Euro 2024

Eroarea gravă pro-Italia continuă seria calificărilor mincinoase ale unor nume mari cu ajutorul arbitrilor » Și Hațegan e pe lista rușinii

FOTO: Imago

Articol de David Marinescu  —  Tuesday, 21 November 2023

Remiza de luni seară dintre Italia și Ucraina, 0-0, în ultima etapă a grupelor preliminare ale Campionatului European 2024 i-a adus campioanei europene calificarea la turneul final. 

A produs, în schimb, un imens scandal, după ce arbitrul meciului, spaniolul Manzano, le-a refuzat ucrainenilor un penalty clar la faultul comis de Cristante asupra lui Mudryk.

Dacă Ucraina ar fi marcat din acel 11 metri, pe care ar fi fost corect să-l primească, atunci trupa lui Rebrov mergea la Euro, iar Italia era trimisă la barejele de pe ruta Ligii Națiunilor. Calificarea rușinoasă a Italiei, datorată exclusiv unei erori grave de arbitraj, nu e una singulară în ultimii ani. 

Au mai existat momente în care echipe care erau favorite și reprezentau prezențe constante la turneele finale au fost ajutate din greu de arbitri pentru a se califica.

Franța a mers la CM 2010 după un henț al lui Henry

Unul dintre cele mai controversate astfel de momente s-a petrecut în 2009, în barajul pentru accesul la Mondialul din Africa de Sud. Franța a întâlnit Irlanda, iar în meciul retur a marcat golul calificării după ce Thiery Henry a preluat mingea cu mâna. 

Nimeni din brigadă nu a observat incorectitudinea, însă după meci s-a declanșat un scandal imens. Atacantul francez a vorbit la acel moment pe larg despre cele întâmplate.

„Nu am negat niciodată că am controlat balonul cu mâna. Am recunoscut acest lucru în fata jucătorilor irlandezi, a arbitrului și a presei. Mă simt rușinat de modul în care am câștigat, îmi pare foarte rău pentru irlandezi, care meritau să fie la turneul final. Soluția corectă este rejucarea", a spus Thierry Henry.

Arbitrul acelui meci a fost suedezul Martin Hansson.

Elveția ajutată de un român să ajungă la Mondialul din 2018

În 2017, la un alt baraj, Irlanda de Nord - Elveția, decisivă a fost eroare comisă în meciul tur de „central", nimeni altul decât românul Ovidiu Hațegan. 

Le-a oferit elvețienilor un penalty pentru un henț, însă fotbalistul nord-irlandez nu atinsese balonul cu mâna. 

Elveția a marcat, a câștigat cu 1-0, la retur s-a terminat 0-0 și greșeala lui Hațegan a fost decisivă. La acel moment nu fusese implementat sistemul de arbitraj video, iar Hațegan, care avea șanse să fie arbitru de centru la turneul final din Rusia, nu a mai fost cooptat în rândul „centralilor".

VIDEO Totul despre România - Elveția

>

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.