După o așteptare de opt ani echipa națională de fotbal a României revine la un turneu final. Tricolorii s-au calificat la Campionatul European găzduit de Germania, în 2024, iar unul dintre artizanii acestei calificări a fost Ianis Hagi. Betanoa analizat comparativ parcursul acestuia la prima reprezentativă a României în oglindă cu performanțele reușite de Gheorghe Hagi, tatăl său și liderul Generației de Aur.
Gheorghe Hagi, primul turneu final la 19 ani!
Pe 10 august 1983, pe când avea doar 18 ani, Gheorghe Hagi era debutat la echipa națională a României în amicalul cu Norvegia de la Oslo (0-0). Zece luni mai târziu, la 19 ani și patru luni, Gheorghe Hagi debuta oficial la un turneu final în meciul României cu Spania. Acesta a început ca rezervă și a intrat pentru ultimele 14 minute în locul lui Romulus Gabor. Un meci încheiat de România, pe atunci o debutantă la Campionatul European, la egalitate cu Spania (1-1), cu Mircea Lucescu cel mai tânăr dintre selecționerii prezenți la Campionatul European găzduit de Hexagon. În al doilea meci, cu Republica Federală Germană, Gheorghe Hagi a început ca titular și a fost schimbat la pauză. România avea să piardă (2-1), pentru ca în ultima partidă, pierdută de tricolori contra Portugaliei (1-0), Gheorghe Hagi n-a mai prins niciun minut, iar România pleca acasă după faza grupelor.
Generația de Aur cu Hagi la timonă
Pentru Gheorghe Hagi au mai urmat de atunci trei turnee finale de Cupă Mondială, toate consecutiv între 1990 și 1998, respectiv alte două participări la Campionatul European, în 1996 și 2000.
Cu Gheorghe Hagi căpitan de echipă, naționala României a obținut cele mai importante rezultate din istorie, ajungând în sferturile de finală la Cupa Mondială din SUA 1994 și pentru prima dată a depășit faza grupelor la EURO 2000, unde tricolorii erau eliminați de Italia în sferturile de finală.
Pentru Gheorghe Hagi meciul cu Italia de la EURO 2000 avea să fie al 124-lea sub tricolor și totodată ultimul din cariera internațională.
O carieră impresionantă pentru ”Regele” fotbalului românesc, cu 35 de goluri marcate pentru naționala României și șase participări la turnee finale.
Din cele 124 de meciuri disputate de Gheorghe în tricoul primei reprezentative, 20 au fost la turneele finale (12 la Cupa Mondială și opt la Campionatul European). Trei goluri a marcat Gheorghe Hagi la turneele finale, toate la Cupa Mondială, unde a adunat 1.036 de minute pe teren. La Campionatele Europene n-a marcat niciun gol și a avut 551 de minute în teren. Per totalul carierei internaționale Gheorghe Hagi a jucat aproape 10.000 de minute pentru echipa națională.
Ianis Hagi, sufletul noii generații
Calificarea la EURO 2024 este a șasea din istorie pentru fotbalul românesc la turneele finale continentale și prima pentru noua generație apărută pe fondul impresionantului parcurs de la Campionatul European de tineret U21 din 2019.
Atunci, cu Ianis Hagi în teren, tricolorii mici ajungeau până în semifinale, obținând după decenii de așteptare calificarea la Jocurile Olimpice.
Ianis Hagi va avea 26 de ani în vara lui 2024, când va bifa prima lui participare la un turneu final pentru echipa națională de seniori.
Debutat de Cosmin Contra la prima reprezentativă la meciul cu Lituania (3-0) din 17 noiembrie 2018 pe când avea 20 de ani și 26 de zilei, în tânărul Hagi a adunat până acum 31 de meciuri sub tricolor și a marcat patru goluri. Două dintre acestea au fost marcate în campania de calificare la EURO 2024, în meciurile cu Andorra și Israel.
Gheorghe Hagi avea 35 de ani și patru luni când a jucat la EURO 2000, ultimul turneu final pentru România, putem spera ca Ianis să-și egaleze tatăl la numărul de participări la competițiile majore. Dacă România ar obține calificarea la următoarele cinci turnee finale, mondiale și europene, Ianis Hagi ar ajunge la 36 de ani să aibă tot atâtea participări câte a avut legendarul său tată.
Până atunci Ianis Hagi va avea șansa în Germania 2024 să pună în premieră numele Hagi pe lista marcatorilor la un Campionat European.
{{text}}