Jannik Sinner (22 de ani și 4 ATP) este jucătorul finalului de sezon, el reușind să conducă Italia în Cupa Davis spre un triumf așteptat de 47 de ani în „Cizmă”.
Jannik Sinner nu a pierdut niciun meci la turneul final al Cupei Davis de la Malaga, iar calmul său în momentele în care Novak Djokovic a avut trei mingi de meci și calificarea în finală i-au amplificat statutul de erou în țara sa. Italia a trecut duminică în finală de Australia cu 2-0 și s-a impus în această întrecere după 47 de ani.
Chiar dacă e o competiție pe echipe, Jannik Sinner a reușit să le insufle și colegilor săi încrederea pe care a adunat-o în acest sezon, unde a reușit 13 victorii în fața rivalilor de Top 10, două dintre acestea fiind în fața lui Novak Djokovic, liderul mondial din acel moment.
În total a adunat 65 de succese care s-au materializat în patru trofee și în stabilirea celui mai bun rezultat în turneele de Mare Șlem, semifinale la Wimbledon, și în disputarea finalei de la Turneul Campionilor pe care a pierdut-o în fața sârbului.
Italia, câștigătoare de finala Cupa Davis, FOTO Imago Images
Comparație între schi, tenis și fotbal
Povestea tânărului născut la San Candido, în nordul Italiei, și care a copilărit în Sexten, la granița cu Austria, este una interesantă.
În copilărie, Jannik Sinner a jucat fotbal, tenis și era un schior cu performanțe. A câștigat un titlu național la slalom uriaș la opt ani, dar după cinci ani a ales exclusiv tenisul.
„În schi, o singură greșeală te poate scoate de pe pârtie, la fotbal, un singur jucător nu poate face diferența. În tenis, ești singur cu adversarul tău, e o luptă mentală, ca la șah. Trebuie să intri în mintea celuilalt. Acesta este scopul real al tenisului. De fapt, cei mai buni jucători de tenis sunt cei care câștigă și când joacă prost", a spus Jannik.
Dacă ești bun la schi în Alpi, atunci ești bun în toată lumea. Tenisul nu este așa, dacă ești bun în orașul tău natal, ești un nimeni la nivel mondial
-Jannik Sinner
La 13 ani s-a mutat singur, în partea cealaltă a Italiei, la Academia lui Riccardo Piatti în Bordighera. Antrenorul italian îl văzuse pe Sinner la un turneu în Milano și a fost imediat impresionat de curajul lui Jannik de pe teren și de faptul că era proactiv și nu aștepta greșeala adversarului pentru a face punctul, un lucru rar întâlnit pentru un jucător de vârsta lui. Stătea aproape de linia de fund a terenului, lovea în forță și pentru a câștiga.
Chris Evert: „Am mai văzut asta la jucătorii mari ca Roger Federer sau Rafael Nadal"
2019 a fost primul său sezon întreg ca profesionist și l-a încheiat pe locul 78 ATP, după câteva trofee cucerite în circuitul challenger și după ce s-a impus în turneul Next Gen, care a avut loc la Milano. Anul următor a cucerit primul titlu ATP, la Sofia, și a încheiat sezonul pe locul 37 ATP.
Făcuse destule lucruri pentru a atrage atenția asupra lui. "Este unul dintre cei mai talentați copii pe care i-am văzut în ultimii zece ani", spunea John McEnroe, el indicând că Sinner poate câștiga multe trofee de Mare Șlem în viitor.
„Maturitatea pe care o are este incredibilă, joacă de la o vârstă fragedă ca și cum este parte dintre cei mai buni jucători. Nu are nicio frică, îmi place atitudinea lui de pe teren. Am mai văzut asta la jucătorii mari ca Roger Federer sau Rafael Nadal", sublinia Chris Evert.
Jannik Sinner în 2019 cu trofeul NextGen FOTO Imago ImagesJannik Sinner și schimbarea drastică din 2022
În 2021, a pus în vitrină patru trofee și a intrat în Top 10. Următorul sezon a venit cu o decizie majoră, în februarie 2022 renunțând la toată echipa cu care colaborase. Lângă el au apărut alți oameni, dar în materie de antrenori de tenis alesul a fost Simone Vagnozzi, apoi s-a alăturat echipei și Darren Cahill.
