Opinii

Plecarea lui Burcă nu salvează Dinamo

Alexandru Barbu, jurnalist GSP

Articol de Alexandru Barbu  —  Tuesday, 28 November 2023

Burcă a venit la Dinamo când echipa era în groapă și a plecat când Dinamo e la pământ. Roș-albii vor rămâne tot jos cu aceste măsuri superficiale

21 iulie 2022. Burcă, noul antrenor al lui Dinamo. Echipa e în pom, toți se gândesc că sunt mai mari șanse să pice în „C” decât să revină în „A”.

3 iunie 2023. Contrar tuturor așteptărilor, Dinamo promovează în SuperLigă. Burcă devine erou!

28 noiembrie 2023. Oficial, Burcă nu mai este antrenorul lui Dinamo.

Azi erou, mâine gropar

Nici 6 luni nu a durat recunoștința. Și ăsta e un caz norocos! În vară, Ovidiu era emblema lui Dinamo, înaintea derby-ului cu FCSB de duminică i se cerea demisia. „Ne-ai îmbolnăvit, tată, ne-ai îmbolnăvit! N-ai demnitate să pleci! Cel mai slab antrenor din istoria lui Dinamo tu ești! Groparule!”, i-a strigat un fan la ieșirea din autocar. Și nu e singurul, mulți dintre suporteri îl voiau dispărut.

Pentru că ne place să rezolvăm problema de la suprafață, nu intrăm în profunzime. „Domne, cum să dăm afară toți jucătorii? Mai ușor e să plece antrenorul!”. Într-adevăr, e mai ușor să plece antrenorul, nu înseamnă că e și corect însă.

Burcă a reușit o performanță senzațională, promovarea. În Liga 1 a clacat, corect, dar nu a antrenat fotbaliști de excepție și i-a făcut mai slabi. Mai degrabă a scos maximum anul trecut de la ei, iar în vară nu a avut buget, poate nici inspirație, să găsească alte soluții mai bune.

Eșecul imediat era previzibil

Burcă e un antrenor modern și vrea să pună în practică un fotbal modern, cu inițiere de la portar, posesie, construcție elaborată. În mercato a avut de ales între a încerca să contureze un lot compatibil cu nevoile lui sau a se adapta la valoarea jucătorilor pe care-i are la dispoziție. A ales prima variantă, iar înfrângerea era iminentă.

Dinamo trecea printr-o interdicție la transferuri, nu avea bani și era imposibil să semneze cu jucătorii de care antrenorul Burcă avea nevoie pentru a-și impune ideile și în Liga 1. Dar slătineanul s-a încăpățânat să creadă că face fotbaliști din Giafer, Patriche, Amzăr, Țîră. Oricât a încercat să-i mute pe toate posturile și să ruleze 10 sisteme diferite, a eșuat. Majoritatea ar fi eșuat.

Dinamo, încotro?

Cu siguranță, Dinamo ar fi fost mai sus în clasament dacă avea un antrenor pragmatic precum Dorinel Munteanu, însă pe termen lung nu e asta calea. Nu la Dinamo. Rar un proiect precum cel de la Galați câștigă trofee, performează constant la un nivel înalt și funcționează la un club mare, așa cum e încă și Dinamo în România.

Întrebarea e: în ce direcție o ia Dinamo? Vrea să fie un fel de Oțelul, să contorizeze drept performanță salvarea retrogradării, să joace lungă și pe-a doua, să alerge la munte jucători plătiți prost ca principalele atuuri ale echipei să fie condiția fizică și organizarea defensivă? Sau e conștientă că e necesar să investească sume importante ca să revină în top?

Răspunsul firesc ar trebui să fie al doilea. Or, Burcă ar fi meritat păstrat în acest scenariu. A demonstrat că are calități de antrenor, ce s-a întâmplat sezonul anterior nu poate fi o întâmplare, doar avea nevoie de un lot cu mult mai bun ca să fie examinat corect. Dacă avionul se prăbușește, nu înseamnă automat că pilotul e slab. Atenție și la eleroane!

Plecarea lui Ovidiu Burcă poate că ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru fanii lui Dinamo. E posibil ca șefii „câinilor” să fie conștienți că nu au capacitatea de a convinge în iarnă fotbaliști cu adevărat valoroși și doar plănuiesc să peticească dezastrul cu un antrenor nou, descurcăreț. A, și cu un șoc la echipă.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.