România merge din nou la un Campionat European după 8 ani de așteptare. Cu biletele spre Germania asigurate înaintea meciului din această seară, „tricolorii” n-au mai forțat, dar și așa n-au ratat primul loc în grupă și o poziție mai bună pentru tragerea la sorți de sâmbătă, 2 decembrie. Cine s-a remarcat, cine a fost cel mai bun jucător al nostru, în notele GSP de mai jos.
În fața unui stadion plin, România și-a impus jocul încă din start. A întâlnit o Elveție mai insistentă, nu însă și periculoasă. Cu doar o singură miză, meciul a avut un aer de amical, dar totul s-a schimbat după pauză, când schemele și tacticile secrete și-au spus cuvântul. România s-a impus cu 1-0, a terminat grupa pe prima poziție, neînvinsă.
Ce note au primit jucătorii echipei naționale
Horațiu Moldovan (nota 8) * Imperial! România a câștigat un portar mare pentru echipa națională, iar în ritmul ăsta, Rapidul s-ar putea umble de milioane de euro bune printr-un viitor transfer. Siguranță și încredere, ca mesajul Poliției Române! A scos tot ce se putea scoate, parade de senzație, și a fost ovaționat de un stadion plin. Okafor, dar mai ales Vargas nu-l vor uita prea curând.
Alin Rațiu (nota 7) * S-a descurcat foarte bine, a fost atent în apărare, a intervenit de fiecare dată sigur pe el. N-a fost deloc întâmplătoare evoluția lui foarte bună cu Real Madrid când a plecat ca Usain Bolt și l-a anihiliat pe Vinicius. Dacă acum trei ani era în lotul pentru Jocurile Olimpice, acum, dacă o va ține tot așa, e greu să lipsească de la Europeanul din Germania.
Radu Drăgușin (nota 6) * Apărarea a fost betonată chiar dacă elvețienii au mai intrat printre ei și-au încercat să ne strice sărbătoarea. O creștere incredibilă a lui Radu, un fotbalist perfect pentru o defilare de modă a marilor designeri internaționali. Sigur pe el, implicat, atent și mereu pe poziții, a demonstrat că poate să fie cel mai scump transfer al unui fotbalist autohton din istorie.
Andrei Burcă (nota 6) * Sigur pe el, fără emoții, fără teamă, un adevărat stâlp al apărării. Un mare câștig pentru echipa națională, un jucător ce nu trebuie să lipsească din lotul pentru Euro din vara anului viitor. Fundașul de 30 de ani e o mare pierdere pentru CFR, iar transferul în Arabia Saudită la Al-Okhdood e doar pentru a plusa la capitolul conturi bancare personale.
Nicușor Bancu (nota 5) * Bulevardul Bancu încă nu există, dar în ritmul ăsta o să mergem să tăiem panglica curând. Inaugurare cu fast, plus halbe cu bere nemțească, că doar mergem la Euro! A pornit motorul extrem de greu, „leul” din Bănie fiind depășit cu ușurință de elvețieni. S-au prins rapid că acolo e o pâine de mâncat și l-au luat la mână. De fiecare dată le-a ieșit, noroc că fundașii centrali nu dormeau. Totuși, bun ofensiv! Măcar atât.
Alexandru Cicâldău (nota 6) * Cu dureri la picior încă din start, Cicâldău a tras de el și nu s-a făcut deloc de râs. A tras și pe poartă cu gândul la primul loc în grupă, dar și pentru ca un stadion întreg să-i strige numele. A avut ghinion că portarul Mvogo a fost pe poziții de fiecare dată (min 20 și 40). Chiar dacă a avut probleme, s-a descurcat bine și nu există un minus imens în dreptul său.
Marius Marin (nota 6) * L-a luat tare pe Okafor încă din start și a vrut să-i arate cine-i șeful. Chiar dacă jucătorul lui AC Milan e cotat la 20 de milioane de euro, „italianul” Marius Marin nu s-a speriat deloc de el. Și-a făcut treaba la mijlocul terenului și-a mai avut niște intrări sigure asupra lui Garcia. Nu a încercat să iasă în evidență, și-a făcut treaba și asta a contat cel mai mult.
