După o tăcere de peste un an, taxată de unii drept trădare, Patrick Mouratoglou și-a asumat public vina în cazul de dopaj al Simonei Halep, suspendată 4 ani de Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului ca urmare a deciziei Tribunalului Independent Sport Resolutions. În sfârșit, reputatul antrenor a recunoscut că echipa lui și el însuși i-au recomandat Simonei, ulterior și procurat, colagenul contaminat cu Roxadustat.
E ceea ce noi, românii, știam. Întrucât o investigație GSP descoperise în Canada, la Toronto, furnizorul suplimentului nutritiv incriminat. O firmă obscură, condusă de doi frați greci. Ce coincidență!, asemenea lui Mouratoglou, cetățean francez de origine elenă.
Vom vedea în ce măsură această mea culpa a tehnicianului îi va servi campioanei noastre la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), la care a făcut apel. Să sperăm că o va ajuta. Până atunci, să căutăm câteva explicații plauzibile pentru lunga și condamnabila tăcere a lui Monsieur Patrick.
Cum acesta a fugit de ziariști ca dracu' de tămâie, refuzând să abordeze subiectul suspendării Simonei, lucrurile trebuie cântărite numai în baza presupunerilor. A părerilor. Iar prima ar fi aceea că PM s-a străduit din răsputeri să țină scandalul iscat în jurul dopajului cât mai departe de Mouratoglou Tennis Academy.
Era logic să procedeze așa, din moment ce MTA, înființată în 1996 în sudul Franței, pe Coasta de Azur, e una dintre cele mai importante școli de tenis de pe planetă. Întinsă pe 12 hectare, având un hotel de 4 stele, 4 piscine și 33 de terenuri, ea reprezintă un business de succes. Totodată și o adevărată fabrică de bani. Firește că funcționarea ei nu trebuia și nu trebuie perturbată de niciun tărăboi. Și faima se îngrijește, nu?
O parte a presei mai speculează și că Mouratoglou s-ar fi temut de ITIA mai tare decât se teme de TAS. În sensul că la Lausanne se judecă spețe din toate sporturile, nu doar din tenis. De aceea nici n-ar fi vorbit atâtea luni. Dacă exista vreun risc ca ITIA să-l inculpe și, la o adică, să-l pedepsească sub o formă sau alta, la TAS pericolul pare mai mic. Chiar neglijabil.
Revenind la cât i-ar putea folosi Simonei mărturisirea lui PM, fie ea și întârziată, opiniile sunt mai degrabă împărțite. Ar trebui s-o ajute, dar nu foarte mult, crede influentul ziarist american de tenis Ben Rothenberg, rubricand la New York Times. Care anticipează că TAS i-ar putea reduce suspendarea celei care a fost numărul 1 mondial WTA timp de 64 de săptămâni fără s-o ierte însă de tot. S-o achite.
Asta deoarece cantitatea de Roxadustat depistată la Simona a prezentat o concentrație mai mare decât cea din suplimentul nutritiv în cauză. Ca atare, constănțeanca s-ar putea bucura de clemență, dar n-ar scăpa fără să fie sancționată.
Cum Simona stă pe tușă din 6 octombrie 2022, dacă instanța din Țara Cantoanelor îi va micșora pedeapsa la un an, ea ar putea reintra imediat. Dar se va întâmpla oare așa? Unii specialiști zic că da, alții că nu, vom afla curând.
{{text}}