar Campionatul Mondial câștigat de Brazilia în 2002 l-au clasat pe Roberto Carlos pe locul 2 în topul Balonului de Aur, în spatele conaționalului său, Ronaldo, care avea să-i devină coleg la Real Madrid în acea vară.
Zlatan Ibrahimovic: „Este un trofeu politic, n-am cum să-l câștig eu”
Zlatan Ibrahimovic a declarat în urmă cu câțiva ani că nu poate câștiga Balonul de Aur pentru că nu este „omul perfect”: „Este un trofeu politic, n-am cum să-l câștig eu. Întotdeauna vor acorda trofeul unui băiat de treabă, eu n-am cum să fiu acela, nu pot să fiu omul perfect”.
Deși a jucat la unele dintre cele mai importante cluburi din fotbalul mondial, precum Ajax, Juventus, Inter Milan, AC Milan, Barcelona, PSG sau Manchester United, suedezul n-a cucerit niciodată trofeul Champions League sau Balonul de Aur. Cea mai bună clasare a lui Ibrahimovic în topul Balonului de Aur a fost locul 4 în 2013, în spatele lui Franck Ribery, Lionel Messi și Cristiano Ronaldo.
Thierry Henry este un alt fotbalist important care a ratat Balonul de Aur, în ciuda numeroaselor trofee câștigate de-a lungul carierei. Henry are în palmares un Campionat European și un Campionat Mondial alături de naționala Franței, un trofeu Champions League și două titluri interne cu Barcelona și două titluri în Anglia cu Arsenal. Cea mai bună clasare a francezului în topul Balonului de Aur a fost în 2003, când a fost devansat doar de Pavel Nedved.
Luis Suarez, fostul jucător al lui Liverpool, Barcelona și Atletico Madrid a fost cel mai aproape de Balonul de Aur în 2015, sezon în care a câștigat Champions League alături de Barcelona, clasându-se pe locul 5. Atacantul uruguayan a marcat 463 de goluri și a oferit 259 de pase decisive de-a lungul carierei.
Robert Lewandowski era câștigătorul clar al trofeului, dar acesta nu s-a mai acordat în 2020
Robert Lewandowski a avut un sezon de vis în 2020, reușind „tripla” cu Bayern Munchen, Bundesliga, Cupa Germaniei și Champions League. Polonezul a marcat atunci 55 de goluri și a oferit 10 pase decisive în 47 de apariții, iar Balonul de Aur era ca și câștigat de el, însă France Football a decis să nu mai acorde trofeul în acel an, care a culminat cu oprirea campionatelor din cauza pandemiei provocate de Covid-19. În anul următor Lewandowski a fost din nou aproape de trofeu, dar a ieșit pe locul 2, în spatele lui Lionel Messi.
{{text}}