Sporturi   •   Altele   •   ÎNOT/CAMPIONATELE EUROPENE ÎN BAZIN SCURT

Camelia Potec: „Toată Europa va fi cu ochii pe țara noastră” + În ce probe va concura David Popovici la CE în bazin scurt de la Otopeni

+19 Foto
Camelia Potec la conferința de vineri FOTO Raed Krishan

Articol de Roxana Fleşeru, Raed Krishan (video)   —  vineri, 24 noiembrie 2023

Camelia Potec, președinta FRNPM, a oferit ultimele detalii despre Campionatele Europene în bazin scurt de la Otopeni, competiție care debutează pe 5 decembrie. David Popovici va concura în probele de 100 și 200 m liber la Otopeni.

  • Campionatele Europene în bazin scurt vor putea fi văzute online pe Antena Play

Camelia Potec, președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, și Matei Giurcăneanu, secretar general general, au vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre ultimele pregătiri pentru Campionatele Europene în bazin scurt.

 „Toată Europa va fi cu ochii pe țara noastră și aceasta este oportunitatea noastră de a arăta capacitatea de a organiza o astfel de competiție în cele mai mici detalii", a spus Camelia Potec, președinta FRNPM.


Șapte fete și paisprezece băieți în delegația Româmiei

La întrecerea care va debuta pe 5 decembrie vor lua parte peste 400 de înotători din 41 de țări. România va participa cu 21 de înotători, 7 fete, 14 la masculin.

 „Inițial preconizasem maximum 16 sportivi, dar 21 de sportivi și-au făcut baremul pentru această competiție la întrecerea națională, bineînțeles, în frunte cu David Popovici și Vlad Stancu", a spus Matei Giurcăneanu.

LOTUL ROMÂNIEI PENTRU CE în bazin scurt


  • FEMININ: Diana Stiger, Ioana Știrbu,  Aissia Prisecariu, Brigitta Vass, Maysa Rațiu, Anastasia Bako, Daria Silișteanu
  • MASCULIN: David Popovici, Vlad Stancu, Andrei Anghel, Patrick Dinu, Darius Coman, Robert Badea, Denis Popescu, , Andrei Ungur, Mihai Gergely, Daniel Nicușan, Vlad Mihalache, Andrei Proca, Nandor Nagy, Alexandru Stoica

Tot el a confirmat și că David Popovici va participa în probele sale clasice, cele de 100 și 200 m liber. Deocamdată nu a fost stabilit dacă România va înscrie înotători și în probele de ștafetă. "Ne dorim să avem și o ștafetă, chiar dacă nu există șanse la medalii, dar din punctul de vedere al coeziunii și al emulației, mai ales că e o echipă tânără, este foarte important pentru progresul lor", a subliniat Giurcăneanu.

Avem foarte mulți sportivi tineri, juniori, sperăm că ei să se simtă bine acasă, să înoate frumos, repede și timpii înregistrați să fie așa cum se așteptă cu toții. Obiectivul federației este câștigarea unei medalii și încă o finală, e un obiectiv realist, mai ales că avem o echipă tânără, de viitor", a spus Camelia Potec.

Apoi a continuat: „Ne dorim ca aceste Campionate Europene să fie un succes, ne dorim să avem performanțe și spectacol oferit de sportivii noștri, ne dorim ca publicul să fie alături de noi, iar la final ne dorim să ne bucurăm de acest sport"

Buget cu gândul la perioada grea

Președinta a vorbit și despre bugetul acestei competiții, evitând să dea o cifră exactă. „Dacă anul trecut am avut probleme cu bugetul pentru CE de juniori, anul acesta am primit finanțarea ca să funcționăm în parametrii optimi și să îndeplinim toate cerințele LEN. 

Știm că este o perioadă dificilă din punct de vedere economic și social, așa că și noi am manifestat o atenție deosebită a ținerii sub control a tuturor cheltuielilor. Dacă inițial am pornit cu un buget destul de mare, am ajuns ca acesta să fie în limite. 

Suntem pe ultima sută de metri, cu ultimele procese de atribuire, încă n-am terminat toate procedurile. Am avut o taxă pe care a trebuit să o plătim încă de anul trecut, care este destul de mare", a explicat Potec.

Medalii cu legături cu România

În cadrul conferinței de vineri au fost prezentate și medaliile și mascota care vor fi oferite începând de pe 5 decembrie în bazinul de la Otopeni.

 „Am încercat la medalii să avem cât mai multe elemente care să ne ducă cu gândul la țara noastră. Avem bujorul, avem motive tradiționale și culorile steagului", a spus Camelia Potec. Mascota competiției este o broască țestoasă, care are pe carapace motive tradiționale românești.

Blocstarturi cu împrumut

Blocstarturile de la CE nu sunt cele care de găsesc de obicei în bazinul de la Otopeni, ele fiind împrumutate de la Reșița. Expressdebanat.ro a scris despre această poveste. „Fără aceste blocstarturi, dotate cu sistem de cronometrare performant, Federația Română de Natație nu ar fi putut organiza nici Campionatele Naționale", a scris sursa citată. 

Blocstarturile de ultimă generație au fost cumpărate de municipalitatea reșițeană pentru bazinul din Govândari, care de la anul va intra în circuitul competițiilor naționale. „Nu ne-am ocupat noi de acest aspect, compania cu care LEN are parteneriat, cei de la Swiss Timing, a vorbit cu distribuitorii și aceștia au spus că vor veni cu blocstarturi. 

Este adevărat că am discutat cu autoritățile locale din Reșița, am înțeles că aceasta a fost soluția cea mai rapidă din țara noastră. Nu știu dacă au fost înlocuite pentru că nu erau bune cele actuale sau pentru că așa s-a dorit din partea LEN", a explicat Camelai Potec.

„Sperăm să nu mai avem astfel de incidente"

La conferința de presă de vineri a fost adus în discuție și momentul de la Campionatele Naționale când într-una dintre sesiunile de dimineață s-a declanșat un senzor de incendiu din cauza vaporilor, iar toată lumea prezentă a fost evacuată. 

A fost vorba de un senzor care a intrat în avarie accidental, au fost verificați toți senzorii din complex, a fost o alarmă falsă. A fost un exercițiu foarte bun, le-am mulțumit tuturor că au reacționat foarte bine. Totul a funcționat bine. Sperăm să nu mai avem astfel de incidente", a spus Matei Giurcăneanu.

1.400 de biletepentru fiecare sesiune din cele cinci zile au fost puse în vânzare

50 de leieste prețul unui bilet pentru sesiunea de dimineață și 100 de lei pentru cea de seară, copiii până în 14 ani beneficiind de o reducere de 50 la sută

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.