Fotbal   •   Nationala   •   ROMÂNIA

Ne depășim condiția? Naționala se uită cu teamă spre trecut » 5 meciuri din ultimul deceniu în care „tricolorii” au clacat în momente decisive

+25 Foto
George Pușcaș și colegii săi de generație încă n-au simțit gustul unui turneu final / Sursă foto: Imago Images

Articol de Remus Dinu   —  miercuri, 15 noiembrie 2023

În ultimii 10 ani, aproape toți traduși prin campanii de calificare ratate, naționala României a obișnuit să dezamăgească în meciurile de mare încărcătură în care a fost implicată. Cu Israel și Elveția, prima reprezentativă are, în sfârșit, oportunitatea de a scăpa de statutul de echipă care deziluzionează în momentele-cheie.

Tic-tac! „Tricolorii” au intrat în cea mai importantă săptămână cu care fotbalul românesc s-a întâlnit în ultima vreme. Peste doar câteva zile, naționala lui Iordănescu va avea fie statutul de echipă calificată la EURO 2024, fie-și va trece în palmares o nouă oportunitate ratată și, implicit, o altă generație irosită

Decisive sunt partidele cu Israel și Elveția, într-un final de campanie în care România mai are și avantajul de a fi la mâna ei. Vom profita?

Israel - România, încă o șansă majoră pentru „tricolori”. Scăpăm de „blestem”?


Primul hop e sâmbătă, pe teren neutru în fața Israelului, principala contracandidată a lui Stanciu&co. Iar un rezultat pozitiv în meciul de la Budapesta e vital pentru ca naționala să nu intre într-o spirală a neîncrederii înaintea ultimei etape, când la București vine Elveția. 

Considerați favoriți și prin prisma necazurilor prin care trece selecționata Israelului, „tricolorii” trebuie să fie în gardă. Motivul? Avem un istoric nu tocmai fericit când vine vorba de gestionarea meciurilor de mare încărcătură din ultimele campanii. 

În ultimii ani, s-au picat teste care au costat scaune de selecționeri și au curmat speranțele a generații de microbiști.

Exceptând momente celebre precum „Slovenia 2001” sau „Danemarca 2003”, ceva mai îndepărtate în timp, România a tot colectat în ultimul deceniu înfrângeri care au îngenuncheat-o când linia de finiș era extrem de aproape.


Iată-le pe cele mai importante:

Noiembrie 2013: Grecii ne-au interzis în Brazilia

România a prins barajul pentru CM 2014 in-extremis, la ultimul mandat al lui Victor Pițurcă pe banca primei reprezentative. Însă elenii ne-au surclasat și nu ne-au lăsat în niciun moment al acelei duble impresia că putem ajunge la turneul final. 

Un 1-3 de tristă amintire la Atena n-a mai putut fi reparat în returul de la București, încheiat 1-1. Tătărușanu, Chiricheș, Raț, Torje, Bogdan Stancu sau Marica făceau parte atunci din echipa noastră.

Bucurie elenă la București, după barajul disputat în dublă manșă / foto: GSP

Iunie 2016: Bătuți de Sadiku

La chiar ultima noastră apariție la un turneu final, România a fost eliminată din competiție după o înfrângere greu de digerat în fața Albaniei, 0-1, cea mai slab cotată echipă a acelei grupe de la EURO 2016. Unicul gol al partidei disputate la Lyon a fost reușut de Sadiku, în minutul 44, după o gafă a lui Tătăruşanu.

Era prima victorie a Albaniei din istorie la un European. Pentru a ieși din grupă, selecționata lui Anghel Iordănescu avea nevoie de un succes în fața Albaniei, dublat de o înfrângere a Elveției cu Franța. Niciuna dintre condiții nu s-a îndeplinit, iar naționala a părăsit Europeanul de pe ultimul loc.

Faza golului din România - Albania 0-1 / Sursă foto: GSP

Octombrie 2020: Dezastru în Nord

„Tricolorii” au fost învinși atunci de o generație la apus a Islandei, în semifinala barajului pentru Euro 2020. Antrenați de Mirel Rădoi, românii au cedat la Reykjavik, 1-2, ratând șansa unui decisiv cu Ungaria pentru un loc la EURO 2020. 

Turneul final găzduit inclusiv de București n-a avut-o la start, așadar, și pe România. Mulți dintre actualii componenți ai naționalei făceau parte atunci din lot: Burcă, Stanciu, Alibec, Cicâldău, Pușcaș, Ianis Hagi, Răzvan Marin sau Manea.

Octombrie 2019: Fail și cu Cosmin Contra

Calificarea la EURO 2020 s-ar fi putut tranșa, însă, cu mult timp înainte, încă din timpul mandatului lui Cosmin Contra. Pe final de 2019, cu puțin timp înainte ca pandemia să-și intre în drepturi, naționala a avut parte de un meci de o importanță capitală, în compania Norvegiei, la București. 

O selecționată nordică ce încă nu-l avea pe irezistibilul Haaland și care nu era neapărat o forță în campania respectivă. Cu 30.000 de copii în tribune, elevii lui „Guriță” au făcut un meci mediocru, încheiat indecis, 1-1. S-a pierdut în acest mod o șansă bună de a-i lua fața Suediei în cursa pentru locul 2, direct calificabil.

George Pușcaș a ratat un penalty în respectiva partidă cu Norvegia / Sursă foto: GSP

Noiembrie 2021. Din nou Islanda, din nou dramă

În urmă cu doi ani, aproximativ în aceeași perioadă, România s-a încurcat pe teren propriu de o națională a Islandei și mai subțire decât cea din 2020 (0-0)! Cu același Mirel Rădoi pe bancă, am ratat o victorie la îndemână, care ne-ar fi putut plasa în pole-position pentru o prezență la barajul Mondialului din Qatar. În final, șansa respectivă avea să se transforme într-un alt obiectiv ratat.

Ianis Hagi a fost neputincios în remiza albă cu Islanda din Ghencea / Sursă foto: GSP

Eu cred că ne vom califica! Și, cum am mai spus-o, ar trebui să fim mai aproape de echipa națională, mai patrioți. Ăștia sunt jucătorii pe care îi avem la ora actuală... Încet-incet, vor prinde și ei încredere și altele vor fi și rezultatele. Alții mai buni nu sunt la ora actuală, iar eu cred că putem face ceva cu acești băieți. 



Avem o generație destul de valoroasă. Nu la fel de valoroasă precum altele din trecut, dar destul de valoroasă. Calificându-se la EURO, cred că acești jucători vor prinde alt moral, vor deveni mai încrezători.



- Romulus Gabor, fost internațional, în exclusivitate pentru GSP.ro

VIDEO De ce merită România să fie la EURO, în viziunea lui Ianis Hagi: „Am arătat că suntem pregătiți pentru orice”

Citește și alte știri despre naționala României: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.