Altele

Povestea săriturii pe care Red Bull a considerat-o prea șocantă ca să o sponsorizeze: a sărit fără parașută de la 7.620 metri!

+11 Foto
Luke Aikins, în timpul unui antrenament pentru saltul care l-a făcut celebru

Articol de Bogdan Fechită  —  miercuri, 15 noiembrie 2023

În 2016, parașutistul Luke Aikins a șocat lumea cu o săritură de la aproximativ 7.620 de metri fără parașută sau „wingsuit”! A supraviețuit și a intrat în Cartea Recordurilor pentru cel mai înalt salt fără parașută.

Saltul său a fost atât de teribil și de periculos încât nici măcar Red Bull, companie cunoscută că susține sporturile extreme, nu a avut curajul să îl sponsorizeze, de frică să nu își asocieze numele cu o moarte, în cazul în care săritura nu ar fi reușit. Cum a reușit însă Luke Aikins să supraviețuiască?

Luke Aikins, un parașutist experimentat

Pe atunci, în 2016, Luke avea 42 de ani și o carieră de parașutist începută încă de la 16 ani. Făcuse peste 18.000 de salturi cu parașuta de-a lungul carierei și alte sărituri de bază.

Era, de asemenea, consilier de siguranță și de antrenament pentru Asociația Parașutiștilor din Statele Unite, unde oferea pregătire de parașutism forțelor speciale militare de elită.

Provine dintr-o familie de parașutiști, bunicul său fiind cel care a fondat o școală de parașutism, după ce a servit din acest rol armata SUA în Al Doilea Război Mondial. Tatăl lui Luke a fost și el parașutist.

Ziua „Heaven Sent”: povestea saltului lui Luke Aikins

Pentru saltul istoric din 2016, Luke se pregătise timp de doi ani și a efectuat o serie de cascadorii mai mult sau mai puțin periculoase, jucând inclusiv într-un rol de cascador în filmul Iron Man 3.

În ziua saltului s-a urcat cu avionul până la înălțimea stabilită și a sărit alături de alți trei oameni. Cei trei și-au deschis parașutele, așa cum era planificat, el și-a continuat căderea deasupra deșertului din California. Deși era și el dotat cu o parașută, în caz de urgență, însă anunțase dinainte că nu și-o va deschide. 

Totul a durat aproximativ două minute, căderea fiind cu fața în jos și brațele întinse, fiind nevoit să își orienteze corpul în cădere liberă folosind doar curenții de aer din jurul său.

193 km/ha fost viteza atinsă în timpul saltului de Luke Aikins

În timp ce se apropia de pământ, cu doar câteva secunde rămase, Luke s-a întors pe spate și a aterizat în centrul unor plase speciale, care au fost concepute pentru a-i opri căderea. Plasele aveau numai aproximativ 900 metri pătrați, iar în momentul săriturii se vedeau doar ca un punct mic.

După ce a ieșit din plasă, Luke și-a îmbrățișat soția, Monica. Ea se afla alături de prietenii și familia lui pentru a-l susține de la fața locului, alături de fiul lor în vârstă de doar patru ani pe atunci, precum și de tatăl său.

Luke Aikins și-a continuat cariera și este și în prezent parașutist, cascador și instructor de parașutism, contribuind ori de câte ori este solicitat la activități extreme, cum ar fi șiascensiunea cu baloane a lui David Blaine din 2020.

Citește și alte știri:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.