Fotbal   •   Liga 1   •   REPLICĂ

Ionuț Chirilă, drept la replică: „Se acreditează ideea că sunt un ageamiu. Ironii gratuite”

Ionuț Chirilă, la GSP Live

Articol de GSP.ro   —  marţi, 31 octombrie 2023

Ionuț Chirilă (57 de ani) a solicitat redacției GSP un drept la replică în urma unui articol publicat de Gazeta Sporturilor zilele trecute, intitulat: „Ionuț Chirilă, din nou la tablă. A analizat tehnico-tactic o fază din meciul lui Dinamo: «La ce tehnică de înșurubare și mobilitate are Neluț...»”.

Antrenorul reproșează ziarului că a readus în actualitate imaginile din 2017, din perioada în care o antrena pe ASA Târgu Mureș, cu schemele greu de deslușit pe care le schița pe tablă în timpul ședințelor tehnico-tactice. 

Ionuț Chirilă, drept la replică: „Nu poți schimba fiecare coală pentru a desena traseele de joc ale fiecărui jucător”

Redăm mai jos dreptul la replică integral al lui Ionuț Chirilă:


Vă solicit publicarea unui drept la replică în urma unor comentarii și informații reciclate care mă discreditează atât pe mine (ca profesionist) cât și munca pe care am depus-o în diverse etape și niveluri ale meseriei de antrenor. 



Nu înțeleg virulența, agresivitatea și batjocura cu care ziarul dumneavoastră alege să comenteze fapte sau evenimente în care am fost implicat și nu înțeleg de ce ar trebui distorsionate întâmplări din viața mea de antrenor. Nu înțeleg nici jignirile și nici neadevărurile care se adăpostesc nestingherite sub umbrela numită "jurnalism sportiv". 



Voi detalia în cele ce urmează. De asemenea nu înțeleg de ce sunt invitat de jurnaliști ai GSP să comentez și să analizez meciuri de fotbal doar pentru ca alți jurnaliști ai aceleiași GSP să mă batjocorească trimițând în derizoriu chiar produse editoriale care au legătură cu GSP.

În urma unei emisiuni de ale lui Costin Ștucan în care am fost invitat să comentez meciul Dinamo-Hermanstadt a apărut un articol care în afara mențiunilor cu privire la analiza mea, alege să reia o serie de acuzații și ironii gratuite, precum și deformări ale acțiunilor mele vădind nu doar rea credință, dar și o necunoaștere crasă a alfabetului și in instrumentarului profesiei de antrenor:



"O imagine cu tabla pe care Ionuț a pregătit tactica pentru un meci a fost fotografiată și ilustra ceva greu de înțeles. Antrenorul a tras atâtea linii, a desenat atâtea cercuri că nu se disting trasee, abia se văd câteva nume de jucători"

Jurnaliștii GSP par să aibă o reală problemă în a înțelege că nu poți schimba fiecare coală pentru a desena traseele de joc ale fiecărui jucător și prezentarea automatismelor pe compartimente de joc, lucru care poate fi verificat cu orice jucător profesionist care participă la ședințele de pregătire tehnico tactică. În schimb ei prezintă asta ca pe un viciu profesional care, iată, mă transformă într-un amator. Este una din "știrile" despre mine reluate în mai multe articole GSP și care nu fac decât să acrediteze ideea că sunt un ageamiu.

"Chirilă ajunsese să aibă o relație dezastruoasă cu jucătorii, pe care metodele lui de pregătire îi enervau și în același timp amuzau."



O generalizare tendențioasă care acreditează ideea falsă că toată echipa (Târgu Mureș) era împotriva mea. Oare un jurnalist profesionist nu ar fi trebuit să menționeze numele jucătorilor nemulțumiți sau să probeze afirmația periculoasă (pentru imaginea și demnitatea profesională a unui om) că o echipă întreagă e nemulțumită de antrenor? 



E de notorietate că într-un lot există jucători nemulțumiți. Titularii sunt mulțumiți, rezervele în niciun caz nu sunt nemulțumite, iar cei care nu prind lotul sunt nemulțumiți, așa cum se întâmplă peste tot în fotbal, ca să nu mai vorbim despre faptul că dinamica relațiilor interumane e un factor determinant în fotbal, iar chimia antrenor jucător are o intensitate care variază de la caz la caz. 



Tocmai din toate aceste motive generalizările sunt periculoase, iar felul în care Gazeta alege să recircule "informațiile" legate de perioada mea la Târgu Mureș este dezamăgitor și degradant.


De altfel, despre metodele mele de antrenament, trasee de joc, desenate sau nu, și despre felul în care a ajuns atacant a vorbit Florin Bratu, dar desigur nu există nimic din toate astea care să merite să fie reluat de zeci de ori ca să minimalizeze vreun merit pe care l-aș avea în calitate de antrenor. Oare chiar nu există nimic bun în ceea ce privește cariera mea de antrenor din perspectiva GSP? În ultima vreme (câțiva ani) se pare că nu.



De altfel viziunea unui alt "jurnalist" GSP se înscrie în retorica sus menționată. "Ionuț Chiriă a cochetat cu antrenoratul" s-a spus despre mine, de parcă cei 27 de ani de muncă la toate nivelurile de vârstă de la pitici la seniori ar fi fost o pasiune ca mersul la pescuit în weekenduri și nu meseria pe care am ales să o fac în cel mai serios mod cu putință.

Cât de importantă este informarea corectă a publicului pentru GSP? Cât de mult este GSP un cotidian de știri și opinii sportive și cât de mult un ziar de satiră și umor? Umilirea anumitor persoane din fotbalul românesc este o rețetă de marketing sau este considerată "informare obiectivă" a publicului? În condițiile în care GSP nu pare să pună prea mult preț pe felul în care batjocorește și distorsionează cariera, bună sau rea, a unui antrenor român, cum poate pretinde că oferă jurnalism de calitate și infomare obiectivă?



- Ionuț Chirilă

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.