Italianul Roberto Romeo, 33 de ani, s-a stabilit în România, este căsătorit cu o româncă, olteancă, are doi copii și își face casă la Cluj Napoca. ”Peisajele sunt frumoase, am întâlnit și români buni, și dintre cei ce nu s-au ținut de cuvânt, iar prețurile de aici sunt mai mici decât în Italia. Eu mulțumesc României că mi-am făcut aici o familie!”, a transmis calabrezul
"Copile, unde te duci tu? În România? Doamne! Păi, ce cauți acolo? Ăia vin la noi să muncească pentru o viață mai bună și tu vrei să te duci acolo?!". Acestea au fost reacțiile părinților lui Roberto Romeo, fotbalist italian, în urmă cu un deceniu, când fundașul lateral a decis să-și lase țara natală în urmă și să vină în România.
VIDEO. Roberto Romeo face distincția între românii plecați în Italia
"Da, așa este, așa mi-au zis părinții, la plecare. Și ei, și mătușa, și verișorii. "Ai grijă că te fură! Nu sunt oameni buni", au mai zis. M-am hotărât să fac pasul cel mare, în ciuda a tot ceea ce mi s-a zis. În Italia sunt români care vă strică imaginea, care fură, care fac impresie urâtă. Bine, nu toți.
Din păcate, chiar dacă sunt mai puțini decât mulți români care muncesc cinstit în afară, cei care fac rău dau linia. Uite, la noi, în sud, vin să muncească, în nord se duc cei care fac nebunii, mai ales că acolo sunt mai mulți bani", și-a început povestirea Roberto.
Am cunoscut oameni altfel decât mi s-a spus... Românii sunt OK ca și persoane, nu sunt nesimțiți, au educație. În mare parte sunt corecți. Și în Italia, și oriunde, sunt oameni buni și oameni răi
Roberto Romeo, fundaș Chindia
Italianul a pus bani deoparte în zece ani în România: "E ca în Italia când a fost boom în anii '60"
A jucat cu Mediașul în Liga 1, apoi s-a transferat la U Cluj, unde a contribuit la promovarea formației. Acum, este la Chindia Târgoviște, unde are drept obiectiv readucerea echipei în primul eșalon. A trecut mai bine de un deceniu din momentul în care a pășit în premieră în România. Între timp, are o soție româncă, Elena, de loc din Oltenia, și doi copii, Chloe și Francesco.
4echipe a adunat Romeo în România: Gaz Metan Mediaș, U Cluj, Csikszereda și Chindia
Familia stă acum alături de fotbalist la Târgoviște, unde s-a și fotografiat special pentru reportajul Gazetei Sporturilor, în fața statuii lui Mihai Viteazul, alături de steagul tricolor, fiindcă de 1 Decembrie vor sărbători italiano-românește.
"Nu prea mă omor eu cu mâncare tradițională românească. Nu e foarte wow, dar merge! Ce apreciez eu în România? Peisajele sunt frumoase, iar viața e mai ieftină decât în Italia! Acest ultim detaliu m-a ajutat să construiesc ceva aici, să strâng niște bănuți. Vrem să ne facem o casă la Cluj Napoca, acolo ne vom stabili. Nu putem compara infrastructura din Italia cu cea din România, dar începe să se dezvolte bine și țara voastră.
Cu autostrăzile aveți probleme, cu lipsa lor. În orașele mari se construiește mult. E ca în Italia în anii \'60, când a fost boom în construcții. În Italia nu se mai construiește de multă vreme.
Noi am luat teren la Cluj, vrem să ridicăm o casă, acolo investim", a mărturisit italianul care este de loc din Catanzaro, din Calabria.
136de meciuri a adunat în Liga 1 pentru Gaz Metan Mediaș (cu care a jucat în play-off) și pentru U Cluj
Roberto Romeo explică de ce a ales Cluj Napoca: „Milano al României”
Cu soția, Elena, de lângă Râmnicu Vâlcea, Roberto a explicat de ce a ales capitala Transilvaniei ca loc pentru căminul familiei.
"Când jucam la Mediaș, am vrut să ne stabilim la Sibiu. Apoi, am ajuns la Cluj. Ne-a plăcut, mai ales soției și fetiței. Am foarte mulți prieteni în Cluj, mulți români, inclusiv Răzvan Pleșca, și el e acolo, venit de la Mediaș. Am tot felul de relații acolo.
Sunt oameni frumoși la Cluj. Eu văd orașul ca un fel de Milano al României! S-a dezvoltat foarte mult. Nu se compară cu alte orașe, cu tot respectul.
Bucureștiul este altceva, mai mare, mai opulent, dar nu-mi plac agitația și aglomerația. Am promovat cu U Cluj, mi-a rămas orașul în suflet. E mare, dar nu e mare, e cosmopolit, ajungi destul de repede dintr-o parte în alta", a explicat italianul.
8partide a adunat pentru Chindia Târgoviște, actuala sa formație, antrenată de câteva zile de un conațional de-ai săi, Diogo Longo
Ce nu-mi place la România: lipsa autostrăzilor. Ce nu-mi place la români: din păcate, unii nu se țin de cuvânt, nu sunt așa serioși. Eu sunt din zona unde cuvântul contează mai mult decât o semnătură pe o hârtie albă. Poate am avut eu ghinion, am întâlnit români nu prea corecți. Nu am avut mari probleme, dar am avut, uneori, din păcate. Și la fotbal, și-n afara lui
Roberto Romeo, fundaș Chindia
Un detaliu surprins de Roberto Romeo: "În Italia e viața mai scumpă, nu se mai fac copii! Au ajuns copiii să plece din căminul familiei abia la 30 de ani"
Calabrezul a ajuns să meargă în locurile natala de două ori pe an, iarna, respectiv vara, în vacanțe. "Când mă duc acolo, e altceva, de la climă la soare, la plajă, la peisaje. Am trăit acolo zi de zi până la 23 de ani, iar Italia va fi mereu patria mea. Este cea mai frumoasă țară, se mănâncă bine, nu se compară cu niciuna.
Din punct de vedere economic, Italia este mai scumpă. A ajuns să coste mult să trăiești în Italia. De aceea nici nu se mai fac copii, pentru că nu e ușor să întreții o familie. Și s-a ajuns la situația în care copiii părăsesc căminul familiei la 30 de ani. Nu mai merită să pleci să iei viața în piept, chiria e mai scumpă, nu e rentabil să fii autonom, să plătești tu, mai ales dacă ai o casă a familiei.
Românii am văzut că sunt mai aventurieri, pleacă devreme de acasă, încearcă tot felul de experiențe", a conchis Roberto Romeo.
{{text}}