Ricardo Piatti urmărindu-l pe Sinner la un antrenament FOTO ImagoRezultatele nu s-au văzut imediat, 2022 fiind un an de tranziție. „Cred că mi-am dorit să învăț ceva nou. E greu să spui dacă a fost decizia corectă, dar așa am simțit, mintea mea avea nevoie de acest lucru", a explicat Sinner.
Acest sezon însă a fost unul cu multe momente de strălucire, Sinner a cucerit primul trofeu de Masters, la Toronto, a ajuns pentru prima dată în semifinale la un turneu de Mare Șlem, a învins doi lideri mondiali, Alcaraz și Djokovic, și a cucerit Cupa Davis alături de Italia.
Părinții drept modele
S-a descris în trecut drept un băiat căruia îi place să joace tenis și crede că secretul tenacității sale este sprijinul pe care îl primește din partea modelelor sale, părinții săi, Hanspeter și Siglinde. Tătăl lui a lucrat ca bucătar la restaurantul unde mama sa era chelneriță în Sexten.
„Au muncit extrem de mult și nu s-au plâns niciodată. Am un respect imens pentru ei. M-au învățat să fiu un om normal, tăcut, să fiu mai întâi o persoană bună și apoi un bun profesionist", a dezvăluit el.
Hanspeter a fost cel care i-a oferit prima rachetă în mână, la doi ani și jumătate, dar tenisul era un sport pe care-l juca cu părintele său de plăcere. Între 7 și 8 ani nu a mers deloc la tenis pentru că se concentra doar pe schi. Hanspeter i-a mai pus o dată racheta în mână și de atunci legătura lui a devenit din ce în ce mai strânsă cu acest sport până când l-a ales exclusiv.
Serviciul îmbunătățit și reverul natural al lui Jannik Sinner
Faptul că anul acesta a mai făcut un pas în plus se datorează și unor schimbări tehnice pe care le-a acceptat în jocul său.
„Totul face parte din proces. Cred că la nivel tehnic am evoluat mult cu serviciul. A fost un moment în acest an în care am coborât un pic viteza la care serveam, încercând să utilizez mai mult efectele. La Viena, de exemplu, am reușit să servesc mai mult de 80 la sută cu primul în două meciuri, ceea ce este incredibil. Acest lucru mă ajută să înțeleg că nu mereu trebuie să merg pe varianta serviciului în forță", a explicat Sinner.
Jannik Sinner pregătindu-se să servească FOTO ImagoAdmirat pentru lejeritatea cu care lovește de pe partea de rever, Jannik a spus: „Mai am multe lucruri de îmbunătățit la reverul meu, dar aceasta este lovitura naturală din jocul meu, e lovitura cu care mă simt cel mai confortabil. Când eram mic și jucam cu tatăl meu îmi spunea mereu să-mi mișc mâinele cât mai rapid posibil, chiar dacă dădeam afară, iar astă e unul dintre secrete".
Apropo de secrete, este discret cu viața personală, de aceea nu postează pe rețelele sociale poze cu familia sa.
Chiar dacă a adunat din premii 15 milioane de dolari, are contracte uriașe cu Nike, Rolex, Gucci, Sinner, care are reședința la Monte Carlo, preferă să nu facă paradă. „Am doar o mașină personală, nu-mi place să mă dau mare cu mașinile pe care le am, deși îmi plac foarte mult". Are doar 22 de ani și o carieră întreagă în față.
Rezultatele Italiei la turneul final al Cupei Davis
- Italia-Țările de Jos 2-1
- Italia-Serbia 2-1
- Italia-Australia 2-0
64-15este raportul dintre partidele câștigate și cele pierdute de Sinner în acest sezon
10 trofeeare în palmares Jannik Sinner, cel mai valoros fiind cel de la Toronto, cucerit în acest an
{{text}}