Nationala

Edward al VII-lea! Iordănescu jr. a intrat în elita selecționerilor României: cine ne-a dus la cele mai multe turnee finale

+39 Foto
Edi Iordănescu

Articol de Ionuţ Iordache  —  duminică, 19 noiembrie 2023

România a participat la 10 campionate mondiale și europene în urma unor meciuri preliminare, iar aceste calificări au fost aduse de 6 antrenori. 

După o pauză de 8 ani, România a obținut o nouă calificare la un turneu final. Iar această calificare, cu o etapă înainte de finalul preliminariilor Euro 2024, i se datorează într-o măsură mare lui Edward Iordănescu.

Antrenorul de 45 de ani este al 7-lea selecționer care ne califică la un turneu final. Cele mai multe calificări le-a obținut tatăl său, Anghel, care are 4 campanii încununate cu succes.

Costel Rădulescu - World Cup 1934

Campionatul Mondial din 1934 a fost primul la care România s-a calificat în urma unor meciuri în preliminarii, după ce 1930 a fost invitată să participe direct. „Tricolorii” au jucat doar două meciuri atunci în preliminarii, 2-2 cu Elveția și 2-1 cu Iugoslavia. Selecționerul Costel Rădulescu nu împlinise încă 38 de ani la aceste partide.

La turneul final din Italia, România a jucat un singur meci, 1-2 cu Cehoslovacia. Tot Costel Rădulescu a stat pe banca naționalei și la CM 1938, dar România s-a calificat fără să treacă prin preliminarii pentru că Egiptul a refuzat să joace în timpul Ramadanului.

Angelo Niculescu - World Cup 1970

A fost prima calificare a României la un turneu final după o campanie de calificare clasică. Într-o grupă cu Grecia, Elveția și Portugalia, „tricolorii” au terminat pe 1, cu 3 victorii, două remize și o înfrângere. Angelo Niculescu împlinise 48 de ani la momentul calificării.

La turneul final din Mexic, România a făcut parte dintr-o grupă de foc, cu Brazilia, Anglia și Cehoslovacia, și a terminat pe 3.

Mircea Lucescu - Euro 1984

Numit selecționer în toamna lui 1981, Mircea Lucescu a calificat echipa națională la turneul final din Franța, după ce a câștigat grupa cu Cehoslovacia, Suedia și Cipru. „Tricolorii” au strâns în acea campanie 5 victorii, 2 remize și o înfrângere, 0-1 cu Cehoslovacia. „Il Luce” avea doar 38 de ani în momentul calificării.

La Campionatul European, la care atunci se calificau doar 8 formații, România a terminat ultima grupa cu Spania (1-1), Portugalia (0-1) și RFG (1-2).

Emeric Ienei - World Cup 1990

Primul turneu final de după Revoluție a venit în urma unei victorii senzaționale, 3-1 cu Danemarca fraților Laudrup. Ienei avea 52 de ani la meciul calificării.

La turneul final din Italia, România a trecut de grupa cu Argentina, Camerun și URSS, dar a fost eliminată de Irlanda.

Anghel Iordănescu - World Cup 1994

Cu Anghel Iordănescu pe bancă, echipa națională a traversat cea mai bună perioadă din istorie. Calificarea la CM 1994 a venit în urma victoriei de la Cardiff, 2-1 cu Țara Galilor.

A urmat cel mai bun turneu final pentru România, fiind eliminată de Suedia în sferturile de finală, dar după ce a trecut de Argentina în „optimi”, 3-2.

Anghel Iordănescu - Euro 1996

După World Cup 1994, România, cu Anghel Iordănescu pe bancă, termina prima o grupă de calificare din care au mai făcut parte Franța, Slovacia, Polonia, Israel și Azerbaidjan. Hagi și compania au pierdut un singur meci atunci, 1-3 acasă cu Franța lui Zidane, Djorkaeff sau Desailly. „Nea Puiu” avea 45 de ani în momentul calificării.

Anghel Iordănescu - World Cup 1998

Preliminariile pentru CM 1998 au fost aproape perfecte: 9 victorii și o remiză pentru „tricolori”, într-o grupă cu Irlanda, Lituania, Macedonia, Islanda și Liechtenstein. La turneul final din Franța, am câștigat grupa cu Anglia, Columbia și Tunisia, dar am fost eliminați de Croația, 0-1, în „optimi”.

Victor Pițurcă - Euro 2000

Numit selecționer în vara lui 1998, Pițurcă a reușit să califice echipa națională la turneul final din Belgia și Olanda. El avea 43 de ani la finalul preliminariilor.

 A câștigat o grupă cu Portugalia, Slovacia, Ungaria, Azerbaidjan și Liechtenstein, în care nu a pierdut niciun meci! A fost campania în care Gheorghe Hagi a revenit la echipa națională în meciul fabulos cu Ungaria, 2-0. Nea Piți a fost însă demis înaintea turneului final, după un conflict cu Hagi, iar la Euro a stat pe bancă Emeric Ienei.

Victor Pițurcă - Euro 2008

Revenit pe banca echipei naționale, Victor Pițurcă a reușit o campanie fantastică în preliminariile pentru CE 2008. Într-o grupă cu Olanda, Bulgaria, Belarus, Albania, Slovenia și Luxemburg, „tricolorii” au strâns 9 victorii și 2 remize, fiind învinși doar de Bulgaria, 0-1.

La turneul final din Austria și Elveția, România a terminat pe 3 într-o grupă infernală cu Olanda, Italia și Franța.

Victor Pițurcă și Anghel Iordănescu - Euro 2016

Cu Victor Pițurcă pe bancă la început, campania de calificare la CE 2016 s-a terminat cu Anghel Iordănescu selecționer. Această schimbare a intervenit după numirea lui Răzvan Burleanu la șefia FRF. Piți a strâns 7 puncte în primele 3 meciuri din grupă, iar Nea Puiu a adunat restul de 13 puncte, în 7 meciuri. România a terminat pe 2, după Irlanda de Nord. Turneul final a fost o dezamăgire, încheind pe ultimul loc grupa cu Franța, Elveția și Albania.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.