Gică Hagi (58 de ani) a anunțat într-o conferință de presă că nu mai poate să investească la Farul la fel de mult ca până acum și ar vrea să păstreze doar 10% din acțiunile clubului. În acest moment, Hagi este acționar majoritar, cu 89,90%. Ceilalți acționari sunt Ciprian Marica (10%) și Zoltan Iașko (0,10%).
Deocamdată, Gică Hagi l-a atras în noul proiect pe Rivaldo. Farul a anunțat în septembrie că starul brazilian a cumpărat 10% din acțiunile clubului din Constanța, însă oficializarea nu a fost încă înregistrată în acte.
„Regele” își dorește ca Farul să devină o forță în fotbalul românesc, cu un buget anual de 6-7 milioane. Pentru asta, Hagi plănuiește să atragă cât mai mulți acționari. În prezent, campioana en-titre are un buget de 2,5 milioane de euro.
"Eu singur nu pot să fac mai mult decât am făcut. Farul trebuie să aibă un buget foarte mare. Trebuie o schimbare consistentă. Eu voi păstra 10% din acțiuni, nu vreau mai mult. Nu plec din club. Restul, trebuie să vină oameni cu bani", a declarat Gică Hagi.
Liderul Generației de Aur nu se mai vede în postura de patron-antrenor:
"Farul trebuie să aibă de anul viitor un antrenor care să fie plătit, nu un antrenor care e patron. Drumul actual nu e bun. Lucrurile nu mai pot continua așa. Nu mai vreau să fiu și patron, și manager. Ceva din asta se va schimba sută la sută.
Iubesc meseria de antrenor, dar nici nu pot să stau la infinit cu 500 de euro. Dacă iau bonusurile, le iau, dacă nu le iau, nu le iau... Muncesc pe 500 de euro de 14 ani", a declarat Gică Hagi.
Rămân acționar la Farul 10%, nu pot mai mult. Am spus-o de o sută de ori. Nu pot, nu fac parte din miliardarii României. Eu sunt acționar la Farul, am crezut în Farul, echipa nu e a mea, așa cum se vorbește în oraș. Este echipa Constanței, a Dobrogei. Trebuie să devină echipa tuturor.
- Gheorghe Hagi, manager Farul Constanța
Pentru a finanța clubul, Gică Hagi a făcut de-a lungul timpului mai multe credite la bancă. Ultima dată a împrumutat 3,5 milioane de euro de la Banca Transilvania.
Hagi a garantat acest credit cu baza sportivă de la Ovidiu, precum și cu încasările din drepturile TV de la LPF.
La începutul anului 2023, Hagi a prelungit cu 12 luni termenul de utilizare și rambursare a creditului.
Creditul de 3,5 milioane de euro este compus din:
- capital de lucru sub forma de linie de credit în valoare de 2,5 milioane de euro. Ca regulă generală, acești bani sunt utilizați pentru a acoperi cheltuielile recurente ale unei companii și creanțele scadente pe termen scurt.
- plafon revolving de Credite pe Termen Mediu în sumă de 1 milion de euro. Plafonul revolving pe bază de contract este o facilitate de credit pe termen scurt și se acordă pentru a susține societățile să-și valorifice noile oportunități de afaceri rezultate din implementarea unor contracte câștigate de companie, conform domeniului de activitate.
{{text}}