Handbal

Ce a arătat victoria de la Mondial contra Japoniei: România poate să se apere și să înscrie consistent de la 9 metri

+9 Foto
România în apărare în meciul cu Japonia Foto IHF

Articol de Costi Prună  —  Sunday, 10 December 2023

Naționala României s-a impus sâmbătă, 9 decembrie, în fața selecționatei Japoniei, care tocmai venea după surpriza turneului final, victoria cu Danemarca. A făcut-o cu atuuri puțin accesate până atunci

România a câștigat în fața Japoniei, 32-28, și nu a avut mari emoții în obținerea victoriei, deoarece Eliza Buceschi a strălucit marcând 12 goluri din 14 aruncări. Dacă România nu pierde luni ultimul meci din grupă cu Polonia, se va clasa la Campionatul Mondial pe unul dintre locurile 9-12.

România a marcat goluri multe de la 9 metri

Naționala tricoloră a intrat perfect în meci, iar Japonia nu a condus decât de două ori, cu 1-0 și 4-3, în rest partida a fost controlată clar de jucătoarele lui Florentin Pera. Eele aveau la pauză un avans de 3 goluri, 17-14.

În repriza secundă nu s-a mai repetat scenariul din meciul cu Germania, România a fost constantă în exprimare, a marcat în total 32 de goluri din 47 de aruncări, cele mai multe venind de la 9 metri, 10 din 14.

Profitând, cum era și normal, de talia mică a jucătoarelor nipone, „tricolorele” și-au încercat șansa cu aruncări multe de la distanță și pentru prima dată la turneul mondial, cu un procentaj de 71% al eficienței de la 9 metri, ele au reușit să aducă liniștea în cadrul staffului tehnic.

+9 Foto
Daria Bucur Foto IHF

Și extremele și-au îmbunătățit realizările, marcând 5 goluri din 9 aruncări, față de evoluția dezastruoasă din partida cu Germania, când au ratat de 8 ori din 11 ocazii.

Cu toate că și în această partidă contraatacul României a fost zero, din fericire, echipa nu a avut nevoie de această fază a jocului pentru a câștiga.

Japonia s-a apropiat de două ori la un singur gol, 25-26 și 26-27, dar România a gestionat perfect situația delicată și a scăpat în câștigătoare.

Eliza Buceschi, MVP-ul partidei!

Eliza Buceschi, bucuroasă după meci Foto FR Handbal

În apărare România a jucat excelent, compact, cu foarte puține greșeli, chiar dacă portarii Diana Ciucă și Daciana Hosu au scos împreună doar 7 mingi din 35. Meciul a fost câștigat de defensivă, unde toate jucătoarele au evoluat aproape de maximul posibilităților

Iar în atac, Eliza Buceschi a făcut una dintre cele mai bune partide din carieră la un turneu final.

Rapidista a jucat 43 de minute și 12 secunde, a marcat 12 goluri din 14 aruncări, dintre care 7 din 7 de la 9 metri. Eliza Buceschi a convins din nou că atunci când este OK din punct de vedere fizic, este o jucătoare de top, iar după retragerea Cristinei Neagu, ea va fi liderul echipei.

Fetele minunate ale lui Pera

Daria Bucur Foto FR Handbal

„Fetelor, ați fost minunate. Felicitări. Bravo!”, le-a transmis la ultimul time out selecționerul Florentin Pera, care astfel le-a mulțumit jucătoarelor pentru victorie, chiar dacă obiectivul naționalei, clasarea între primele 8 formații, nu a fost îndeplinit nici la acest Campionat Mondial.

România mai are de jucat luni de la ora 19:00 cu Polonia și dacă nu pierde, se va clasa pe una dintre pozițiile 9-12, în funcție și de rezultatele celorlalte echipe care vor termina pe locul 3 în grupele principale.

Apoi se vor face și ultimele calcule pentru o calificare în extremis la turneele preolimpice din aprilie 2024. Dacă va mai fi cazul.

Clasamentul actualizat în Grupa Principală 3 la Campionatul Mondial de handbal

EchipăGolaverajPuncte
1. Germania119-908
2. Danemarca122-936
3. România114-1194
4. Polonia93-116
5. Japonia115-121
6. Serbia91-115

Rezumatul meciului România - Japonia

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.