În fotbal, există de 31 de ani regula conform căreia portarii nu pot prinde în mână mingea primită cu piciorul de la un coechipier. Însă există un pasaj de regulament mai puțin cunoscut.
Concret, un portar poate lua mingea în mână în urma pasei de la un coleg, însă cu o singură condiție. Trebuie să fi încercat înainte să o joace cu piciorul. De exemplu, dacă portarul primește o pasă și lovește prost balonul în timpul degajării, atunci îl poate prinde în brațe.
E o regulă mai puțin cunoscută care îi poate păcăli inclusiv pe arbitri. Câteva exemple, în videoclipul de mai jos:
@refsneedlovetoo #CapCut this is a little known portion of the laws regarding a deliberate, pass back by foot from a teammate. Goalkeeper should be wary about trying to simulate a kick and then claim it with their hands. First off, not many referees will know about this part of the law and secondly, it could result in an indirect free kick inside of the penalty area, which would be an amazing attacking opportunity for your opponent. #Goalkeeper #PK #Soccer #Football #Referee ♬ Trap beat with Bass(209176) - BeatSniper(Neosound)
Până în 1992, portarii putea lua în mână mingea primită de la colegi
De la apariția fotbalului și până în 1992 exista o regulă clară. Portarii puteau prinde în mână balonul pasat la ei de un coechipier. De 31 de ani s-a schimbat regulamentul.
Acum, portarii nu pot lua în brațe mingea pasată la ei de un coleg cu piciorul. Pot face asta în cazul unei pase cu oricare altă parte a corpului, atât timp cât nu încalcă alte reguli.
Din 1997 s-a introdus o altă regulă, pentru a ajuta fluidizarea jocului. Portarii nu au voie să țină balonul în mână mai mult de 6 secunde, deși în practică sunt sancționați doar când depășirea acestui interval este mult prea evidentă.
{{text}}