Opinii

Fotbalul care protejează arbitrii, nu și fotbaliștii

Editorial Dan Udrea

Articol de Dan Udrea  —  vineri, 03 noiembrie 2023

Traversăm o săptămână care ne spune că fotbalul românesc și-a schimbat viziunea. Noua direcție arată că există protecție doar pentru cei care arbitrează, nu pentru cei care joacă. Fix pe dos față de cum scrie în codul de conduită al fotbalului!

Ce s-a întâmplat

În meciul Petrolul - FCSB 2-2, o intrare violentă a lui Dawa l-a scos din joc pe Hanca. Mijlocașul nu a mai putut continua. Dawa, în schimb, da, pentru că a primit doar cartonaș galben din partea lui Radu Petrescu. În camera VAR, Horațiu Feșnic a dormit și a confirmat decizia "centralului".

Ce a urmat

Dawa a fost titular la distanță de 3 zile. Tot după 3 zile, Hanca a aflat că accidentarea e extrem de gravă. Are ligamentele gleznei afectate, foarte probabil va fi nevoie de intervenție chirurgicală și perioada de pauză estimată e de 4 luni. Undeva prin februarie, dacă nu chiar martie!

Ce decizie a luat CCA

Kyros Vassaras a decis să-l delege pe Radu Petrescu la derby-ul Craiovei, de sâmbătă. Același grec din fruntea CCA a hotărât că și Feșnic merită delegat, nu suspendat. Și el va fi mâine la centru, la Sepsi - Petrolul.

Ce concluzii tragem

Un fotbalist, Hanca, e accidentat grav, iar agresorul scapă nepedepsit de arbitru. Conform regulamentului, nu se poate suspenda fotbalistul agresor fiindcă o decizie a unui arbitru nu poate fi întoarsă după meci. 

Țicu a putut fi suspendat 16 etape, după ce i-a rupt piciorul lui Dragoș Iancu, pentru că a fost eliminat în teren! Dawa a scăpat și scăpat a rămas.

Problema e că cei care l-au iertat pe Dawa au fost, la rândul lor, scăpați de șeful CCA. Iar concluzia e una singură: integritatea jucătorilor în campionatul nostru nu mai e protejată de arbitri, așa cum cer toate normele celor cu ecuson de arbitru.

Cum a „decapitat” UEFA doi arbitri români

Doi dintre arbitrii cu nume din ultimele două decenii în România au fost scoși brutal din elita arbitrajului european exact după faze în care au închis ochii la brutalități:

1. Alexandru Tudor a arbitrat în 2008, în Champions League, Barcelona - Basel. În prima repriză, francezul Thierry Henry l-a umplut de sânge pe Carlitos, după ce l-a lovit peste față. Tudor nu a acordat nici măcar avertisment. A fost primul și ultimul lui meci în UCL.

2. Cristi Balaj a arbitrat în octombrie 2010, în Champions League, Copenhaga - Barcelona. Era al doilea meci în Ligă în decurs de numai o lună și jumătate. Nu l-a eliminat însă pe portarul catalanilor, Valdes, pentru un fault criminal comis asupra lui Dame N'Doye. Din acel moment, Balaj nu a mai condus nicio altă partidă în UCL.

Dacă UEFA, care nu e nici pe departe vreun model ca moralitate, nu acceptă abateri de la cerința numărul 1 adresată arbitrilor: apărați integritatea jucătorilor!, atunci cum de își poate permite CCA din România să fie altfel?

De ce Petrescu și Feșnic nu sunt suspendați 16 etape?

De ce, dacă Țicu stă 16 etape fiindcă l-a rupt pe Iacob, arbitrii care nu au penalizat faultul brutal al lui Dawa nu sunt penalizați cu câte 16 etape, din moment ce Hanca se pregătește să absenteze cât o va face și victima lui Țicu?

Radu Petrescu și Horațiu Feșnic ar merita din plin aceeași soartă precum Țicu. Dar Feșnic n-a pățit mare lucru nici când a închis ochii la intrarea violentă a lui Onea asupra lui Florinel Coman, nici acum. 

Dacă un jucător rupe un picior și e eliminat, atunci plătește scump. Dacă, în schimb, un arbitru trece cu vederea o accidentare extrem de gravă, atunci arbitrează etapa viitoare.

Degradare continuă

Știam că arbitrii sunt protejați în România la cel mai înalt nivel. Dar nu credeam că am ajuns în punctul în care să conteze mai mult integritatea lor decât cea a fotbaliștilor. Întrebarea e: până unde are de gând să se degradeze fotbalul nostru?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.