Petru Ghervan, 65 de ani, fost selecționer al naționalei masculine de handbal, om cu ștate vechi în fenomen, a analizat într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor parcursul „tricolorelor” de la Campionatul Mondial din Danemarca. România a fost eliminată matematic și mai rămâne în cursă doar pentru locurile 9-12.
Experimentatul om de handbal a enunțat câteva dintre aspectele care l-au dezamăgit în exprimarea naționalei de la acest turneu final, începând cu fluctuațiile observate în jocul elevelor lui Pera și continuând cu momentele ce au urmat victoriei cu Serbia.
Petru Ghervan: „E firesc să așteptăm mai mult! Avem fluctuații de la o zi la alta”
„Așteptam mult, aveam speranțe cu toții și era și firesc să fie așa, într-o țară în care handbalul este în continuare un sport agreat și iubit de multă lume.
Dar lucrurile sunt mai complicate în momentul acesta, pentru că parcursul însuși pentru a ajunge în fazele finale ale competiției este complicat. Trebuia să învingem tot în grupă, eram condamnați s-o facem.
Și, în opinia mea, dar și a altor colegi din handbal, faptul că avem fluctuații mari de la o zi la alta este generat de lipsa de experiență la vârf, mă refer întreruperea participărilor la nivel înalt în fazele finale ale competițiilor, plus neasumarea unui statut de jucătoare consacrate, importante pe plan internațional”, a afirmat Ghervan.
Petru Ghervan are o experiență de peste 4 decenii în handbalFetele începuseră să joace pe contraatac, să joace repede. Lucrul acesta trebuia continuat! De ce să nu fi continuat așa și cu Germania? Dacă tot ai început să joci așa, să crezi în arma asta, să crezi că handbalul modern se joacă în felul ăsta, atunci trebuie să continui așa și atunci când conduci, nu numai când ai cuțitul la os! E o mentalitate păgbuoasă la nivelul societății!
- Petru Ghervan
Petru Ghervan: „După victoria cu Serbia, credeau orice despre ele, mai puțin că mai pot pierde vreodată un meci”
Ghervan e dezamăgit de modul în care staff-ul a manageriat victoria cu Serbia de la finalul săptămânii trecute:
„Vorbesc din perspectiva antrenorilor și a staff-ului... Săracii, mă gândesc și eu cum au putut să gestioneze victoria cu Serbia. Știți, uneori e mai greu de gestionat o victorie decât o înfrângere.
Vorbesc și despre ce este în mintea jucătoarelor. Lucrul acesta (n.r. - victoria cu Serbia) le-a făcut să creadă orice despre ele, mai puțin că mai pot pierde vreodată un meci în viața lor!
„Dacă mergem emoțional, nu facem nimic!”
Ghervan susține că e nevoie de un proiect de amploare, pe termen lung, pentru ca handbalul feminin românesc să conteze din nou la nivel înalt.
„Numai cei de acolo știu exact cum stau lucrurile. Trebuie făcută o analiză obiectivă pentru tot ce este acolo.
Până o să se ajungă la continuitate... Pera sau cine o fi să rămână un număr de ani acolo pentru a repara ce nu merge acum. De asemenea și Bogdan Burcea, doi oameni care au un cuvânt de spus ca specialiști, fără îndoială!
Spunea colegul Robert Licu înaintea meciului cu Japonia că, atunci când a candidat la FRH, a spus că are nevoie de opt ani. Acum și-a revenit și a zis că are nevoie de 15 ani!
E o treabă complicată, dar care se face doar profesional. Dacă mergem emoțional, «că ăla nu știe, că celălalt nu face, că jucătoarea aia nu știu ce»... Nu facem nimic”, a punctat Petru Ghervan.
România nu și-a îndeplinit obiectivul la Mondialul din DanemarcaSoluția de redresare a lui Ghervan: „Pe noi ne plictisesc proiectele mai mari de patru ani”
Acesta și-a continuat analiza:
„E aproape imposibil să ne mai calificăm la Jocurile Olimpice, șansele sunt aproape de zero.
Dar dacă stăm să ne uităm, sportul de asta e frumos, de aici poți să renaști, să pleci de unde ești acum și să te duci mai departe. Dar să facem ce trebuie! Noi, românii, suntem plictisiți de proiectele mai mari de patru ani.
De când suntem în democrație și știm că un mandat durează patru-cinci ani, proiectele mai mari de atât nu ne mai interesează. Dacă nu ne liniștim și încercăm să vedem lucrurile la rece, o să tot schimbăm!”
Finalul unei ere pentru Cristina Neagu? „Și jucătorii mari se opresc la un moment dat!”
Pe teren într-un singur meci la acest Mondial, eșecul suferit în fața Germaniei, Cristina Neagu a avut parte de un turneu final nefast, jucătoarea de 35 de ani confruntându-se cu o accidentare problematică. Întrebat dacă a sosit momentul retragerii ei din națională, Ghervan și-a ales cu grijă cuvintele:
„Eu o știu pe Cristina ca o mare jucătoare și nu pot să spun altceva acum. Rămâne o mare jucătoare chiar dacă a fost prezentă în singurul meci pierdut. Tot o mare jucătoare rămâne. Problema e că și marii jucători, la un moment dat, se opresc.
[E finalul unei ere?] E o chestiune de context aici și cred că staff-ul și Cristina vor hotărî când se va opri. În ceea ce mă privește pe mine, o construcție pe termen lung presupune și decizii de genul acesta.
Dacă ea poate face parte din planurile acelea, bine! Dar nu cred că mai poate face parte. Dacă nu, împreună cu ea trebuie luate deciziile care se cuvin, cu tot respectul pentru o mare sportivă a noastră.
Deciziile trebuie luate fiindcă timpul trece, nu-l poate întoarce nimeni. Așa că, din moment ce există resurse umane pe postul respectiv, și există - o avem pe Lixăndroiu și cine mai e pe acolo, sunt destule fete - eu zic că staff-ul și Cristina trebuie să accepte și să hotărască ce e mai bine pentru echipa națională a României”, a mai spus profesorul Ghervan, în dialogul cu GSP.ro.
{{text}}