Fotbal   •   Nationala   •   ROMÂNIA

Diferențe incredibile între România și Serbia privind bonusurile pentru Euro: comparația E. Iordănescu - Pixi Stojkovic e șocantă! Care e raportul Stanciu vs Vlahovic & Mitrovic + Decizia fabuloasă a Federației Ungariei

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea   —  miercuri, 22 noiembrie 2023

România s-a calificat la Campionatul European de pe primul loc, performanță pentru care Federația Română de Fotbal se va alege cu un bonus, din partea UEFA, de 9,5 milioane de euro, exclusiv pentru participarea la turneul final din Germania, din vara anului viitor.

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a anunțat modul în care vor fi premiați jucătorii și anume că 40% din banii primiți de la forul european vor fi împărțiți între fotbaliști, în funcție de minutele pe care le-au jucat. La fel au stat lucrurile și pentru Euro 2016, când s-a respectat fix aceeași procedură.

La final de campanie, primii 3 jucători care au bifat cele mai multe minute în tricolor sunt:

  1. Burcă - 873 minute
  2. Drăgușin - 855
  3. N. Stanciu - 828

Sunt singurii care au trecut de 800 de minute, ceea ce înseamnă peste 80% din totalul minutelor din preliminarii, astfel că ei vor atinge pragul maxim pe care îl poate lua un fotbalist, adică undeva în jur de 160.000-170.000 de euro net!

GSP.ro a dezvăluit zilele trecute și prima în ceea ce îl privește pe selecționer. Edi Iordănescu o are specificată în contractul pe care l-a semnat la începutul anului 2022, iar cuantumul e de 200.000 de euro. A și explicat în urmă cu un an pe acest subiect.

"Am bonus doar la calificare la European. În rest, zero bonusuri. Singurul bonus e pentru calificarea la EURO. Garantez că nu e mai mare decât aveam la CFR Cluj pentru calificarea într-o grupă europeană. Sub nicio formă nu am un milion de euro bonus. E de cinci-șase ori mai puțin".

Cum stau jucătorii tricolori și selecționerul în comparație cu alte echipe deja calificate? Poate cea mai bună comparație e cu una dintre țările vecine cu noi, care a reușit și ea să-și antameze prezența la Euro: Serbia. 


Trupa de la Belgrad a terminat însă pe locul 2 grupa preliminară, clasându-se sub Ungaria. Sârbii vor primi și ei aceeași sumă, 9,5 milioane de euro, din partea UEFA. Cum procedează Federația lor în privința recompenselor pentru această performanță?

1. Primă uluitoare pentru Dragan Pixi Stojkovic

Selecționerul Serbiei e un nume imens în fotbalul sârb: Dragan Stojkovic. Pixi, cum i se mai spune, are specificat în înțelegerea cu Federația de la Belgrad că va încasa 12% din premiul oferit de UEFA. Ceea ce înseamnă un bonus uluitor: de 1.140.000 euro. De aproape 6 ori cât va primi Iordănescu jr.

Stojkovic e selecționerul Serbiei de peste 3 ani și jumătate, a preluat banca tehnică în martie 2021, iar la finalul acelui an a reușit o performanță imensă: a calificat echipa la Mondiale, după o victorie uluitoare în deplasare cu Portugalia. Acum, Serbia a reușit accesul și la Euro, o premieră pentru această țară, după ce s-a desprins și de Muntenegru. A absentat, cu denumirea de Serbia, la întrecerile continentale din 2008, 2012 și 2016.

2. Jucătorii vor lua toți aceeași primă: sub cea a unor „tricolori”

O altă decizie total diferită față de cum stau lucrurile la prima noastră reprezentativă e modul în care vor fi premiați jucătorii. Sârbii au rulat 36 de jucători, noi 32, dar la ei fondul de premiere va fi împărțit în cote egale tuturor, indiferent câte minute au evoluat. 

Bonusul pentru fiecare în parte va însemna 105.500. Această sumă va reveni inclusiv marilor vedete, în frunte cu Dusan Tadic, Mitrovic, Vlahovic sau Milinkovic-Savic. Ceea ce înseamnă că lui Burcă, Drăgușin, Stanciu și Horațiu Moldovan le vor intra în conturi cu cel puțin 50% mai mulți bani decât starurilor naționalei de la Belgrad.

Comparație între Serbia și România în ultimii 15 ani

Turneu finalPrezență RomâniaPrezență Serbia
CE 2008DANU
CM 2010NUDA
CE 2012NUNU
CM 2014NUNU
CE 2016DANU
CM 2018NUDA
CE 2020NUNU
CM 2022NUDA
CE 2024DADA

Ungaria investește 30% pentru echipa de tineret

O altă țară vecină cu noi care va fi la Euro e Ungaria. Va bifa chiar al 3-lea turneu continental consecutiv. În schimb, la un Mondial n-a mai fost de aproape 40 de ani, din 1986. Șefii Federației de la Budapesta vor păstra și acum repartizarea banilor pe schema de la Euro 2016 și 2020:

  • o treime din bani merg la jucători și staff ca prime
  • o treime reprezintă cheltuielile cu turneul final: deplasare, cazare, cantonament etc
  • o treime, adică cel puțin 3 milioane de euro, reprezintă investiția în echipa națională de tineret

Ce înseamnă echipa națională de tineret? Orice lucru care poate ajute la dezvoltarea tinerilor jucători, inclusiv un fond care să premieze echipele din primele ligi maghiare care folosesc jucători U21 sau chiar și sub această vârstă. 

Naționala de tineret a Ungariei are rezultate mult sub cele ale României. Maghiarii au participat la un singur turneu final în ultimul deceniu, cel din 2021, când au făcut-o în calitate de gazdă. 

În schimb, România U21 a fost de fiecare dată la ultimele 3 turnee, la cel din 2019 a disputat chiar semifinale. În prezent, naționala noastră de tineret are o cotă de piață de 18 milioane de euro, cu 250% peste Ungaria (7,7 milioane).

Bucuria ”tricolorilor” în imagini. Cum au sărbătorit fotbaliștii lui Iordănescu la finalul partidei

Citește și alte articole:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.