Euro 2024

Naționala speranței la Euro 2024! Suntem mai puternici față de 2016: jucători mai bine cotați, mai tineri și la cluburi mai puternice

România s-a calificat la EURO 2024 / Sursă foto: instagram.com/denisdragus7/

Articol de Theodor Jumătate  —  duminică, 19 noiembrie 2023

Actuala noastră selecționată, calificată din nou la Campionatul European, e peste cea care a participat la turneul final continental din 2016. Jucătorii au o cotă totală mai ridicată, au o medie de vârstă mai mică și evoluează la cluburi mai importante: avem 6 acum în Top 5 Europa, față de 4 în 2016.

După opt ani, vom fi din nou la Campionatul European. Cum suntem acum față de 2016? Cum a fost campania de calificare de atunci? Ce cotă avea naționala? Care era media de vârstă?

Drumul spre EURO: Parcurs similar între România 2016 și România 2024?

La precedentul turneu final, în Franța, am ajuns după ce am încheiat grupa din preliminarii pe locul 2, după Irlanda de Nord, dar înaintea Ungariei, Finlandei, Feroe și Greciei. 

Cu doi selecționeri (am jucat primele trei partide cu Victor Pițurcă, pe celelalte șapte cu Anghel Iordănescu), am avut traseu 5-5-0 (20 de puncte, 11-2 golaveraj). Neînvinși, dar cu patru egaluri între cele două victorii cu Feroe, 1-0 acasă și 3-0 în deplasare, ultima asigurându-ne biletele spre Hexagon.

Acum, sunt mari șanse să terminăm primii seria. Cu o remiză marți, la București, în fața Elveției, vom fi numărul 1, cu un parcurs similar (5-5-0) și 20 de puncte (peste Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra). Golaveraj puțin mai bun (15-5 în acest moment).

Media de vârstă: mai tineri acum. La fel, selecționerul

În 2016, „tricolorii" erau mai maturi, media de vârstă fiind poate prea mare în timpul competiției. 28,34 ani, opt dintre cei 23 de jucători fiind trecuți de 30 de ani, doi chiar de 35 (Răzvan Raț împlinise pe 26 mai, iar Lucian Sânmărtean avea deja 36). Selecționerul Anghel Iordănescu ajunsese la 66 de ani.

În actualul lot, convocat pentru ultimele două întâlniri, media de vârstă e de 26,5 ani, cu șapte internaționali (din 27) de peste 30 de ani și unul dincolo de bariera 36 (Florin Niță). Pe bancă, Edward Iordănescu, 45 de ani.

Cluburile: Mai mulți jucători în Top 5 Europa! Drăgușin, în plină ascensiune, deasupra tuturor

La precedenta întrecere continentală la care am participat, „naționala" a contat pe 14 străini, dintre care doar patru în principalele cinci campionate europene, doi în Italia, unul în Anglia, unul în Spania:

 Tătărușanu (titular la Fiorentina, locul 5 în Serie A), Pantilimon (rezervă la Watford, 13 în Premier League), Chiricheș (rezervă la Napoli, 2 în Serie A) și Raț (rezervă la Rayo Vallecano, 18 în LaLiga, retrogradată).

În prezent, sunt șase jucători în Top 5 Europa, trei în Italia, doi în Spania și unul în Anglia: Radu (rezervă la Bournemouth, poziția a 16-a în Premier League), Drăgușin (titular la Genoa, 13 în Serie A), Rațiu (titular la Rayo, 10 în LaLiga), R. Marin (titular la Empoli, 17 în Serie A), I. Hagi (rezervă la Alaves, 15 în LaLiga) și Pușcaș (rezervă la Genoa, 13 în Serie A).

Acum avem un jucător în plină ascensiune în Serie A, Drăgușin, considerat printre cei mai talentați tineri și cei mai valoroși stoperi din elita Italiei. Ceea ce în 2016 nu aveam.

Cotă internațională: Mai valoroși în acest moment

Și la valoarea estimată actualii „tricolori" stau mai bine decât cei din 2016. La acel Euro, cota totală a lotului de 23 prezent în Franța a fost de 54,35 de milioane de euro (potrivit Transfermarkt), o medie de 2,36 milioane pe jucător. Deși Chiricheș avea o cotă de 11 milioane atunci.

Grupul de 27 selectat de Iordănescu pentru finalul campaniei de calificare la CE 2024 atinge momentan o cotă totală de 73,28 de milioane de euro, conform aceluiași site de analiză financiară în fotbal. Media e de 2,71 de milioane pe jucător. Drăgușin, numărul 1, are acum o cotă de 10 milioane.

Citește și alte articole:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.