Opinii   •   editorial

E ușooor să faci fetiță, să faci băiat e o științăăă!

Editorial Cristian Geambașu

Articol de Cristian Geambașu   —  miercuri, 22 noiembrie 2023

Fragmente din petrecerea fotbaliștilor calificați la Euro. Dar fiți pe pace, nici doamnele nu au fost uitate.

"Tricolorii" au petrecut după calificarea la Euro. Logic, că doar nu se duceau la culcare, nu înainte de a citi un capitol din "Sapiens" a lui Yuval Harari. Serios acum! 

Calificarea trebuia sărbătorită, stropită, dansată. Normal, băieții au fost însoțiți la petrecere de soții, prietene sau iubite. Despre care aflăm că "au atras toate privirile". Nu este greu să înțelegem de ce. Dar poate că tocmai de aceea doamnele și domnișoarele ar trebui să se simtă cumva jignite, fiind reduse la ipostaza de păpuși Barbie însoțitoare ale Ken-ilor calificați la turneul final. Nu avem știință de vreo reclamație în acest sens.

Ia maneaua, neamule!


La petrecere s-a ascultat muzică live în interpretarea grupului vocal-instrumental al legendarului Adi de la Vâlcea. Personaj cu lipici la fotbaliști, chit că tipul nu mai este foarte la modă. La fel ca veteranii Guță, Salam sau Adi Minune, prizați de la o vreme și de o parte a intelectualității progresist-hipsteriste. 

Păi, atunci, cum să te mai iei de gusturile fotbaliștilor când vloggeri, vloggerițe, influenceri și influencerițe, intelectuali de dreapta și intelectuali de stânga, regizori, actori, critici, parlamentari și diplomați și istorici ai artei ascultă pe rupte manele? A ne lăsa cei care strâmbă din nas că maneaua e un stil hibrid cu vădite influențe de muzică țigănească amestecată cu tonalități orientale! Aere de superioritate ale unor sclifosiți.

Alimentarea tonomatului cântător

Au apărut imagini din focul petrecerii, când cântărețul se dezlănțuise, iar băieții dansau. Doritorii plăteau cash, căci domnul Adi acorda dedicații contra cost. Totul fiscalizat, cu bon de casă. În cadru apar mai des Florin Tănase "Tase" și Răzvan Marin, cei care și alimentaseră bancomatul cântător în momentul înregistrării. Versurile mi-au atras atenția, că muzica e aceeași lălăială-tânguială indiferent cine o cântă, Uraganu sau Taifunu, Mercedesu sau Beemveu.


"Se vede din depărtaaare, omul cu caractere și valoarea mare" și "E vorbă adevărată, când ai bani și ursul joacă. Da, da, daaa!". Mă rog, până aici nimic special în afară de omul invocat de artistul de la Vâlcea care nu are ca orice om un caracter, ci mai multe. Și constatarea că dacă ai bani pui și urșii să danseze. Spuneți-le Moș Martinilor de pe Valea Prahovei asta!

Da, da, daaa! Mânca-l-ar tata pe ieeel!

Partea cu adevărat interesantă a mesajului rapsodului vâlcean de-abia acum vine. Auziți și citiți aici. "Întâi trebuie să fii bărbateeee/Ascultați-mă ce vă spun, băieții nu se fac oricuuuum, da, da, daaa! (...) Uite-așa cum ne vedeți, știm să facem doar băieți! Da, da, daaa! E ușooor să faci fetiță, să faci băiat e o științăăă! Fără număr de la Marin! Am și eu un băiețel, mânca-l-ar tata pe ieeel! Am un băiețel frumos, ține-l, Doamne, sănătos! Da, da, daaa. Fără număr de la Tănasee!" 

Tase apare în cadru zâmbind satisfăcut și dansând din buric. Marin, de asemenea fără număr, pare mai rezervat, dar stă tot în picioare.

Petrecerea continuă. Unde „continuă” e și substantiv

Mi-aș fi dorit să văd ce fețe arborau doamnele la auzul acestor minunate versuri, din care aflau că fetițele, adică ele, sunt o specie inferioară. Și că doar băiețeii contează, mânca-i-ar tații pe ei. Misoginism? Sexism? Ei, aș! Te-ai fi așteptat ca doamnele să aibă o reacție, la extrem să se ridice și să plece, spunându-le «băiețeilor»: 

"Distrați-vă voi, nouă ne-a ajuns! Mergem acasă să avem grijă de băieței și, dacă ne dați voie, chiar și de fetițe". Atunci poate că doamnele ar fi atras altfel toate privirile și mitocănia ar fi fost sancționată. Dar nu, nimic din toate astea nu s-a întâmplat.

Petrecerea a continuat. Pe ritmuri orientale, puțind a masculinitate primitivă, autentificată cu teancuri groase de bancnote. Așa se distrează fotbaliștii noștri. Nu doar ei, România manelizată e o realitate. Aveți ceva de comentat? Vă rog, dedicațiile aici nu costă nimic. Ceea ce nu prea e în regulă, dar asta-i altă poveste.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.