Opinii

Ultimul exponat

Editorial Traian Ungureanu

Articol de Traian Ungureanu  —  Tuesday, 05 December 2023

Un mare pasionat de fotbal, Henry Kissinger s-a retras din viață lăsând câteva cugetări celebre despre jocul pe care l-a iubit cu pasiune.

Furth e un oraș în Bavaria, adică un loc fără nuanțe ascunse: muncă, ordine și alte odoare geometrice ale vieții germane. În 1938, regulamentul local a trecut la atac și a făcut imposibilă viața evreilor. 

Cel mai faimos fiu al orașului s-a lipsit deci de locul de baștină și a plecat în America. A luat cu el doar două lucruri, împachetate în pasiune: fotbalul și speranța că, într-o bună zi, SpVgg va câștiga titlul. În următorii 85 de ani, acest om a făcut multe. A ajuns cel mai puternic om din lume, a condus din umbră războaie, a rescris istoria și viitorul politicii marilor puteri și, mai important, a fost admis între membrii de onoare ai SpVgg Furth și Bayern Munchen.

Era de așteptat ca, după 85 de ani, petrecuți la catedra Harvard, la Casa Albă și pe culoarele de putere din Washington, omul să uite de fotbal – jocul acela ininteligibil, cu mulțimi mari și scoruri mici. N-a fost așa. Intelectul și politica marelui american au lucrat permanent căutând să înțeleagă ce e, de fapt, esențial în fotbal. Omul nostru a avut puține pauze de lucru, dar le-a umplut cu fotbal.

Henry Kissinger (foto: Guliver/Getty Images)

A văzut finala din 1966 și crede că faimosul gol "care n-a fost" e o chestiune de interpretare națională. A fost fascinat de Beckenbauer, după ce l-a văzut jucând libero, cu o mână în atele, în Meciul Secolului - fabuloasa semifinală a Mondialelor ’70. A studiat fișa postului și a integrat-o în propria filosofie politică. A devenit, ca Beckenbauer, regizorul din spate al cortegiilor politice scoase la atac. Studiul aprofundat al filosofiei lui Baresi l-a încredințat că fotbalul și politica se pot câștiga prin realism.

Rezultatul sintetic al acestor analize politico-filosofice stă în câteva cugetări care dau tot ce s-a spus mai adânc despre fotbal.

Exponatul 1: "Fotbalul e complexitatea cea mai înaltă mascată în simplitate".

Exponatul 2: "Fotbalul e diferit de sporturile americane. Toți jucătorii trebuie să aibă un nivel tehnic avansat, indiferent de poziție și situația de joc."

Exponatul 3: "Fotbalul are continuitate. Spre deosebire de sporturile americane care își glorifică propria repetiție, fotbalul improvizează soluții la constrângeri strategice mereu în schimbare".

Exponatul 4: "În baseball și fotbalul american, experiența umană e evocată și celebrată. Fotbalul este chiar experiența umană. Fotbalul descoperă și descrie dimensiunile enorme și contradictorii ale condiției umane"

Exponatul 5: "Fotbalul e jocul în care așteptările sunt fixate, consumate și depășite. De aici, seducția. Jocul de fotbal creează o adicție totală la o stare în care se amestecă speranța, mizeria și exaltarea"

Ultimul Exponat: Henry Kissinger, politician, diplomat, istoric, filosof, retras din viață la 101 ani neîmpliniți și autor al Exponatelor 1-5.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.