Mircea Lucescu, un nume de legendă al fotbalului românesc, desemnat de cinci ori „Antrenorul anului” în cadrul Anchetei GSP, a oferit o reacție emoționantă odată cu închiderea definitivă a ediției print a Gazetei Sporturilor.
„Simt că am un nod în gât și trebuie să-mi caut bine cuvintele pentru că sunt furios și nu vreau să fiu prea agresiv în exprimare.
„Parcă se rupe ceva în mine știind că nu mai apare Gazeta Sporturilor. Toată copilăria mea, fiind sărac și stând la marginea Bucureștiului, unul dintre puținele lucruri pe care mi le permiteam era să am Sportul Popular, devenit ulterior Gazeta Sporturilor.
Îl citeam și de trei-patru ori. Îl luam cu mine la școală, îl mai citeam și pe sub bancă. Citeam tot, rezultatele de la toate sporturile, performanțele sportivilor români, îmi dădea o stare de emoție și de bine fantastice”.
Cum să dispară o asemenea sursă de informare, de educare, un ziar la care mă raportam inclusiv atunci când începeam să pregătesc un meci? Cum să dispară ziarul de pe tarabă?! Am în minte imaginea a ceea ce vedeam prima dată când ajungeam entuziasmat la chioșc: Sportul Popular, apoi Gazeta Sporturilor
- Mircea Lucescu
Mircea Lucescu contestă închiderea ediției tipărite a Gazetei: „De ce n-au închis și ei Blick? De ce L'Equipe rămâne pe piață, de ce Gazzetta dello Sport continuă? ”
„Nu văd cum cineva poate avea acest drept, de a închide un ziar. OK, se continuă online, dar nu mai e același lucru. De ce n-au închis și ei Blick? De ce L'Equipe rămâne pe piață, de ce Gazzetta dello Sport continuă?
Pentru că ziarele de sport contribuie la educarea tinerilor, sunt un mijloc de educație și formare extraordinar. Să ții în mână ziarul și să-l citești e infinit mai bine decât să stai pe internet. Dacă cineva nu înțelege acest lucru, atunci înseamnă că suntem pe un drum complet greșit”.
E dureros să văd că Gazeta Sporturilor dispare ca ziar. Eu am speranța că se vor găsi oameni capabili care să preia această echipă și ca ziarul să reapară. Da, au dispărut ziare politice, dar acelea aveau tentă, o publicație de sport face parte din cultura națională. Un ziar de sport transmite dorința publicului, de la modul de a trăi un meci până la sentimentul că împarți succesul cu sportivii mari, după un triumf la Jocurile Olimpice, la un Mondial sau un European”.
Am prieteni, știu oameni care au colecții întregi de ziare acasă. Peste 30 de ani, pasionații de presă scrisă și colecționarii de ziare vor găsi un exemplar din 1985, dar când vor căuta în 2025 nu vor mai găsi nimic. Cum să oprești brusc și să dispară o parte din istoria formării noastre? Nu e deloc corect!
- Mircea Lucescu
{{text}}