Nicolae Stanciu (nota 7) * Cel puțin 90 la sută dintre români nu l-au văzut jucând în China. Iar în Arabia Saudită strălucește la loviturile libere, marcă înregistrată. La echipa națională, „piticul” aleargă de mănâncă pământul și încearcă să spargă barierele, să intre cât mai mult în careu, să paseze sau să înscrie. Rămâne unul dintre oamenii de bază. Liderul indiscutabil al „tricolorilor”!
Olimpiu Moruțan (nota 7) * S-a zbătut și-a alergat cât de mult a putut. Prezent pe tot terenul, Olimpiu a avut sclipiri care au surprins pe toată lumea. A încercat o „foarfecă” de efect, iar dacă-i ieșea era o adevărată bijuterie. Și-a trecut în cont un assist, recentrarea cu capul la golul lui Alibec fiind decisivă pentru deschiderea scorului pe Arena Națională.
Denis Alibec (nota 7) * În stilul caracteristic a început să se „arunce în bazin” la fiecare intrare mai de Doamne ajută a adversarilor. S-a tăvălit pe gazon, a gesticulat și i-a cerut arbitrului să fluiere când cineva atingea „bibeloul”. Când n-a ajuns la mingile trimise de colegi, a dat din mâini nervos și a țipat. A marcat în minutul 50, din trei metri, după centrarea lui Moruțan.
50.224 de spectatoriau fost prezenți pe Arena Națională la ultimul meci din cadrul preliminariilor. Recordul all-time rămâne meciul cu Finlanda, 1-1, din 2015, când pe cel mai mare stadion al țării au fost prezenți 54.364
Florinel Coman (nota 6) * „Mbappé” de România și-a făcut treaba! A alergat ca un leu, a fost prezent aproape în toate fazele importante ale României. S-a zbătut mult, a vrut să demonstreze că poate mai mult, iar lumea l-a aplaudat pentru prestația sa. Și, cel mai important, n-a fost deloc egoist și i-a pasat lui Moruțan sau Cicâldău de fiecare dată când erau mai bine plasați.
Ianis Hagi (nota 6) * Omul care ne-a adus biletele pentru Germania, în Ungaria, cu Israel, a fost one-man show la intrarea pe teren. „Vulcanul” cu peste 50.000 de fani a „explodat” la apariția lui Ianis pe terenul Arenei Naționale. Nu a mai strălucit ca la Budapesta, dar nici n-a stat o secundă degeaba. S-a zbătut, fiind gata să „fure” startul și să se strecoare pe lângă elvețieni.
Răzvan Marin (nota 6) * Fără îndoială unul dintre jucătorii care au făcut pașii corecți în carieră și-au muncit din greu pentru a ajunge sus. Răzvan este jucătorul care aduce echilibru la centrul terenului. Experimentat, serios, muncitor, calități pe care le-a dobândit în timp. Faptul că a avut un exemplu perfect în familie l-a ajutat și mai mult să fie un fotbalist cu capul pe umerii, atent și extrem de concentrat pe cariera sa.
Denis Drăguș (nota 5) * Dacă în Turcia îl face pe Șumudică să danseze aproape meci de meci și înscrie goluri decisive pentru echipa sa, în meciul cu Elveția n-a mai fost cel din partida din Ungaria cu Israel. Parcă a jucat cu frâna de mână trasă, dar nu și-a bătut joc. A încercat, dar nu prea i-a ieșit nimic. Poate i-a intrat frigul în oase și i-a fost mai greu să strălucească și pe Arena Națională.
Edward Iordănescu (nota 8) * Mulți n-au mers pe mâna lui și acum probabil regretă! Iar cu siguranță Edward Iordănescu simte că le-a dat peste nas și are o satisfacție. O performanță de aplaudat să termini grupa fără să pierzi niciun meci! Și să iei patru puncte elvețienilor, după un meci nebun în tur, cu un Mihăilă imperial. Iordănescu jr. ne-a promis că ne duce la Euro și ne-a dus. Un punct în plus pentru un antrenor care trăiește pentru fotbal, iar viața lui se împarte între studiu și familie. Din a n-șpea încercare, FRF a găsit selecționerul potrivit?
{{text}}