GSP special   •   Publicitate   •   EURO 2024

Mingea adidas de la Euro 2024 este o „uzină” de date » Microcipul cu care e dotată livrează date surprinzătoare, inclusiv despre naționala României

Articol de Gazeta Sporturilor   —  luni, 01 iulie 2024

„Fussballliebe", mingea dezvoltată de adidas pentru Euro 2024, este dotată cu cea mai performantă tehnologie, ajutând la detectarea automată a ofsaidurilor și a hențurilor în careu. Balonul conține un microcip care este folosit concomitent cu niște camere speciale care urmăresc în detaliu mișcarea membrelor unui jucător, creând o imagine 3D.

Denumit „Fussballliebe" (dragoste de fotbal), balonul oficial, care este folosit și de naționala României în competiția programată între 14 iunie și 14 iulie 2024, e proiectat în așa fel încât să transmită, în timp real, date din teren, ce îi vor ajuta pe oficialii partidelor să ia deciziile corecte, într-un timp cât mai scurt. 

Combinând datele despre pozițiile jucătorilor cu inteligența artificială, echipamentul inovator contribuie la semi-tehnologia automatizată de offside și a fost cheia pentru decizii mai rapide în meci. Tehnologia adidas Connected Ball îi poate ajuta pe oficialii VAR să identifice fiecare atingere individuală a mingii, reducând timpul petrecut pentru rezolvarea hențurilor și a loviturilor de pedeapsă.

Balonul poate distinge dacă a fost în contact cu piciorul sau mâna unui jucător. Până acum, fanii au văzut 3 exemple ale tehnologiei adidas Connected Ball și felul în care aceasta a contribuit la decizii majore de henț – în Belgia vs Slovacia și de două ori în Georgia vs Cehia.


Mingea EURO 2024 - „Design modern, inspirat de bucuria fotbalului”

Mingea este compusă din 20 de piese colorate și celebrează vibe-ul pe care națiunile participante îl aduc turneului și pura simplitate a fotbalului care atrage atât de multă dragoste din partea fanilor întregii lumi. 

Ilustrațiile pentru fiecare dintre stadioanele unde se va juca vor apărea pe minge, însoțite și de numele orașului gazdă, astfel încât fiecare minge va fi „personalizată”.

„Designul balonului este inspirat de bucuria fotbalului și energia emanată de turneu și a fost realizată cu caneluri presate pentru a asigura o precizie mai mare în timpul jocului", au precizat cei de la Adidas. UEFA promite că astfel se reduce timpul în care sunt judecate fazele ce implică un henț sau penalty, putându-se monitoriza fiecare atingere de balon.


Dispozitivele tehnologice vor ajuta la crearea unei imagini tridimensionale computerizată a scheletului jucătorului și va indica partea exactă a corpului cu care e lovită mingea și/sau poziția exactă a corpului fotbalistului în situația judecării ofsaidului. Singura decizie care îi va aparține arbitrului de centru va fi dacă atingerea mingiei cu mâna e intenționată sau nu.

adidas și UEFA au compilat deja datele de după faza grupelor

Golul lui Erik Jankza împotriva reprezentativei din Danemarca deține recordul pentru cel mai puternic șut: de la 24.5 metri, Janza a înregistrat 129 de km/h. Podiumul este completat de reușita lui Răzvan Marin cu Ucraina (125 km/h) și superbul gol al lui Arda Guler contra Georgiei (118 km/h)

Cel mai puternic șut pe spațiul porții e înregistrat de cehul David Jurasek în grupe, 136 km/h împotriva Turciei, urmat de execuția lui Theo Hernandez cu Polonia (131 km/h) și Cristiano Ronaldo cu Georgia (130 km/h).

Pe parcursul grupelor, la Euro a existat un număr semnificativ de goluri de la mare distanță: conform tehnologiei balonului, reușita de la cea mai mare distanță îi aparține mijlocașului danez Morten Hujlmand, care a marcat împotriva Angliei de la 28 de metri. Răzvan Marin și Arda Guler completează top-ul cu aceleași reușite privnd puterea execuției.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.