Mihai Stoichiță, care se apropie de 70 de ani, din februarie 2017 director tehnic la FRF, a vorbit cu GSP.ro inclusiv despre situația contractului selecționerului Edward Iordănescu și despre lotul naționalei noastre la Euro 2024.
Mihai Stoichiță împlinește 70 de ani la începutul primăverii, pe 10 mai, cu o lună înainte de Euro. Pe 1 februarie, fostul antrenor are și șapte ani ca director tehnic al federației. E mereu prezent alături de echipa națională și știe ce se întâmplă în vestiarul „tricolorilor".
GSP.ro a discutat cu acesta când încă era la Hamburg, la o zi după tragerea la sorți a grupelor Euro. Au fost abordate mai multe subiecte. Printre ele, viitorul selecționerului Edward Iordănescu și lotul nostru pentru turneul final din Germania (14 iunie-14 iulie 2024).
CONTRACTUL SELECȚIONERULUI. Mihai Stoichiță: „Edi Iordănescu să nu facă pași greșiți!"
- Domnule Stoichiță, există această dilemă a contractului selecționerului. Acordul cu Edi Iordănescu a fost prelungit automat, dar e până la sfârșitul lui iulie, imediat după Euro...
- Probabil că va rămâne. Din ce am discutat cu el, nu cred că Edi își dorește să plece. Nu cred, eu i-am și spus, o să aibă timp să câștige bani în diferite zone ale lumii, în alte zone ale lumii. Să nu se grăbească așa, ca mine. Eu am plecat după câțiva ani de antrenorat în prima ligă din România, nu foarte mulți, după cinci, șase ani am plecat prin lume. Poate că nu a fost cea mai bună alegere a mea. Poate mai bine era...
- Ce era mai bine?
- M-a sfătuit o dată Sorin Cârțu: „Vino înapoi în țară, e mai bine decât să umbli cu geamantanul prin toată lumea!". Îi doresc lui Edi să ajungă un antrenor mare, este deja foarte bun, dar să nu facă pași greșiți.
Mihai Stoichiță: „Nu depinde Edi Iordănescu de acest turneu final"
- Această situație, știind că i se încheie contractul, nu l-ar putea afecta? El spune că nu se gândește acum la acest subiect, să lăsăm Euro să treacă și apoi analizăm și decidem, dar președintele federației anunță: „Vom clarifica situația în următoarele luni".
- Foarte bine. Suntem toți de acord că nu depinde Edi Iordănescu de acest turneu final. Îi cunoaștem munca, știm ceea ce face, a avut și rezultate... Noi și când n-a avut rezultate i-am spus să nu-și facă probleme.
- În Liga Națiunilor.
- Exact.
- Dar atunci era începutul procesului, acum procesul a trecut în altă etapă, a prins deja contur...
- Nu contează, el e același om. La fel de preocupat era și atunci, și acum, poate e mai mult acum.
LOTUL PENTRU EURO. Mihai Stoichiță: „Multe locuri din lot sunt ocupate, dar Doamne ferește de accidentări!"
- Dacă puteți spune în procente, cam cât este stabilit din lotul pentru Euro? 75-85 la sută?
- Edi ți-ar putea răspunde la această întrebare. Nucleul de jucători există. Dar asta nu înseamnă că ușa nu este deschisă și pentru alți jucători.
- Dar bănuiesc că această ușă nu mai e atât de larg deschisă...
- Stimulul, dorința de a juca la echipa națională e imens, foarte mulți jucători din România își doresc să ajungă acolo. Stimulul ăsta de a fi observat de selecționer și, posibil, convocat pentru turneul final de la vară, mă refer la alți jucători, nu la nucleul pe care îl are deja, acest stimul cred că va duce la o competiție tare frumoasă, aici, în plan intern.
- Sunt 23 de locuri, cam câte credeți că sunt ocupate? 15, 16, 17?
- Nu pot să-ți spun cu exactitate. Multe sunt ocupate, normal, sunt jucători care par titulari de drept. Dar, în același timp, Doamne ferește de accidentări, Doamne ferește de ieșiri din formă, Doamne ferește de altceva ce se poate întâmpla. Și atunci, competiția există. Trebuie să apară alții dacă se întâmplă așa ceva.
Mihai Stoichiță: „Ține de talentul antrenorului de a-și stimula jucătorii"
- Din primul „11", ce ați observat, e format deja un grup de jucători ce nu poate lipsi? Despre care selecționerul să spună mereu: „Vreau să încep cu ei".
- Îți zic ceva. Jucători foarte importanți, care evoluează în Serie A, au fost și rezerve.
- De genul Răzvan Marin.
- Da. Și care a fost excelent când a intrat pe teren, chiar dacă a intrat din postura de rezervă. Acesta este meritul lui Edi, care i-a făcut să înțeleagă că toată strategia pe care o construiește nu e o strategie care să nu poată fi adaptată sau modificată din mers. E o chestie ce ține de talentul antrenorului de a-și stimula jucătorii. În orice postură se află, atunci când joacă să fie la maximum motivați pentru joc.
- Nu există titulari și rezerve, ci toți împreună pentru un scop comun?
- Păi nu prea există titulari și rezerve, din câte văd eu.
- Nu credeți că selecționerul se gândește „am cinci jucători la care nu aș renunța niciodată"? Apărarea, de exemplu. Centrul apărării e stabil?
- Pare stabil la ora actuală, pentru că a fost formula care a dat rezultate, dar nu înseamnă că nu sunt și alți jucători interesanți. Îți pui întrebarea: „Dacă era Chiricheș valid, cum ar fi arătat echipa?". Crezi că nu ar fi avut Chiricheș șanse să joace?
Mihai Stoichiță: „La această națională, fiecare jucător e la fel de important. Nu există o scară a valorilor"
- De acord, jucătorii se pot schimba, dar la fiecare echipă bună care traversează un proces și care începe să se închege se și profilează cinci, șase, șapte jucători...
- Să spun ca tine, sunt cinci, șase jucători care par de neschimbat. Par. Dar ce faci în momentul în care unul dintre ei suferă ceva și nu mai poate să joace. Tu trebuie să ai un om în spate care să fie psihologic la fel de bine pregătit precum ceilalți. Ei se pregătesc la cluburi, acolo sunt cei care îi definitivează ca individ fotbalistic. Dar aici, talentul lui Edi e că îi ține în priză pe toți pentru orice postură, în funcție de joc, de dispoziție, de accidente neplăcute. La fel de importanți sunt toți. Mi se pare că la această echipă națională, principalul câștig e că fiecare jucător e la fel de important. Nu există o scară a valorilor. Și ei cred că simt asta, că fiecare jucător e la fel tratat de selecționer. E părerea mea și e un mare câștig ce s-a întâmplat.
- Anunță titularii cu puțin timp înainte de meci sau îi anunță încă de la reunire?
- Îi anunță înaintea jocului, pentru a fi toți conectați. Bine, îți dai seama, ei știu dinainte, simt care este titular sau nu, dacă joacă sau nu de la început, se simte. Mă rog, e o chestie care ține de bucătăria internă. Dar Edi are abilitatea de a discuta cu ei, în particular, nu vorbesc de discuțiile comune, de analizele colective, știe cum să ia pe fiecare, cum să-i atingă, să-i facă să fie și ca titulari, și ca rezerve la fel de motivați pentru joc. Alt mare câștig.
{{text}}